Kas bendro tarp šalto vandens kibiro ir žuvų taukų? | Diena.lt

KAS BENDRO TARP ŠALTO VANDENS KIBIRO IR ŽUVŲ TAUKŲ?

  • 1

Per pasaulį vis dar ritas ledinio vandens banga. Pradėjusi nuo Holivudo žvaigždžių galvų, ji jau pasiekė atokiausius kampelius. Šalto vandens kibiro iššūkiu siekiama surinkti lėšų šoninės amiotrofinės sklerozės gydymui ir tyrimams. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad veiksmingos yra ir kitos priemonės, pavyzdžiui – prevenciškai geriami žuvų taukai. 

Šoninė amiotrofinė sklerozė, dar vadinama Lou Gehringo liga, sutrikdo žmogaus nervų sistemą taip, kad ilgainiui žmogus praranda galimybę kontroliuoti raumenis – judėti, kalbėti, valgyti ir net kvėpuoti. Skaičiuojama, kad Lietuvoje šia liga kasmet suserga apie 50-60 darbingo amžiaus žmonių. Tiksliai nežinoma, kokios šios ligos atsiradimo priežastys ir išgydyti jos kol kas neįmanoma.

Tačiau tyrimą atlikę Harvardo (JAV) mokslininkai teigia, kad riziką susirgti šonine amiotrofine skleroze gali sumažinti reguliariai vartojamos omega-3 riebalų rūgštys. Tokios išvados mokslininkai priėjo išstudijavę penkių anksčiau atliktų studijų duomenis, kuriose dalyvavo daugiau nei 1 milijonas žmonių. Tyrimą liepos mėnesį pristatė JAV medikų asociacijos žurnalas JAMA.

Tyrimu buvo siekiama išsiaiškinti, ar omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių vartojimas gali būti siejamas su žmogaus nervų sistemą pažeidžiančia šonine amiotrofine skleroze. Atlikti tyrimą, nervų sistemos ligą siejant su riebalų rūgštimis, mokslininkus paskatino faktas, kad su maistu gaunamos polinesočiosios riebalų rūgštys įeina į smegenyse esančių lipidų sudėtį, turi įtakos oksidaciniams ir uždegiminiams organizmo procesams, tačiau aiškių duomenų apie tai nėra daug.

Iš daugiau nei 1 milijono asmenų, kurių duomenys buvo analizuojami tyrimo metu, 995 susirgo šonine amiotrofine skleroze. Paaiškėjo, kad žmonės, kurių racione buvo daugiau omega-3 riebalų rūgščių, susirgti šia liga rizikavo mažiau.

Tyrimo metu palyginti daugiausiai ir mažiausiai omega-3 riebalų rūgščių suvartojančių žmonių duomenys ir jų rizika susirgti mirtina liga. Paaiškėjo, kad 20 proc. tyrimo dalyvių, kurie omega-3 riebalų rūgščių vartojo daugiausiai, rizika susirgti šonine amiotrofine skleroze  buvo daugiau nei 30 proc. mažesnė, nei tų 20 proc. dalyvių, kurių organizme omega-3 riebalų rūgščių koncentracija buvo mažiausia.

Pagal mitybos ir sveikatos specialistų rekomendacijas, siektina kasdienė omega-3 riebalų rūgščių norma – 1000 mg.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vv

Dar viena omega-3 reklama. Matyt,sustojo pirkimas,tai kemsa i galva visokius briedus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS