Mirtis sporto aikštėje: kur glūdi priežastys? | Diena.lt

MIRTIS SPORTO AIKŠTĖJE: KUR GLŪDI PRIEŽASTYS?

Jau trečia savaitė, kai pasaulis gyvena futbolu. Laimė, XXI pasaulio futbolo čempionatas – be aukų. Anksčiau ne kartą yra sukrėtusios futbolininkų mirtys, nes sportas reikalauja tikrai daug jėgų.

Paskutinė treniruotė

Suskaičiavus futbolo aukas per pastaruosius penkerius metus akivaizdu, kad mirtis pasiglemžė beveik visą futbolo komandą. Tarp netekčių – ne vien subrendę žaidėjai, bet ir aštuoniolikmečiai, net šešiolikmečiai.

2014-aisiais tragedija sukrėtė Ukrainą – per treniruotę mirė perspektyvus nacionalinės jaunimo rinktinės ir klubo "Sevastopol" žaidėjas šešiolikmetis Pavelas Tkačenka. Jo neišgelbėjo nei komandos medikai, nei skubiai atvykusi greitosios pagalbos brigada.

Mirties priežastis – kraujo išsiliejimas į smegenis.

Pasak rinktinės vadovų, P.Tkačenka niekada nesiskundė sveikata, be to, tuo metu, vasario mėnesį, treniruočių krūviai buvo nedideli.

"Jis bėgiojo po aikštę ir staiga parkrito, nors niekas jo nepastūmė. Mėginome gaivinti Pavelą, deja, jis jau nereagavo", – papasakojo P.Tkačenkos komandos draugai.

2015-ųjų rugsėjį per treniruotę sąmonę prarado Graikijos klubo "Veria" vartininkas aštuoniolikmetis Stelias Markousis. Jis neatsigavo ir ligoninėje – vaikiną pakirto stiprus širdies smūgis.

Į sveikatą – pro pirštus

Dėl neprincipingų medikų Anapilin iškeliavo ne vien 30-metis Cheickas Ismaelis Tiote, bet ir 23-ejų Alenas Pamičius.

Buvęs belgų "Anderlecht", olandų "Roda" ir "Twente", anglų "Newcastle United" bei Dramblio Kaulo Kranto rinktinės saugas Ch.I.Tiote 2017-aisiais perėjo į kinų "Beijing Enterprises" ekipą. Apie žaidėjo sveikatos problemas buvo žinoma – jis kartais skundėsi dusuliu, širdies maudimu, tačiau Kinijos klubo vadovai į tai kažkodėl pažiūrėjo pro pirštus. Galiausiai pernai birželį per treniruotę Ch.I.Tiote nualpo ir mirė nuo širdies smūgio.

Incidento tyrėjai "Beijing Enterprises" medikų stalčiuose aptiko neva užsimetusias dviejų Afrikos futbolininko sveikatos apžiūrų išvadas, jau anksčiau įspėjusias apie galimą nelaimę.

2013-ųjų birželį kroatas A.Pamičius sukniubo savo komandos "Istra 1961" drabužinėje prieš pat rungtynes. Klubas oficialiai patvirtino, kad jaunuolį kamavo širdies liga, jis gydėsi, tačiau tuo pat metu vis tiek aktyviai sportavo.

Belgų klubas "Standard", įvertinęs riziką, 2011-aisiais nutraukė sutartį su A.Pamičiumi. Grįžęs į tėvynę, futbolininkas tęsė karjerą, jo nesustabdė net trys širdies priepuoliai. Lemtingas buvo ketvirtasis.

Pražudė kūlverstis

2014-ųjų spalį Indijos futbolininkas 23-ejų Peteris Biaksangzuala, atstovavęs "Bethlehem Vengthlang" ekipai, per rungtynes su "Chanmari West" vienuolike įmušė įvartį.

Iš džiaugsmo žaidėjas, lyg pamėgdžiodamas legendinį vokietį Miroslavą Klosę, dukart atliko salto, tačiau po antrojo šuolio nebepakilo nuo vejos. Paaiškėjo, kad pakritęs P.Biaksangzuala susilaužė stuburą. Nepabudęs iš komos jaunasis sportininkas po penkių parų mirė ligoninėje.

Pernai spalį Indonezijos klubo "Persela" vartininkas 38-erių Choirulas Huda, kovodamas dėl kamuolio, susidūrė su įsibėgėjusiu "Semen Padang" ekipos žaidėju.

Choirulas Huda/Scanpix nuotr.

Ch.Huda prarado sąmonę ir buvo skubiai iš stadiono išvežtas į ligoninę, jam diagnozuoti kaukolės ir kaklo lūžiai. Deja, futbolininkas neišgyveno.

Šiemet kovą Italija atsisveikino su nacionalinės rinktinės ir klubo "Fiorentina" žaidėju 31-ų Davide Astori. Medikų išvada: futbolininkui miegant sustojo širdis.

D.Astori artimieji ir bičiuliai tvirtino, kad "Fiorentina" kapitonas neturėjo jokių problemų su sveikata.

"Viešbutyje po vakarienės mes valandėlę praleidome žaisdami su "PlayStation". Davide, kaip visada, buvo gerai nusiteikęs. Kai išsiskyrėme, pastebėjau, kad jis mano kambaryje pamiršo savo sportinius batelius. "Tiek to, prieš pusryčius užsuksiu pasiimti", – telefonu atsakė Davide. Deja, jo nesulaukiau", – skaudų įvykį prisiminė "Fiorentina" vienuolikės vartininkas Marco Sportiello.

Nelaimė Kaune

Praėjusių metų pabaigoje aikštėje gyvybės vos neprarado futbolininkas, šios sporto šakos veteranas. Klinikinė mirtis vyrą ištiko Nacionalinės futbolo akademijos manieže treniruotės metu.

Vyras be sąmonės susmuko ant vejos, tačiau į tai operatyviai sureagavo šalia buvę treneriai Mantas Gintalas ir Marius Čeliauskas. Jie išgelbėjo futbolo veterano gyvybę, profesionaliai pasinaudoję Nacionalinės futbolo akademijos patalpose įrengtu automatiniu širdies defibriliatoriumi. Juo atkūrė klinikinę mirtį patyrusio vyro širdies ritmą dar iki atvykstant greitosios pagalbos medikams.

Nuo vaikystės turi būti tikrinama kiekvieno sportuojančiojo sveikata. Esant sutrikimų turi būti atlikti gilesni tyrimai. Svarbiausia – profilaktika, reguliarus sveikatos tikrinimas.

Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai buvo tiesiogiai panaudotas automatinis defibriliatorius. Toks įrenginys yra ir Lietuvos futbolo federacijos stadione.

"Mums padėjo prieš pusantrų metų išklausyti mokymai, kaip gaivinti žmogų, ir, ačiū Dievui, atsirado drąsos imtis veiksmų. Įgytos žinios pravertė – sugebėjome išgelbėti gyvybę", – tuomet pasakojo M.Čeliauskas.

Lietuvos futbolo federacijos sporto medicinos centro vadovas gydytojas Vytenis Trumpickas tvirtina, kad automatiniai širdies defibriliatoriai turi būti visose sporto arenose, nes, sustojus širdžiai, gyvybę galima išgelbėti per pirmąsias 5–10 min. Greitosios pagalbos medikai gali nesuspėti atvažiuoti per tiek laiko, todėl visi turime išmokti gaivinti, padėti staigios ligos ištiktam žmogui.

Saugo profilaktika

Ar defibriliatoriai sporto bazėse būtini dėl to, kad sportininkų sveikatai nuolat gresia pavojus?

Gydytojas V.Trumpickas, šiuo metu dirbantis su Lietuvos vyrų krepšinio rinktine, patvirtino, kad visi krepšininkai sveiki ir stiprūs. Taip yra dėl nuolatinės sportininkų sveikatos patikros ir galimybės užbėgti ligai už akių, esant pirmai jos stadijai.

Vytenis Trumpickas/Evaldo Šemioto nuotr.

"Nuo vaikystės turi būti tikrinama kiekvieno sportuojančiojo sveikata. Esant sutrikimų turi būti atlikti gilesni tyrimai. Svarbiausia – profilaktika, reguliarus sveikatos tikrinimas", – pakartojo sportininkų gydytojas V.Trumpickas.

Jis patvirtino, kad sportininkų širdis jaučia didelį fizinį krūvį ir dėl to yra padidėjusi, bet tai niekada netaps širdies sustojimo priežastimi.

"Mirtį dažniausiai sukelia įgimtos patologijos. Kai kurie sportininkai, net ir turėdami sveikatos problemų, medikų perspėjimus ignoruoja ir toliau tęsia sportinę veiklą", – taip tragedijas sporto arenose komentuoja V.Trumpickas.

Jo nuomone, sveikatos patikros metu radus rimtesnių sutrikimų turėtų būti uždrausta sportuoti, bet kai kurios patologijos išaiškėja tik fizinio krūvio metu.

"Mes visiems sportininkams atliekame krūvio mėginius, vertiname, kaip dirba maksimaliai apkrauta širdis. Tokie testai yra būtini, kad išvengtume skaudžių padarinių", – apibendrino V.Trumpickas ir, pabeldę į medinį stalą, pasidžiaugėme, kad tai padeda išvengti tragedijų krepšinio aikštėse.

Lietuvos futbolo federacijos sporto medicinos centras tebėra kūrimo stadijos. Centro vadovas V.Trumpickas pasiryžęs sukurti tokią pačią futbolininkų ir kitų sportininkų sveikatos patikros sistemą, kaip ir krepšininkų, ir nori, kad tam, jei nepadedama, bent nebūtų trukdoma. Sportininkų sveikata rūpintis būtina itin atsakingai.

GALERIJA

  • Choirulas Huda
  • Cheickas Ismaelis Tiote kartais skundėsi širdies maudimu, tačiau kai kurie medikai to nesureikšmino.
  • V.Trumpickas, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas, tikisi, kad Lietuvos futbolo federacijos Sporto medicinos centras šiemet pradės veikti.
  • Davide Astori niekada nesiskundė sveikata.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ALGIS

Okaip su tuo kur sirgalius nušovė , už įvartį į savo vartus .

?

Dopingas..?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS