Likimo primesta našta – ne priežastis užsidaryti | Diena.lt

LIKIMO PRIMESTA NAŠTA – NE PRIEŽASTIS UŽSIDARYTI

Ne vienas nustemba išgirdęs, kad vaikas irgi gali sirgti cukriniu diabetu. Šitai iš savo patirties žinanti Klaipėdos miesto vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubo "Smalsučiai" vadovė Ina Juotkienė kartu su likimo bendražygiais stengiasi, kad aplinkiniai kuo daugiau sužinotų apie sergančiuosius 1 tipo cukriniu diabetu.

Su ta intencija praėjusią savaitę Klaipėdos Atgimimo aikštė, kur buvo surengta akcija "Mėlynoji vienybės gija", nusidažė mėlynai nuo gausybės susirinkusiųjų. Pokalbis apie akciją ir sergančius vaikus su klubo vadove Ina Juotkiene:

– Kiek ir kokių žmonių šiemet dalyvavo akcijoje "Mėlynoji vienybės gija"? Kelintą kartą ir kokiu tikslu suorganizuotas šis renginys?

– Pilietinė akcija "Vienybės mėlyna gija" suorganizuota antrą kartą. Praėjusiais metais Pasaulinę diabeto dieną minėjome Melnragės paplūdimyje, joje dalyvavo apie 100 žmonių, daugiausia mokyklinio amžiaus vaikai.

Šiais metais į mėlynąjį ratą nusprendėme kviesti Atgimimo aikštėje, kad norintiems prisidėti prie akcijos būtų patogiau atvykti.

Kvietėme Klaipėdos miesto ugdymo įstaigas, klases, darželių grupes, ypač tas, kuriose yra 1 tipo cukriniu diabetu sergančių vaikų.

Diabetu sergančiųjų atvyko palaikyti S.Dacho (3 klasės), Gedminų (2 klasės), M.Mažvydo, Sendvario progimnazijos, "Baltijos", Vydūno, "Žaliakalnio" gimnazijos, Pajūrio Valdorfo bendruomenės (po 1 klasę), Klaipėdos universiteto, Klaipėdos vaikų ligoninės atstovai, netgi mažieji lopšelio-darželio "Alksniukas" ugdytiniai, taip pat visuomenės sveikatos specialistai, politikos veikėjai, vietinės valdžios atstovai, patys sergantieji. Iš viso arti 300 žmonių.

Sieksime, kad sulig kiekvienais metais šis mūsų ratas būtų dar platesnis. Planuojame šią akciją rengti ir kituose Lietuvos miestuose.

Renginiu buvo siekiama skleisti žinią apie diabetą, taip pat atkreipti visuomenės dėmesį į vis didėjantį sergančiųjų skaičių.

Visuomenė mažai ką žino apie šią ligą, ypač apie 1 tipo cukrinį diabetą. Apie tai ir buvo kalbėta susirinkusiems renginyje.

Ne vienas nustemba išgirdęs, kad vaikas irgi gali sirgti diabetu. Kone kiekvienoje Klaipėdos ugdymo įstaigoje yra po vieną ir daugiau vaikų, sergančių 1 tipo cukriniu diabetu.

Sergantiems vaikams labai reikalinga aplinkinių parama, padrąsinimas. Siekiame, kad nesergantys vaikai nuo mokyklinio suolo žinotų, kas tai per liga, ir reikalui esant – galėtų padėti diabetu sergančiajam, palaikytų jį ir padrąsintų, nes liga reikalauja nuolatinės priežiūros.

Pasitaiko atvejų, kai vaikai slepia savo ligą, matuojasi cukraus kiekį ir leidžiasi insuliną tualete arba išvis nesimatuoja cukraus ir nesileidžia insulino, taip darydami itin didelę nepataisomą žalą sau.

Lapkritį ne vienoje ugdymo įstaigoje skaitėme ir dar planuojame skaityti mini paskaitėles apie 1 tipo cukrinį diabetą, taip užkirsdami kelią patyčioms, juk dažną kartą vaikai tyčiojasi iš sergančiųjų, nes nežino ir nesupranta, kas vyksta, insuliną besileidžiantį vaiką kartais pavadina narkomanu ir pan.

Šią ligą visuomenė dažnai painioja su 2 tipo cukriniu diabetu, o juk tai visiškai skirtingos ligos. Vos apie 7 proc. visų sergančiųjų diabetu yra 1 tipo diabetu sergantys asmenys, kurie suserga būdami jauni.

Liga kol kas nepagydoma, tačiau esama labai pažangių priemonių, leidžiančių tokiems vaikams gyventi visavertį gyvenimą, sportuoti ir sėkmingai siekti savo tikslų.

Esame labai dėkingi valstybei, kad šiais metais pradėtos kompensuoti insulino pompos, kainuojančios nuo 2 000 iki 4 200 eurų.

– Kaip manote, ar tokios akcijos padeda atkreipti visuomenės dėmesį į sergančiųjų cukriniu diabetu problemas?

– Lapkritis laikomas cukrinio diabeto mėnesiu. Stengiamės ne tik šį mėnesį, bet ir nuolat visokeriopai skleisti žinią apie šią ligą, o tokios akcijos neabejotinai padeda atkreipti visuomenės dėmesį. Kalbėdami apie tai garsiai, parodome, kokie stiprūs esame, ir kad mūsų nereikia užjausti, tereikia visuomenės supratimo ir palaikymo.

– Būsimų renginio dalyvių buvo paprašyta pasipuošti mėlynais akcentais. Paaiškinkite, kodėl pasirinkta būtent mėlyna spalva ir kam buvo reikalingos mėlynos guminės pirštinės?

– Mėlynas diabeto ratas žymi vienybę, jo reikšmė nepaprastai svarbi. Įvairiose kultūrose ratas simbolizuoja gyvybę ir sveikatą.

Mėlyna spalva atspindi dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos, ir yra Jungtinių Tautų vėliavos spalva.

Mėlynas ratas reiškia pasaulio bendruomenės vienybę kovoje su diabetu, beje, tarptautinio diabeto ženklo spalva yra mėlyna.

Siekėme, kad tas mūsų formuojamas ratas būtų kuo mėlynesnis, pripūtėme apie 500 mėlynų balionų, mūvėjome mėlynas pirštines, rato dalyviai mėtė vieni kitiems mėlynos spalvos siūlus, taip sudarydami vienybės, sveikatos ir palaikymo gijas.

– Kiek narių vienija jūsų organizacija?

– Klubas vienija arti 300 narių, daugiausia iš Klaipėdos regiono, bet aktyviai jungiasi nariai iš visos Lietuvos.

Kad būtų lengviau nešti likimo primestą naštą, aktyvūs mažieji "cukrinukai" ir mes, jų tėvai, telkiamės, buriamės, aktyviai dalyvaujame įvairiose veiklose.

Klubas mažiesiems "cukrinukams" bei jų šeimos nariams organizuoja vasaros stovyklas, seminarus, taip pat nacionaliniu lygmeniu padeda spręsti "cukrinukams" aktualias problemas, pavyzdžiui, insulino pompų bei nuolatinio gliukozės matavimo jutiklių kompensavimo (šis klausimas jau išspręstas), 1 tipo diabetu sergančių vaikų priežiūros ugdymo įstaigose ir kt.

Klaipėdos miesto savivaldybė "Smalsučių" klubui panaudos būdu rugpjūtį suteikė patalpas Herkaus Manto g. 47, tad organizuoti įvairias veiklas tapo patogiau ir paprasčiau.

Į "Smalsučių" klubą susibūrę mažieji "cukrinukai" bei jų tėvai ne tik bendrauja, bet ir dalijasi savo patirtimi, kaip prižiūrėti sergantįjį 1 tipo cukriniu diabetu, kaip elgtis kritinėse situacijose, pavyzdžiui, staiga smarkiai nukritus cukraus kiekiui kraujyje ar vaiko organizme atsiradus ketonų, bei aptaria dar daug kitų "cukrinukus" ir jų tėvus kone kasdien kamuojančių rūpesčių, taip pat palaiko vieni kitus ir skatina nepasiduoti pesimizmui bei blogoms emocijoms.

Siekdamas suburti "cukrinukus" auginančias šeimas bei padėti joms spręsti su ligos priežiūra susijusias problemas, taip pat kuo plačiau informuoti visuomenę apie 1 tipo cukrinį diabetą, klubas "Smalsučiai" įgyvendina ir kitus projektus.

Vienas iš jų – šiuo metu vykstantis didelio susidomėjimo sulaukęs projektas "Pasidalintas skausmas lengvesnis", finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės.

Pagal šį projektą jau išleista informacinių knygelių bei lankstinukų, skirtų naujai susirgusių vaikų tėvams bei ugdymo įstaigų pedagogams, taip pat pedagogams ir visuomenės sveikatos specialistams suorganizuotos paskaitos, per kurias suteikta žinių apie cukriniu diabetu sergančių vaikų išskirtinius poreikius ir galimybes, tėvai buriasi į savipagalbos grupes, vaikams taikomos muzikos, dailės ir pasakų terapijos.

GALERIJA

  • Iniciatyva: I.Juotkienė, prieš porą metų sužinojusi apie dešimtmetės dukters ligą, ėmėsi aktyvios veiklos, kad visuomenė kuo daugiau išgirstų apie cukriniu diabetu sergančius vaikus.
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS