L. Rasutis prabilo jautria tema: kai serga moteris, serga visa šeima | Diena.lt

L. RASUTIS PRABILO JAUTRIA TEMA: KAI SERGA MOTERIS, SERGA VISA ŠEIMA

  • 4

Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje krūties vėžys išlieka dažniausia onkologine liga, kuria serga moterys.

Amerikos lietuvė Lidija Rasutis šiemet tapo kasmetinio labdaros renginio „Sužydėjusi viltis“ (angl. „Blossom of Hope“) organizacinio komiteto vadove ir kviečia Lietuvos visuomenę prisijungti prie kovos su krūties vėžiu šalyje.

Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 1,5 tūkst. naujų krūties vėžio atvejų. Tai dažniausia onkologinė moterų liga ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Europos šalių, JAV, Kanadoje, Australijoje.

Siekiant pagerinti ankstyvą krūties vėžio diagnostiką, Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija jau daugiau nei 10 metų organizuoja labdaros renginį „Sužydėjusi viltis“, prie kurio pirmą kartą prisijungė ir L. Rasutis.

„Pajutau, kad atėjo laikas atiduoti duoklę geriems darbams. Niekada nebuvau abejinga labdarai, visada rasdavau būdų, kaip padėti tiems, kam mano pagalba reikalinga. Šis renginys man yra ypač artimas, kadangi augau medikų šeimoje, kur nelaukdavome, kada užklups liga ir visada suvokėme ligų prevencijos svarbą“, – sako L. Rasutis.

Iniciatyvos metu surinktos lėšos yra skiriamos priemonių, reikalingų šiuolaikiškai vėžio diagnostikai – krūties žymeklių, įsigijimui. L. Rasutis teigimu, kiekviena moteris turėtų bent kartą per metus skirti dėmesio savo sveikatai.

„Aš pati kiekvieną kovo mėnesį, savo gimtadienio proga, pasidarau visus būtiniausius sveikatos tyrimus. Tai tarsi dovana sau. Norėčiau, kad moterys nelauktų, kol bus per vėlu, kad laiku pasitikrintų ir turėtų galimybę suvaldyti ligą. Nes kai moteris serga, kartu serga ir visa jos šeima – vaikai, vyras, tėvai ir draugai, liga paliečia visą artimųjų ratą“, – teigia L. Rasutis.

Kaip rašoma pranešime, per pastaruosius 10 metų „Sužydėjusi viltis“ surinko beveik 200 tūkst. eurų biopsijos adatoms ir krūties žymekliams, kurie buvo paaukoti Lietuvos onkologijos ligoninėms.

Šiemet labdaros renginys vyks gegužės 11 dieną. Į jį patekti gali kiekvienas, įsigijęs bilietą. Aukoti labdarai kviečiami visi, neabejingi krūties vėžio prevencijai Lietuvoje.

Labdaros renginį organizuoja Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija, kuri vienija Lietuvoje gyvenančias užsienio šalių ambasadų darbuotojų ir verslininkų žmonas iš daugiau nei 25 šalių bei veiklias Lietuvos moteris. Savo savanoriška veikla asociacija padeda spręsti socialinius klausimus Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

keista

lygtai moteris,lygtai vyras?

zelemuncikas

Ne jautri,o nuvalkiota tema.Sifelitikės moters ir vyras ir vaikai ir jų seneliai-sifilitikai.

Bobutlencijos nuomone.

Mat ji susirgo liga.Paliko vyra ir dabar reikia viesumos.O gal ir kito i lova.Tokiu savimylu nemegstu.Priesaika iki gyvos galvos.O pati pareiske vyras buvo geras.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS