Medikai apie sergančiuosius niežais: žmogus kartais tikrai gali išprotėti | Diena.lt

MEDIKAI APIE SERGANČIUOSIUS NIEŽAIS: ŽMOGUS KARTAIS TIKRAI GALI IŠPROTĖTI

  • 7

Medikai įspėja – Lietuvoje plinta niežai. Liga dažniausiai siejama su prasta higiena, praneša LNK.

„Vaikystėje teko persirgti“, – sakė senjorė.

„Turiu du vaikus, bet dar neteko susidurti“, – kalbėjo moteris.

Nors daugelis ligą vadina senovine, pasirodo, kad ji niekur nedingo. Šiemet susirgimų – dar daugiau.

„Pernai buvo iki 600 atvejų per visus metus, kai tuo tarpu šiais metais tiek atvejų užfiksuota per 10 mėnesių“, – sakė NVSC užkrečiamųjų ligų valdymo vyriausioji specialistė Milda Žygutienė.

„Atsimenu, kad mokykloje būdavo niežai“, – sakė moteriškė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Tas pats ir su skarlatina. Atrodo, senovinė liga, bet darželiuose ji iki šiol labai plačiai paplitusi“, – kalbėjo moteris.

„Tai yra užkrečiama, infekcinė, parazitinė liga, kuri niekada ir nebuvo išnykusi, tačiau dabar pasitaikanti daug dažniau“, – sakė Santaros klinikos dermatovenerologijos centro vadovas Tadas Raudonis.

Centro vadovas kalba ir apie sunkius atvejus – žmonės būna guldomi į ligoninę.

„Praktiškai kiekvieną savaitę mes turime po vieną, kartais ir porą pacientų, sergančių sunkiais niežais. Dažniau tai būna vyresnio amžiaus pacientai“, – teigė T. Raudonis.

Ligą sukelia plika akimi nematomos žmonių niežų erkės. Simptomai pasireiškia ne iš karto, kartais – net po mėnesio. Tada būna sunku atsekti, kur buvo galima užsikrėsti.

„Jei užsikrečiame, tai ta erkė keliauja odos paviršiumi. Suradusi tinkamą odos vietą, įsirausia į paviršinius odos sluoksnius ir toliau jau kuria savo urvelius, kur palieka išmatas, kurios sukelia niežėjimą“, – sakė Karoliniškių poliklinikos šeimos medicinos skyriaus vedėja Rima Piličiauskienė.

Nuo vieno taško iki kito erkutė būna pasidariusi tunelį. Niežėjimas labiausiai ima kamuoti prieš miegą. Kai kūnas sušyla, erkutės tampa aktyvesnės.

Medikai sako, kad užsikrėsti galima bet kur. Užtenka paspausti sergančiojo ranką, paliesti rankeną, kurią lietė užsikrėtęs, atsisėsti į viešojo transporto minkštą sėdynę.

„Užsikrėsti gali ir tie asmenys, kurie laikosi higienos, kurie plaunasi rankas. Ligos nepasirinksi“, – teigė Antakalnio poliklinikos vaikų ligų gydytoja Karolina Mačiūnienė.

Žmogus kartais tikrai gali išprotėti.

Pritaikius gydymą, pasveikti galima per parą. Specialiu tepalu reikia išsitepti visą kūną.

„Jei lieka nors nedidelis odos plotelis neužteptas vaistais, infekcija nebus išgydyta. Ypač panagėse daug erkučių nuo kasymosi. Pacientai dažnai netinkamai išsitepa kūną, todėl infekcija užsilieka net keletą mėnesių. Žmonės eina iš proto, nebežino, ką daryti. Be to, yra ir psichologinis aspektas, kai supranti, kad tavo oda vaikšto mažytės erkutės, dėl kurių tau niežti. Žmogus kartais tikrai gali išprotėti“, – sakė T. Raudonis.

Užsikrėtus vienam šeimoje, būtina gydyti visą šeimą. Patalpose reikia dezinfekuoti visus paviršius, o rankšluosčius, patalynę ir žaislus skalbti ne mažesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje.

„Imunitetas nesiformuoja, galima vėl pasigauti tų niežų erkučių ir vėl susirgti“, – kalbėjo K. Mačiūnienė.

„Lietuvoje 2015-2018 m. esame turėję po tūkstantį atvejų per metus“, – sakė M. Žygutienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Gille

Niezai, tai ubagystes ir vargo liga, va kokie laikai sugrizo

o kas gali paneigti

kad ši bėda nepabėgo iš kokios nors laboratorijos?

kažkas tokio

Iki neįvažiavo trys šimtai tūkstančių visokių, net mūsų benamiai niežais nesirgo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS