Mažėja kainos: įvestos priemokų „lubos“ kompensuojamiesiems vaistams | Diena.lt

MAŽĖJA KAINOS: ĮVESTOS PRIEMOKŲ „LUBOS“ KOMPENSUOJAMIESIEMS VAISTAMS

  • 0

Liepos 12 dieną įsigalios 2018 m. III ketvirčio kompensuojamųjų vaistų kainynas, kuris dar labiau sumažins vaistų kainas pacientams. Nustačius priemokų „lubas“ už kompensuojamuosius vaistus, priemoka negalės viršyti 4,11 eurų, tuo atveju kai vaistas kompensuojamas 100 proc. Be to, nauja vaistų kainodara ir farmacijos kompanijų sumažintos kainos leido sutaupyti nemažai biudžeto lėšų ir pacientų priemokų, tad pradedama kompensuoti dar daugiau veikliųjų medžiagų.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, nors nuo 2017 m. vidurio pradėjus įgyvendinti pirminius paciento priemokų mažinimo žingsnius pacientų priemokų suma sumažėjo apie 18 proc., bet priemokos vis dar yra pakankamai didelės. Todėl įgyvendinant Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas ir toliau bus nuosekliai siekiama jas mažinti bei kurti kitus išlaidų mažinimo mechanizmus.

„Naujasis Kainynas parengtas pagal naują metodiką ir buvo siekta, kad pacientų sumokama suma už vaistus nebūtų tiesiogiai priklausoma nuo gamintojų teikiamų kainų. Tad nustačius kainyne didžiausią galimą paciento priemoką, žmonės per metus sutaupys apie 7,3 mln. eurų“, – sako ministras A. Veryga.

PSO jau seniai atkreipia dėmesį, kad ambulatoriniam gydymui skirti vaistai yra pagrindinė priežastis, dėl ko visi gyventojai patiria nepakeliamas išlaidas. Ekspertų manymu Lietuvoje tikslinga ne tik nustatyti pacientų priemokų „lubas“, bet ir suvienodinti kompensavimo lygmenis bei sukurti pacientų priemokų dengimo sistemą mažas pajamas gaunantiems gyventojams.

Įgyvendinant ekspertų rekomendacijas artimiausiu metu numatyta didinti kompensavimo procentus, kad nebūtų diskriminuojamos tam tikros sergančiųjų grupės. Todėl artimiausiu metu planuojama padidinti vaistų kompensavimo lygmenį ligoms, kurios kompensuojamos 80 ir 90 proc. iki 100 proc., išskyrus kardiologinius susirgimus, didinant nuo 80 iki 90 procentų.

Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė, sveikina Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimą didinti kompensavimo procentus vaistams.

„Žmogus ligos nepasirinko, tad nepriklausomai nuo ligos, vaistų kompensavimas turėtų būti vienodas“ – sako K. Nemaniūtė-Gagė ir išreiškia viltį, kad ir kardiologinių pacientų vaistai ateityje bus kompensuojami 100 procentų.

Lietuvos vaistinių asociacijos atstovė taip pat kviečia visus pacientus, atėjusius į vaistines ir neradusius jų vartojamų vaistų kompensuojamų vaistų sąraše, bendradarbiauti su vaistininkais ar, jei reikia, su gydančiais gydytojais, ir, atsižvelgiant į jų patarimus bei savo finansines galimybes, pasirinkti jiems tinkamiausia vaistą. Pasak K. Nemaniūtės-Gagės, vaistinėms ir juose dirbantiems farmacijos specialistams svarbiausia, kad pacientai, atėję į vaistinę, turėtų galimybę ne tik įsigyti vaistų už prieinamą kainą, bet ir galėtų pasirinkti.

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės, dar viena svarbi žinia pacientams – šiame kainyne atsiranda 7 naujos veikliosios medžiagos, tad gydytojai, skirdami pacientams vaistus, galės parinkti jiems geriausiai tinkantį vaistą. Naujieji vaistai skirti proveržiniam skausmui, esant onkologiniam susirgimams, mažinti, lėtinei limfocitinei leukemijai, Hodžkino limfomai, astmai, melanomai, kai nenustatyta BRAF teigiama mutacija, kiaušidžių ir (arba) kiaušintakių, plaučių ir krūties vėžiui ir kitoms ligoms gydyti. Be to, tikslingai taupant Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas nuo liepos 1 dienos padidintas kompensuojamas sauskelnių kiekis, ir išplėstas jas gaunančių pacientų ratas. Taip pat buvo praplėstos kai kurių kitų vaistų skyrimo sąlygos, tad vaistus galės gauti daugiau pacientų.

„Vaistų gamintojams sumažinus kainas tiems vaistams, kurie rinkoje yra jau seniai ir juos gamina daugelis gamintojų, buvo sutaupyta nemažai PSDF lėšų, o tai leidžia pasirūpinti ir tais pacientais, kurių vaistams kompensuoti iki šiol vis pritrūkdavo lėšų. Taip pat atsiranda daugiau galimybių kompensuoti visiškai naujus, itin brangius, aukštos terapinės vertės vaistus“, – sako viceministrė K. Garuolienė.

Įsigaliojus Kainynui sutaupytos lėšos vėliau leistų kompensuoti daugiau naujų veikliųjų medžiagų.

Pacientams svarbu žinoti, kad Kainyne lieka visos pacientų vartojamos veikliosios medžiagos ir pacientams bus užtikrintas gydymo tęstinumas vaistais mažomis pacientų priemokomis. Nors keičiasi kai kurie vaistų firminiai pavadinimai, tačiau pacientai ir toliau turės galimybę įsigyti visų jiems reikiamų veikliųjų medžiagų vaistus.

Valdas Sutkus, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas, atkreipia dėmesį, kad tik verslui bendradarbiaujant su valstybe galima pasiekti geriausių rezultatų.

„Tik užtikrinant konkurencijos nevaržančią teisėkūrą bei verslo ir valstybinių institucijų darbą kartu, galima tikėtis rezultatų tenkinančių Lietuvos gyventojus“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas. Jis tikisi, kad ateityje Valstybinė ligonių kasa nevėluos ir nauji kompensuojamųjų vaistų kainynai bus patvirtinti laiku, nes esama situacija, kai verslas bei pacientai  konkrečią informaciją sužino likus tokiam trumpam laikui, yra netoleruotina. Dėl to kenčia pacientai, nes nei gydytojai, nei vaistininkai neturi jokių galimybių laiku juos supažindinti su naujovėmis. Taip pat kenčia ir vaistinės, kurios susiduria su didele nenumatytų vaistų likučių problema, mat iš kompensuojamųjų vaistų kainyno iškritę gamintojai vaistų atgal nepasiima.

Daugelis gamintojų pateikė kainas, kurios atitiko nustatytus didžiausiai galimai paciento priemokai keliamus reikalavimus. Kai kuriems vaistams, kurių gamintojai nesumažino kainos, kad atitiktų didžiausios galimos priemokos reikalavimą, bet kurie būtini pacientų gydymui ir nėra pakeičiami, buvo priimtas sprendimas perskaičiuoti bazines kainas, kad pacientų priemokos neviršytų galimos didžiausios paciento priemokos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS