Lietuvoje – neįprastas reiškinys dėl gripo (epidemija paskelbta 13-oje savivaldybių) | Diena.lt

LIETUVOJE – NEĮPRASTAS REIŠKINYS DĖL GRIPO (EPIDEMIJA PASKELBTA 13-OJE SAVIVALDYBIŲ)

Specialistai teigia, kad sergamumas gripu ir peršalimu ūmiai išaugo visose apskrityse. Gripo epidemijos trečiadienį buvo paskelbtos jau 13-oje savivaldybių. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėjos Daivos Razmuvienės, sergančiųjų gripu skaičius šalyje yra išaugęs beveik keturis kartus.

„Vienas iš tokių seniai pasitaikiusių, sakyčiau, sergamumo reiškinių, kad praėjusią savaitę gripo ir peršalimo ligų skaičius registruotas iš karto visose 10-yje apskričių. Kaip mes sakome, kadangi gripo simptomai prasideda ūmiai, tai ir šiais metais sergamumas visose srityse prasidėjo ūmiai. Manau, kad epidemijų skelbimo procesas tikrai plis. Sergančiųjų gripu atvejų skaičius yra išaugęs beveik keturis kartus, o peršalimo ligų – beveik du kartus. Savaitės eigoje skaičiai tikrai yra gana dideli“, – pastebi D. Razmuvienė.

Trečiadienio pavakare ULAC pranešė, kad gripo epidemiją jau paskelbė 13 iš 60 šalies savivaldybių – Kauno ir Panevėžio miestų, Prienų, Raseinių, Švenčionių, Kėdainių, Jonavos, Ukmergės, Lazdijų, Joniškio, Šilalės, Klaipėdos rajonų ir Birštono savivaldybės.

ULAC specialistai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Nors skiepai yra pati efektyviausia profilaktikos priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių, rašoma ULAC pranešime.

Todėl ULAC rekomenduoja:

tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas – nusausinti;

vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

gerai vėdinti patalpas;

susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicinines kaukes.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS