Liga, kurios pirmieji simptomai – tik negrįžtamai pažeidus kepenis | Diena.lt

LIGA, KURIOS PIRMIEJI SIMPTOMAI – TIK NEGRĮŽTAMAI PAŽEIDUS KEPENIS

Dešimtys tūkstančių Lietuvos žmonių, užsikrėtusių hepatito C virusu, nesikreipia į medikus, nes nieko blogo nejaučia. Tuo metu liga daro juodą darbą.

Atidavė ginklą

Pirmuosius infekcijos simptomus ligonis pajunta tik tuomet, kai virusas būna negrįžtamai pažeidęs kepenis. Kad taip nenutiktų, reikėtų pasitikrinti, ar neturite šio viruso, ir gydytis. Šiuolaikiniai vaistai daro stebuklus – pasveiksta net 99 proc. užsikrėtusiųjų.

"2007-ųjų birželį mane ištiko tulžies pūslės akmenligės priepuolis. Skausmas buvo toks stiprus, kad kreipiausi į medikus. Jie mane iš karto paguldė į ligoninę ir operavo", – pasakoja kėdainiškė Gražina Vaičiurgienė.

Moteriai po operacijos sveikata nepasitaisė – sutriko virškinimas, skaudėjo šoną, pūtė pilvą, todėl neapsikentusi ji kreipėsi į Kauno gastroenterologus, tikėdamasi, kad ištirs kepenų fermentus. Tačiau jie Gražinai nustatė kitą ligą – hepatito C infekciją.

"Šis virusas plinta per kraują, o aš visą gyvenimą buvau kraujo donorė, be to, kartą man rovė dantis, labai kraujavo. Kai operavo kiaušidę, buvo perpiltas kraujas, tačiau blogai pasijaučiau tik po tulžies pūslės operacijos", – moteris bando prisiminti, kur galėjo užsikrėsti.

Kadangi G.Vaičiurgienei buvo nustatyta II stadijos kepenų fibrozė, gydytojai pasiūlė nieko nelaukiant pradėti gydymą.

"Kasdien reikėjo išgerti šešias kapsules ir susileisti vieną injekciją į pilvą. Nemoku apsakyti, kaip blogai jaučiausi nuo šių vaistų – pylė karštis ir krėtė šaltis, pykino, svaigo galva, erzino viskas, kas kruta. Galėjau pyktis su visais, nebejaučiau kvapų ir maisto skonio, vos galėjau pasikelti iš lovos ir į tualetą nueiti. Priaugau 30 kg. Buvo taip bloga, kad net atsisakiau pistoleto – pagundos viską baigti", – prisimena 53-ejų moteris.

Naujų vaistų galia

Po metų jai buvo vėl patikrintos kepenys ir paaiškėjo, kad gydymas nepadeda. Tada G.Vaičiurgienė nusprendė nebevartoti vaistų. Vis dėlto dar po poros metų, vėl ryžosi gydytis, tačiau ištvėrė vos pusmetį.

Praėjus penkeriems metams, moteris sužinojo, kad Lietuvoje jau kompensuojami nauji vaistai nuo hepatito C infekcijos ir vėl kreipėsi į gydytojus. 2016 m. birželį jai buvo atlikta kepenų audinio biopsija. Tyrimas parodė, kad liga progresuoja, – nustatyta III stadijos fibrozė. Kartu tai reiškė, kad gydytojai gali skirti inovatyvų gydymą.

"Trys mėnesiai – ir aš sveika, – sakė moteris. – Medikai mano organizme viruso neberado."

Dabar G.Vaičiurgienė vartoja daug vaistų nuo skausmo, kurį sukelia kitos ligos, todėl kepenys sunkiai veikia, tačiau, teigia, kad jaučiasi daug geriau nei anksčiau.

Pažeidžia kepenis

Hepatito C virusas kepenyse sukelia uždegimą, kuris per 20–25 metus maždaug penktadaliui ligonių išprovokuoja kepenų cirozę ir šis organas nebegali normaliai dirbti. Didžiajai daliai ligonių kepenys persodinamos būtent dėl to, kad jas pažeidė šis virusas.

Hepatito C virusas kepenyse sukelia uždegimą, kuris per 20–25 metus maždaug penktadaliui ligonių išprovokuoja kepenų cirozę ir šis organas nebegali normaliai dirbti.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Virškinimo sistemos tyrimo instituto vadovas, akademikas profesorius Limas Kupčinskas teigia, kad užsikrėtęs hepatito C virusu žmogus gali nejausti jokių požymių iki tol, kol išsivystys kepenų cirozė.

"Tik 5–10 proc. žmonių, kurių imunitetas labai stiprus, būna ūminė fazė. Apie pusė tokių žmonių pasveiksta savaime. Kitiems liga pereina į lėtinę. Tokie ligoniai vėliau kenčia dėl pažeistų kepenų", – aiškina profesorius.

Jeigu liga negydoma, dar po penkerių metų kai kuriems ligoniams gali išsivystyti ir kepenų vėžys. Hepatito C viruso infekcija pažeidžia ne tik kepenis. Daugėja įrodymų, kad infekcija gali sukelti net alergiją šalčiui, inkstų, skydliaukės uždegimą, II tipo cukrinį diabetą, kai kurias odos ligas, pavyzdžiui, žvynelinę ir net depresiją.

Nesaugus nė vienas

Specialistai mano, kad Lietuvoje hepatito C virusu galėtų būti užsikrėtę apie 50 tūkst. žmonių. Tikslių duomenų nėra.

Profesorius L.Kupčinskas teigia, kad šį rudenį Lietuvos mokslininkai pradės tyrimą. Atsitiktinai atrinktų 6 tūkst. suaugusių kauniečių bus tikrinami, ar neserga lėtinėmis ligonis, iš jų ir hepatitu C.

"Šis tyrimas leis mums sužinoti, kiek virusas yra paplitęs tarp Lietuvos gyventojų, bus galima geriau planuoti kovą su juo ir diegti profilaktikos programas. Žmonėms tai bus puiki galimybė nemokamai pasitikrinti dėl C hepatito ir kitų lėtinių ligų", – sako Virškinimo sistemos tyrimo instituto vadovas L.Kupčinskas.

Hepatito C virusas buvo atrastas praėjusio amžiaus pabaigoje, o Lietuvoje pradėtas nustatyti 1993-aisiais. Iki to laiko juo buvo užsikrėtę daugybė žmonių. Virusas plinta per kraują ir kūno skysčius. Daug kas mano, kad tai netvarkingai gyvenančių žmonių liga. Taip gali būti, – hepatito C virusu yra užkrėtę vartojantieji leidžiamuosius narkotikus ar turintieji daug lytinių partnerių.

Pasak profesoriaus L.Kupčinsko, dauguma ligonių šiuo virusu užsikrėtė iki 1994-ųjų, atliekant medicinines manipuliacijas, kai medikai dar nežinojo, kad yra toks virusas. Pavyzdžiui, tuo metu Vilniaus kraujo centre buvo užsikrėtę net 9 proc. donorų. Jų kraujas užkrėtė kitus žmones. Dėl to dabar dauguma ligonių yra vidutinio amžiaus, kurie sovietiniais laikais patyrė sunkias operacijas ar traumas ir jiems buvo perpiltas kraujas ar atliktos medicinos procedūros, pavyzdžiui, hemodializė.

Užsikrėtimo keliai

Neturėtų apsigauti ir jaunesni. Yra nedidelė, iki 5 proc., tikimybė užsikrėsti hepatito C virusu per lytinius santykius, atliekant pedikiūro procedūras, tatuiruočių kabinetuose, jei naudojamos nesterilios priemonės, arba atsitiktinai panaudojus viruso nešiotojo dantų šepetuką, skutimosi peiliuką. Naujagimį gali užkrėsti serganti motina.

"Prasminga visiems gyventojams pasitikrinti, – teigia profesorius L.Kupčinskas, – ypač tiems, kam iki 1994-ųjų buvo atliktos sudėtingos operacijos, perpiltas kraujas, ir dializuojami ligoniai, sergantieji kraujo ligomis, organų, audinių, kraujo donorai, taip pat medicinos įstaigų darbuotojai, asmenys, kurių motinos nėštumo metu sirgo hepatitu, nėščiosios, šeimynykščiai, kurių artimiesiems nustatytas hepatitas, ir kasmet daugiau kaip vieną naują lytinį partnerį turėję žmonės, bent kartą gyvenime vartoję leidžiamuosius narkotikus. Taip pat svarbu patikrinti dėl hepatito C ligonius, kuriems tiriant kraują dėl kitų ligų randami padidėję kepenų fermentai."

Profesorius pažymi, kad Lietuvoje, skirtingai nuo Vakarų šalių, tik 7 proc. ligonių, sergančių hepatitu C, buvo vartoję leidžiamuosius narkotikus. Taigi, šis užsikrėtimo būdas Lietuvoje buvo gana retas. Dabar medicinos įstaigose atliekamos procedūros yra pakankamai saugios, naudojamos vienkartinės priemonės. Visuomenės sveikatos centrai kontroliuoja grožio procedūrų, tatuiruočių salonus, todėl gali būti, kad ateityje pagrindiniu užsikrėtimo būdu taps intraveninių narkotikų vartojimas, kaip yra Vakarų šalyse.

Gera ir bloga naujiena

Hepatito C virusas, priešingai nei kiti hepatito virusai, išgydomas vos per 12 arba 24 savaites. Užsikrėtusių žmonių organizme viruso rezervuaro nelieka, tad jiems nustojus vartoti vaistus, priešingai, nei, pavyzdžiui, sergant lėtiniu hepatito B ar ŽIV sukelta liga, virusai nebeatsigauna.

Be to, ligoniai nejaučia beveik jokių vaistų sukeltų nepageidaujamų reiškinių, todėl gydymo metu gali įprastai gyventi. Tačiau reikia turėti omenyje, kad virusu galima užsikrėsti pakartotinai. Gydytojai yra turėję pacientų, kurie net tris kartus buvo užsikrėtę šiuo virusu.

Beje, pastaruoju metu dėl efektyvaus gydymo pasaulyje sumažėjo poreikis persodinti ligoniams kepenis. Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai teigia, kad iki 2030-ųjų efektyvia terapija turi būti išgydyti visi hepatito C virusu užsikrėtę ligoniai, todėl nauji vaistai nebekuriami. Dėl dabar taikomo gydymo mūsų šalyje jau išgijo keli tūkstančiai ligonių.

Vis dėlto mūsų šalyje yra keblumų. Pirmasis – vaistai brangūs, todėl pirmiausia jie skiriami tiems, kuriems jau prasidėjęs kepenų randėjimas (fibrozė) ir gresia kepenų cirozė. Specialistai viliasi, kad greitai efektyvi terapija bus prieinama visiems, kam jos reikia.

Antra, yra šeši hepatito C viruso genotipai. Lietuvoje plinta trys. Profesorius L.Kupčinskas teigia, kad dabar mūsų šalyje modernūs vaistai buvo prieinami tik I genotipo virusu užsikrėtusiems žmonėms. Tokių yra apie 70 proc. Kiti, kurie yra užsikrėtę kitų genotipų virusais, gydomi senaisiais vaistais. Jie nėra tokie efektyvūs ir sukelia kartais didesnių šalutinių reiškinių nei liga. Dėl to žmonės kartais atsisako gydytis.

"Dabar vyksta derybos su Sveikatos apsaugos ministerija ir ligonių kasomis. Viliamės, kad iki šių metų pabaigos Lietuvą pasieks vaistai, kurie veikia visų genotipų hepatito C virusus. Tuomet galėsime inovatyviais, efektyviais vaistais gydyti visus ligonius", – viliasi profesorius L.Kupčinskas.

Tikrai verta pasitikrinti

Nemokamai tyrimas dėl hepatito C atliekamas tuomet, jei šeimos gydytojas įtaria infekciją ir nusiunčia ligonį gastroenterologo konsultacijai.

Šeimos gydytojai turi galimybę nemokamai patikrinti kepenų fermentus, jei jų kiekis padidėjęs arba net jei jie nepadidėję, bet ligonis priklauso rizikos grupėms. Tokį ligonį būtina nukreipti gastroenterologui, kuris, nustatęs virusą, dar turės atlikti kepenų biopsiją ir įvertins kepenų pažeidimo laipsnį.

Pasitikrinti gali visi gyventojai, deja, už serologinį C viruso tyrimą jiems gali tekti susimokėti. Tyrimas kainuoja apie 7–11 eurų. Reikia pažymėti, kad rizikos veiksniai ne visada būna akivaizdūs, todėl kartą gyvenime dėl šios ligos galėtų pasitikrinti visi, ypač gimę iki 1994 m.

Nemokamai tiriami kraujo ir organų donorai bei kalintieji laisvės atėmimo įstaigose. Tyrimus taip pat atlieka priklausomybės centrai ir visuomeninės organizacijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Zita

Man išgyde hepatita c bet biopsijos nedare .gyde exsveria verixaks .brt prieš gydima dare tyrimus buvo prasidejusi fibrozė.dabar kada isgyde virusa prasidejo cerozės pradžia .Kas puse metu tikrinuosi kepenu fermentus .viskas gerai tik antikuniai visada kraujyje pasireiškia taip turi būti BE TO TURIU DEBETA 2 TIPO .JAUČIIOSI PUIKIAI VAISTU NUO DEBETO NEGERIU TIK SUSTOREJAU UGIS 1,72 SVERIU 84 KG .BET KALTINU SAVE PIKTNAUDZIAUJU SALDUMYNAIS NIRS STENGIUOSI VISKA VALGYTI SU SAIKU .TURIU VARIKOZE KRAUJAGYSLIU LIGA NEŠIOJU GYDOMAS KOJINES STENGIUOSI GYVENTI SVEIKAI NERUKAU NEVARTOJO JOKIO ALHOGOLIO ir taip iki gyvos galvos .

Jonas

Kaip visada brangieji pinigu uzdirbejai(vergai)jis ateis ir issives jus ir busite laisvi.

Algis

O dar bus nemaloniau kai uz tavo pinigus pagijes zmogzudis ateis pas tave temstant
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS