Ligonių kasos: dantų protezavimas pradedamas kompensuoti dar vienai pacientų grupei | Diena.lt

LIGONIŲ KASOS: DANTŲ PROTEZAVIMAS PRADEDAMAS KOMPENSUOTI DAR VIENAI PACIENTŲ GRUPEI

  • 2

Minint Pasaulinę kovos su vėžiu dieną, Valstybinė ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo sausio Privalomojo sveikatos draudimo fondo  biudžeto lėšomis kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas gali gauti asmenys, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos. 

Šių pacientų dantys protezuojami be eilės, VLK pranešime.

Pasak VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Jurgitos Grigarienės, toks sprendimas priimtas siekiant pagerinti dantų protezavimo paslaugų prieinamumą pacientams, sergantiems burnos, veido ir žandikaulių onkologinėmis ligomis.

„Burnos, veido ir žandikaulių onkologinėmis ligomis kasmet suserga apie 25–30 pacientų, rodo Nacionalinio vėžio instituto statistika. Šiems pacientams po naviko šalinimo operacijų sutrinka kramtymo, rijimo, kalbos ir kvėpavimo funkcijos, atsiranda veido defektų. Jų dantų protezavimas yra specifinis, reikalaujantis atitinkamų konstrukcinių sprendimų. Tad labai svarbu, kad šiems pacientams dantų protezavimo eilėje laukti nereikės – paslaugos bus kompensuojamos nedelsiant“, – teigia J. Grigarienė.

Kompensuojamosios dantų protezavimo paslaugos teikiamos pacientams, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, pavyzdžiui, dėl lūpos, liežuvio, dantenų, burnos dugno, kietojo gomurio, veido ir žandikaulių kaulų, paausinės seilių liaukos piktybinio naviko ar kitų veido dalių odos piktybinio naviko. Plačiau čia.

Pasak specialistės, šiems žmonėms dėl dantų protezavimo reikia kreiptis į įstaigą, kuri turi sutartį su teritorine ligonių kasa. „Tai gali būti įstaiga, kurioje gyventojai prirašyti, kur jie lankosi pas savo šeimos gydytoją, o taip pat įstaiga, kurioje buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos. Gydytojas odontologas, nustatęs, kad asmuo turi teisę į dantų protezavimo išlaidų kompensavimą ir kad jo dantų būklė atitinka dantų protezavimo indikacijas, sudaro burnos priežiūros bei gydymo planą bei supažindina su šiuo planu savo pacientą. Kartu užpildomas paciento prašymas įtraukti į asmenų, laukiančių dantų protezavimo, sąrašą“, – sako J. Grigarienė.

Dantų protezavimo paslaugų išlaidos pacientams, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, kompensuojamos pagal faktines išlaidas, bet ne daugiau kaip:

jei po taikyto specifinio (spindulinio ir (ar) chemoterapinio) gydymo burnos ertmėje yra mažiau kaip 10 funkciškai visaverčių kontaktuojančių natūralių ar kokybiškų protezuotų antagonistinių dantų porų nuo pirmojo krūminio danties iki kitos pusės pirmojo krūminio danties kompensuojama iki 463,13 euro.

jei atlikta burnos ertmės, veido ir žandikaulių operacija su minkštųjų audinių šalinimu ir (ar) žandikaulių srities kaulo rezekcija kompensuojama iki 1 424,99 euro.

Jei faktinės dantų protezavimo išlaidos buvo didesnės, nei nustatyta kompensuojamoji suma, likusią dalį asmuo turi sumokėti pats. Daugiau apie tai čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Skatytojau

Skaityk ka raso,o ne i lubas ziurek ir is ten isvadas daryk.

lietuvoja odontologines paslaugos

prieinamos tik turciams,kainos nerealios, bet sveikatos ministerija nieko nedaro.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS