Įveikime galvos skausmą be vaistų | Diena.lt

ĮVEIKIME GALVOS SKAUSMĄ BE VAISTŲ

  • 0

Galvos skausmas... Kieno iš mūsų bent kartą gyvenime nebuvo palietusi ši problema? Manoma, kad galvos skausmo sukeliamas kančios ir nepatogumų pojūtis sulyginimas tik su danties skausmu. Skausmo priežasčių gali būti pačių įvairiausių. Jei jie dažnai pasikartoja – būtinai pasitarkite su gydytoju, nes tik kvalifikuotas gydytojas, atlikęs visus tyrimus gali išsiaiškinti tikrąją priežastį ir paskirti gydymą. Tačiau jei pas gydytojus keliauti neketinate, o skausmus įveikinėjate tabletėmis, siūlome pabandyti išsiversti be jų.

Tinkamas miegas ir pratimai

Pradėkime nuo jūsų pagalvės. Ji turėtų būti nedidelė ir tanki, geriausia, jei jos skersmuo būtų 15-20 cm po kaklu. Šiuolaikinės ortopedinės pagalvės pagamintos iš latekso ar  vaistažolių užpildų (tinka tik nealergiškiems) – labai patogios ir nekenkia stuburui. Kai jau susitvarkysite su savo miegu, pereikite prie paprasčiausio sporto. Kiekvieną dieną bent šiek tiek laiko skirkite galvos pratimas: kaip mokyklos laikais apšilimo metu sukiokite galvą į šonus, aukštyn ir žemyn. Judesiai neturi būti skuboti, kad nepasitemptumėte. Jei šalia turite artimą žmogų, paprašykite, kad vakarais, po darbų, jis skirtų 5 minutes laiko ir padarytų atpalaiduojantį pečių bei kaklo masažą. Masažas sušildo ir atpalaiduoja raumenis, taigi sumažina spazmus ir nuima įtampą.

Kraujospūdžio mažinimas

Jei jums dažai pakyla spaudimas, sukeliantis galvos skausmus, pirmiausia pažvelkite į savo lovą. Šiuo atveju rekomendacijos šiek tiek skiriasi. Pagalvė, ant kurios miegate, turi būti tanki, tačiau ne maža, kad jūsų galva miegant būtų aukščiau širdies lygio. Sporto pratimai turi būti atliekami tik prie atviro lango, o pratimų, kurių metu reikėtų daug lankstytis ir staigiai atsikelinėti iš apačios į viršų (tarkim atsilenkimai) jūsų sporto programoje iš viso neturėtų būti. Pusryčių metu išgerkite stiklinę saldžios, nekarštos arbatos, geriausia – su mėta arba melisa ir erškėtrožėmis. Dienos bėgyje kelis kartus pamasažuokite savo riešus, ties pirmu ir antru kaulu. Po darbo nusiprauskite kontrastiniame duše. Kavos ir stiprios arbatos rekomenduojama visai atsisakyti.

Kraujospūdžio didinimas

Jeigu jūsų galvos skausmus sukelia sumažėjęs kraujospūdis, su pagalve reikėtų atsisveikinti visiems laikams. Šiuo atveju rytinis puodelis kavos turėtų tapti maloniu ritualu: iš pradžių įkvėpkite nuostabaus kavos aromato, o vėliau gerkite lėtai ir su pasimėgavimu. Kodėl lėtai? Tam kad kofeinas absorbuotųsi po truputį. Kontrastingas dušas taip pat rekomenduotinas, tačiau tik rytais ir užbaigiant šalta vandens srove. Sporto pratimai jums tiesiog būtini: atlikite juos vidutiniu tempu, į programą įtraukdami pratimus iš gulimos padėties: atsilenkimus, kojų kilnojimą ir pan.

Krūvių mažinimas

Ši problema tikriausiai labiausiai aktuali. Nuolatinis darbas prie kompiuterio, televizijos žiūrėjimas, tiesiog nuolatinė įtampa sukelia spaudimą pakaušio srityje, todėl pradeda skaudėti akis ir tuo pačiu “spausti” galvą. Visų pirma pradėkite nuo kompiuterio: prie jo praleiskite kuo mažiau laiko ir pasitikrinkite ar jūsų monitoriaus rezoliucija yra tinkamai nustatyta. Išbandykite kelis variantus ir pažiūrėkite, kuris jums labiausiai tinkantis ir mažiausiai varginantis. Įdomus pastebėjimas moterims: kartais net nesusimąstome, tačiau plaukų gumytės, segtukai ir lankeliai gali labai nuvarginti, o vos išsirišus plaukus galva tiesiog atsipalaiduoja ir skausmas praeina savaime. Na ir žinoma, įsileiskite į namus daugiau gaivaus oro, kuris yra pirmasis pagalbininkas skausmo malšinime.

Atsipalaidavimas nuo įtampos

Jei galva dažnai pulsuoja, greičiausiai tai paskatino stresas ar tiesiog fizinis krūvis. Pirmasis patarimas: atsigaivinkite šaltu vandeniu. Jei maudytis šaltame duše jums nepriimtina, naudokite kontrastinį dušą. Tačiau nepulkite to daryti paskubomis. Pratinkitės nuo kojų, palaipsniui kildami vis aukštyn, kol pasieksite galvą. Fiziniai pratimai greičiausiai sukels spaudimą ir galva vėl ims tinksėti, todėl geriau rinkitės tiesiog pasivaikščiojimus gryname ore. Labai padeda ir atpalaiduojantys kvėpavimo pratimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS