Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus | Diena.lt

KLAIPĖDOS JŪRININKŲ LIGONINĖJE – APIE PAŽANGIAUSIUS ŠIRDIES TYRIMUS

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje dirbantys gydytojai žinių sėmėsi moderniausiems širdies tyrimams skirtoje jau antrojoje Baltijos širdies magnetinio rezonanso konferencijoje. Joje dalyvavo ir paskaitas skaitė radiologai, kardiologai, radiologijos technologai iš Didžiosios Britanijos, Latvijos, Estijos, Lietuvos.

Tiria nuo 1995-ųjų

Širdies tyrimas magnetiniu rezonansu – vienas naujausių tyrimo būdų, padedantis diagnozuojant ir gydant širdies ligas. Šio tyrimo rezultatus bei perspektyvas aptarti į Klaipėdos jūrininkų ligoninę rinkosi šios srities profesionalai.

Konferencijoje tarp mokslininkų ir medikų iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos dalyvavo prof. James Moon ir dr. Anna Herrey iš Didžiosios Britanijos.

J.Moon – klinikinio vaizdinių tyrimų centro, esančio didžiausioje kardiologijos ligoninėje Šv. Bortolomėjaus (angl. Barts Heart Centre) širdies centre, direktorius bei Chenies Mews vaizdinių tyrimų centro įkūrėjas. Profesoriui priklauso dauguma širdies magnetinio rezonanso pasiekimų per pastaruosius 15 metų.

Pasak jo, Didžiojoje Britanijoje minėtas tyrimas atliekamas dar nuo praėjusio amžiaus. Šiuo metu magnetinio rezonanso tomografija yra viena populiariausių pasaulyje.

"Nors pradėjome 1995 metais, iki 2001 metų širdies magnetinis rezonansas buvo labai retas tyrimas. Per pastaruosius šešiolika metų atliktų tyrimų skaičius per metus sparčiai išaugo – dabar Didžiojoje Britanijoje yra 60 širdies centrų. Kitos šalys – taip pat ne išimtis", – užsiminė J.Moon.

Ateityje – pigiau ir greičiau

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje paskaitas skaičiusi dr. A.Herrey dirba kardiologe-konsultante vaizdinių tyrimų centre Šv. Bortolomėjaus (Barts Heart Centre) širdies centre bei klinikine kardiologe-konsultante Londono Šv. Jono ir šv. Elžbietos (St.John and St.Elizabeth) ligoninėje.

A.Herrey teigimu, tokios konferencijos naudingos, nes suteikia progą susitikti su kolegomis Lietuvoje, o dar svarbiau – leidžia pasidalyti žiniomis ir idėjomis su bendraminčiais.

Pastarąjį dešimtmetį širdies magnetinio rezonanso tyrimai atvėrė plačias galimybes širdies ir kraujagyslių lygų diagnostikai. Netolima ateitis, J.Moon žodžiais, žada dar daugiau.

Manoma, kad pacientams širdies magnetinio rezonanso tyrimas bus atliekamas greičiau, pigiau ir paprasčiau. Maža to, jis leis laiku pamatyti ir diagnozuoti šiuolaikiniu maru vadinamąjį vėžį bei pritaikyti pacientui tinkamą, specifinį gydymą.

"Kardiologija būtent šia linkme ir juda", – šyptelėjo pašnekovas.

Pirmieji Vakarų Lietuvoje

Baltijos širdies magnetinio rezonanso asociacijos prezidentė, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Radiologijos ir branduolinės medicinos centro prof. dr. Nomeda Rima Valevičienė yra širdies MRT tyrimų pradininkė Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Pirmieji širdies MRT tyrimai buvo atlikti 2001 metais. Vėliau tokie tyrimai pradėti atlikti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose ir Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, taip pat Latvijoje ir Estijoje.

"Anksčiau atlikdavome tik keliolika širdies magnetinio rezonanso tyrimų per metus. Tačiau ir Lietuvoje ši kreivė kyla – kasmet tyrimų daugėja. "Šiuo metu iki 2 tūkst. per metus atliekama Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose" , – pažymėjo asociacijos prezidentė N. Valevičienė.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga teigė, kad 2015 metais jo vadovaujamos įstaigos specialistai pirmieji Vakarų Lietuvoje pradėjo atlikti širdies magnetinio rezonanso tyrimus ir tebėra vieninteliai iki šiol. Tyrimų skaičius čia kasmet taip pat auga, ir šiuo metu siekia iki 400 per metus.

"Lietuvos radiologai ir kardiologai bei radiologijos technologai, Baltijos širdies magnetinio rezonanso asociacijos atstovai įsilieja į tarptautinę šiuos tyrimus atliekančių mūsų kolegų bendruomenę, stengiamės eiti koja kojon su pasiekimais tam, kad ir mūsų šalies gyventojai galėtų naudotis visomis diagnostikos bei širdies ir kraujagyslių ligų gydymo naujovėmis", – kalbėjo N.Valevičienė.

Konferencijoje buvo pristatomos širdies magnetinio rezonanso tomografijos techninės naujovės bei pasiekimai, didžiausią dėmesį atkreipiant į miokardo struktūros vaizdinimą bei minėtų tyrimų vaidmenį sisteminių ir uždegiminių miokardo ligų diagnostikoje, taip pat tyrimo galimybes nėštumo metu. Buvo pristatyta daug įdomių klinikinių atvejų iš Baltijos šalių ir Didžiosios Britanijos.

GALERIJA

  • Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus
  • Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus
  • Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus
  • Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus
  • Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus
  • Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus
  • Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus
  • Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – apie pažangiausius širdies tyrimus
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lina

Andrej Pileckij nuostabus gydytojas, 6 aukšto slaugytojos- malonios, šiltos.Atmosfera padeda sveikti.Iš 5 aukšto žmones grįžta čia pabūti, nes jauku, malonu, kvepia Europa.Ačiū Jums visiems, kurie padėjote išgyventi po infarkto mano vyrui.Ačiū už puikią aplinką ir vidinę atmosferą.Nuostabūs žmonēs dirba 6 aukšte.

Ita

Ar cia daug 400 per metus ,kodel tik beveik 1,1 per diena tyrimas .Tai rodo kad aparatas beveik nedirba

SUSIJUSIOS NAUJIENOS