Kodėl nereikėtų pervirti kiaušinio | Diena.lt

KODĖL NEREIKĖTŲ PERVIRTI KIAUŠINIO

  • 1

271 kiaušinis – tiek, Statistikos departamento duomenims, per metus nuperka vienas Lietuvos gyventojas. VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiojo veterinarijos gydytojo Jono Staniaus teigimu, lietuviai kiaušinių turėtų valgyti daugiau.

„Tai yra pats vertingiausias produktas, kadangi jame sukaupta medžiaga, kuri reikalinga gyvybės atsiradimui. Vištelė, jei ji yra normaliai lesinama, deda kiaušinius. Jei ji negauna kažko, jei jai trūksta seleno, magnio, kalcio, natrio ar geležies, ji to kiaušinio nededa. Todėl kaime vištelės ne visada deda kiaušinius. Būdavo periodas, kai žmonės per Velykas neturėdavo kiaušinių“, – pasakoja J. Stanius.

Gydytojo teigimu, visuomenėje per mažai akcentuojama kiaušinio vertė.

„Mes dabar aiškinamės, kiek moksleiviai turėtų valgyti. Senesniais laikais kiekvienas vaikelis ryte turėjo suvalgyti nepilnai išvirtą kiaušinį, kurio trynys skystokas, o baltymas dėl temperatūros sutrauktas. Kadangi naudingos medžiagos koncentruojasi trynyje, jame yra apie 90 proc. visų naudingų medžiagų“, – apie tai, kad vaikai kiekvieną darbo dienos rytą turėtų suvalgyti kiaušinį, o suaugusieji – iki 4 kiaušinių per savaitę, pasakoja J. Stanius. 

Pasak pašnekovo, kiaušinius valgantys vaikai renkasi mažiau sveikatai nenaudingų produktų, pavyzdžiui, sūrelių, dešrelių.

Gydytojas taip pat pastebi, kad, norint išsaugoti naudingąsias kiaušinio medžiagas, kiaušinio reikia nepervirti. Apie pervirimą, pasak pašnekovo, signalizuoja aplink trynį susidariusi žalsva plėvelė, įtrūkęs kiaušinio lukštas.

Išsamiau – įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rita

Vieną kartą rašo, kad reikia kietai virti kiaušinį,kitą kartą, minkštai.Durniu laivas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS