Liga apie save praneša sunkiai iškenčiamais skausmais: kalta gali būti kava ar mėsa | Diena.lt

LIGA APIE SAVE PRANEŠA SUNKIAI IŠKENČIAMAIS SKAUSMAIS: KALTA GALI BŪTI KAVA AR MĖSA

  • 2

Inkstų akmenligė – liga, kai inkstuose susidaro akmenys. Jų susidarymas priklauso nuo daugelio faktorių: genetinių, klimatinių, ligą sukelti gali ir mitybos įpročiai ar infekcijos, vaistų vartojimas.

Apie ligą LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ papasakojo gydytojas urologas Robertas Jankovskis.

Nuo 1 iki 20 proc. kiekvienos šalies populiacijos serga inkstų akmenlige, bet dažniau inkstų akmenlige sergama išsivysčiusiose šalyse. Kaip pasakoja gydytojas, akmenys inkstuose susidaryti gali, jeigu žmogus vartoja mažai skysčių, geria daug kavos, valgo daug baltymų turinčio maisto, pavyzdžiui, mėsos.

„Jeigu žmonės nepailsi, negydo infekcijų, tai irgi gali būti priežastis, dėl ko susidaro akmenys. Aišku, yra grupė žmonių, kurie, pavyzdžiui, turi inkstų ir šlapimo takų anomalijų – tai irgi sąlygoja ligą“, – aiškino medikas.

Pasak R. Jankovskio, pacientai dažniausiai į gydytojus kreipiasi, kai prasideda skausmai. Jie būna tokie stiprūs, kad net būna lyginami su gimdymo skausmais. Skauda nugarą, skausmas plinta į pilvo apačią, žmogus dažniau nori šlapintis. Pasitaiko ir kad pakyla temperatūra, pykina.

Plačiau – įraše.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sirgau, žinau

problema kilo dėl mažai skysčių vartojimo....

Anonimas

ZX

SUSIJUSIOS NAUJIENOS