Mitybos specialistė apie vaikų pusryčius: ką valgyti, o ko ne? | Diena.lt

MITYBOS SPECIALISTĖ APIE VAIKŲ PUSRYČIUS: KĄ VALGYTI, O KO NE?

  • 0

Vaikų pusryčiams tinka šie patiekalai ir produktai: sumuštiniai, jeigu jiems naudojama bemielė pilnagrūdė duona be cukraus ir jeigu sumuštinyje nėra perdirbtų mėsos produktų, vaisiai, uogos, riešutai, avokadai, blyneliai, jeigu jie gaminami ne iš baltųjų miltų, ir kiti produktai.

Apie vaikų pusryčius LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ kalba mitybos specialistė Sandrija Čepkauskienė ir gydytojas Alvydas Unikauskas.

Anot gydytojo A. Unikausko, vaikams valgyti pusryčius – būtina. Svarbu ne tik tai, kad į mokyklą vaikas neišbėgtų tuščiu skrandžiu, bet ir tai, kokius pusryčius jis valgys.

„Jei vaikai pusryčiams valgo netinkamą maistą, atsiranda neigiami pokyčiai. Vienas jų – kraujyje šokinėja cukraus kiekis, atsiranda mieguistumas, sutrinka dėmesio koncentracija“, – sako gydytojas.

Anot A. Unikausko, jeigu ryte vaikas suvalgys netinkamo maisto, pavyzdžiui, saldumyną, energijos jis gaus greitai, bet ši energija taip pat greitai bus prarandama. Kraujyje nukritus cukraus kiekiui, vaikas ir vėl jausis alkanas. Alkis, dienai einant, vis didės ir vaikas palaipsniui taps vis dirglesnis.

„Puikiai žinau, kad vaikai nori valgyti tai, kas skanu, saldu ir suteikia daugiausiai malonumo. Toks maistas labai greitai pasisavinamas, bet iš tiesų jis „tuščias“ ir dažnai kenksmingas“, – kalba gydytojas.

Kad vaikai išliktų energingi ir gyvybingi, per pamokas nesnūstelėtų ir koncentruotų dėmesį, iš ryto reikėtų valgyti baltymų ir netirpių skaidulų, kurių gausu grūdiniuose produktuose.

Anot biomedicinos mokslų daktarės ir mitybos specialistės S. Čepkauskienės, vaikų pusryčiams yra tinkami šie patiekalai ir produktai: sumuštiniai, jeigu jiems naudojama bemielė pilnagrūdė duona be cukraus ir jeigu sumuštinyje nėra perdirbtų mėsos produktų, vaisiai, uogos, riešutai, avokadai, blyneliai, jeigu jie gaminami ne iš baltųjų miltų.

Vaikų pusryčiams nenaudingi patiekalai ir produktai yra šie: avižiniai dribsniai, balta duona, saldumynai, pavyzdžiui, spurgos, sausainiai, šokoladinis sviestas, balta duona, dešrelės ir kiti perdirbti mėsos produktai.

Gydytojas ir mitybos specialistė taip pat kalba apie tai, kaip apsaugoti vaiką nuo pagundų, kurių pilna kad ir mokykloje, kur dažnai galima nusipirkti bandelių, sausainių ar saldžių gėrimų.

„Jei namuose vaikas matys tinkamą mitybą, tikimybė, kad mokykloje jis pirks netinkamą maistą, daug mažesnė. Su vaiku reikėtų kalbėti apie tai, kaip turėtų būti derinami produktai. Pamažu jis ims suvokti, kaip pasirinkti jam naudingą maistą“, – kalba A. Unikauskas.

Daugiau apie tai, kokį maistą vaikams naudinga valgyti pusryčiams, – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS