Jo­ni­niai dan­tų še­pe­tė­liai – dan­tų prie­žiū­ros re­vo­liu­ci­ja? | Diena.lt

JO­NI­NIAI DAN­TŲ ŠE­PE­TĖ­LIAI – DAN­TŲ PRIE­ŽIŪ­ROS RE­VO­LIU­CI­JA?

  • 0

Bur­nos hi­gie­na la­bai svar­bi. Nau­jau­si moks­li­niai ty­ri­mai ro­do, kad svei­ki dan­tys – ne tik gai­vus bur­nos kva­pas ir gra­ži šyp­se­na. Pras­ta dan­tų ir dan­te­nų būk­lė tu­ri tie­sio­gi­nės įta­kos bend­rai or­ga­niz­mo svei­ka­tai: krau­jo­ta­kos sis­te­mai, nėš­tu­mui, dia­be­tui ir net Alz­hei­me­riui vys­ty­tis.

Nau­ji mokslo atradimai – įpras­tas da­ly­kas, to­dėl ne­nuos­ta­bu, kad  Lie­tu­vo­je po­pu­lia­rė­ja spe­cia­lūs jo­ni­niai dantų še­pe­tė­liai, ku­rie pa­de­da efek­ty­viau ir leng­viau iš­si­va­ly­ti dan­tis.

Kad dan­tys bū­tų svei­ki

Tur­būt vi­si ži­no­me įpras­tą bur­nos hi­gie­nos tre­jy­bę: dan­tų va­ly­ma­sis še­pe­tė­liu, tarp­dan­čių siū­las ir pro­fi­lak­ti­niai vi­zi­tai pas odon­to­lo­gą. Ta­čiau yra ir daug dau­giau įvai­rių prie­mo­nių, skir­tų dan­tims ir dan­te­noms pri­žiū­rė­ti.

Prik­lau­so­mai nuo dan­tų būk­lės ir pro­ble­mi­nių vie­tų, odon­to­lo­gas tik­riau­siai jums ga­lė­jo re­ko­men­duo­ti tarp­dan­čių siū­lus su lai­kik­liu, tarp­dan­čių ar vie­no dan­ties še­pe­tė­lius... Jei ne­šio­ja­te kapas, ar bre­ke­tus, prie­žiū­ros rin­ki­nys dar pla­tes­nis. O kur dar dan­tų pa­stos pa­si­rin­ki­mas: skir­tin­go sko­nio, kva­po ir su­dė­ties.

 

„Ionickiss“ nuotr.

Vis dėl­to dan­tų prie­žiū­ros es­mė – kuo ko­ky­biš­kiau pa­ša­lin­ti mais­to li­ku­čius, kad jie ne­tap­tų mais­tu bak­te­ri­joms, ku­rios vė­liau mie­lai pa­si­vai­šins mū­sų dan­tų ema­liu ir pa­dės at­si­ras­ti ėduo­niui. Me­cha­ni­nis dan­tų va­ly­mas še­pe­tė­liu ry­te ir va­ka­re – pa­grin­di­nis me­to­das, pa­de­dan­tis pa­ša­lin­ti ap­na­šas. Šį dar­bą ga­li­ma žy­miai pa­leng­vin­ti pa­si­rin­kus spe­cia­lų jo­ni­nį še­pe­tė­lį.

Kaip pritaikoma jonizacija

Jo­ni­za­ci­jos es­mė pa­pras­ta: įe­lekt­ri­nus mo­le­ku­les ar ato­mus, šie virs­ta jo­nais, tu­rin­čiais tei­gia­mą ar­ba nei­gia­mą krū­vį. Vis­kas gam­to­je pa­rem­ta po­liš­ku­mu. Kaip ži­no­me, prie­šin­go krū­vio da­le­lės trau­kia vie­na ki­tą. Moks­li­nin­kai jau se­niai pa­ste­bė­jo gy­dan­tį nei­gia­mų jo­nų po­vei­kį, jo­ni­za­ci­ja tai­ko­ma įvai­rio­se sri­ty­se, pa­vyz­džiui, su­kur­ti mums ge­rai ži­no­mi jo­ni­za­to­riai, va­lan­tys orą. Il­gai­niui šis prin­ci­pas bu­vo pri­tai­ky­tas ir bur­nai pri­žiū­rė­ti.

„Ionickiss“ nuotr.

Dan­tų pa­vir­šius tu­ri nei­gia­mą krū­vį, o ap­na­šos – tei­gia­mą, to­dėl jos taip ge­rai pri­kim­ba prie dan­tų. Pa­si­nau­do­jus šio­mis ži­nio­mis, bu­vo su­kur­ti jo­ni­niai dan­tų še­pe­tė­liai, ku­rie ge­ba su­kur­ti nei­gia­mų jo­nų srau­tą ir nu­kreip­ti jį į dan­tis. Kas ta­da vyks­ta? Pa­kei­čia­mas dan­ties pa­vir­šiaus krū­vis, to­dėl ap­na­šos, tu­rin­čios tei­gia­mą krū­vį, leng­vai pa­ša­li­na­mos nuo dan­tų, nes stu­mia­mos nuo dan­ties pa­vir­šiaus link prie­šin­gą (nei­gia­mą) krū­vį tu­rin­čio še­pe­tė­lio še­re­lių.

„Ionickiss“ nuotr.

Dan­tis va­ly­tis pa­pras­čiau

Pir­mą­jį jo­ni­nį še­pe­tė­lį su­kū­rė ja­po­nų iš­ra­dė­jas Hi­ros­hi Hu­ku­ba. Tai įvy­ko dau­giau kaip prieš 30 me­tų – bu­vo su­kur­tas da­bar­ti­nio „Ionickiss“ dan­tų še­pe­tė­lio pro­to­ti­pas. Šiuo­lai­ki­nio IO­NIC­KISS jo­ni­nio še­pe­tė­lio tech­no­lo­gi­ja iš­to­bu­lin­ta kar­tu su moks­li­nin­kais iš To­ki­jo tech­no­lo­gi­jų ins­ti­tu­to ir pa­ten­tuo­ta.

Še­pe­tė­lis vei­kia dve­jo­pai: me­cha­niš­kai ir jo­ni­zuo­ja­mai. Me­cha­niš­kai jis vei­kia kaip ir bet ku­ris ki­tas. Įmon­tuo­ta ba­te­ri­ja su­ku­ria nei­gia­mų jo­nų srau­tą. Jie pa­de­da su­trik­dy­ti jo­ni­nį ry­šį tarp ap­na­šų ir dan­tų, to­dėl ap­na­šas daug leng­viau pa­ša­lin­ti. Kli­ni­ki­niais ty­ri­mais įro­dy­ta, kad šie jo­ni­niai še­pe­tė­liai pa­ša­li­na 48 pro­c. dau­giau ap­na­šų nei įpras­ti me­cha­ni­niai. Joniniai dantų šepetėliai „Ionickiss“ gali bū­ti elekt­ri­niai ar­ba stan­dar­ti­niai (me­cha­ni­niai). Jie tu­ri kei­čia­mas gal­vu­tes, to­dėl ga­li­ma pa­si­rink­ti no­ri­mą gal­vu­tės plo­tį ir še­re­lių minkš­tu­mą.

Dar vie­nas šių dan­tų še­pe­tė­lių iš­skir­ti­nu­mas yra tai, kad juos ga­li­ma nau­do­ti ir be dan­tų pa­stos. Tai itin ak­tua­lu daug ke­liau­jan­tiems, kai ne vi­sa­da yra ga­li­my­bė iš­si­va­ly­ti dan­tis su dan­tų pa­sta. Taip pat aler­giš­kiems žmo­nėms ar tu­rin­tiems vai­kų, ku­rie nuo­lat nu­ry­ja dan­tų pa­stą ar ne­mėgs­ta jos sko­nio.

GALERIJA

  • Jo­ni­niai dan­tų še­pe­tė­liai – dan­tų prie­žiū­ros re­vo­liu­ci­ja?
  • Jo­ni­niai dan­tų še­pe­tė­liai – dan­tų prie­žiū­ros re­vo­liu­ci­ja?
  • Jo­ni­niai dan­tų še­pe­tė­liai – dan­tų prie­žiū­ros re­vo­liu­ci­ja?
„Ionickiss“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS