Modelis R. Ciūnė apie mažakraujystę: kasdien jaučiausi it mirštanti gulbė | Diena.lt

MODELIS R. CIŪNĖ APIE MAŽAKRAUJYSTĘ: KASDIEN JAUČIAUSI IT MIRŠTANTI GULBĖ

  • 0

Kone kas antrai besilaukiančiai ar žindančiai moteriai Lietuvoje nepavyksta išvengti anemijos.

Ši patologinė būsena yra itin pavojinga ne tik motinai, bet ir vaisiui – negavęs pakankamai deguonies, jis gali gimti mažesnio svorio, neišnešiotas. Su anemija dar iki nėštumo susidūrusi fotomodelis Rasa Ciūnė pasakoja, kad sužinojusi apie didžiuosius pokyčius, dar kurį laiką baiminosi, kad turimos sveikatos problemos neatsilieptų vaikeliui.  

„Šiaip mano kraujas visą gyvenimą buvo stebuklingai geras, net ir persirgus sunkiomis ligomis. Tik paskutiniais metais, kai pradėjau kasdien jaustis it mirštanti gulbė – visada pavargus, nuolat mieguista – vyras sunerimo ir paskatino kreiptis į gydytojus“, – apie neseniai patirtas sveikatos problemas pasakoja R. Ciūnė.

Pasitvirtinus anemijos diagnozei, ji teigia pradėjusi vartoti maisto papildą su geležimi, folio rūgštimi, vitaminais B11 ir D3. „Kadangi jokių kitų sveikatos sutrikimų neturiu, įtariau, kad geležies trūkumas atsirado dėl nevisavertės mitybos. Kadangi esu visiška miltų vergė, retai valgau daržoves, nemėgstu mėsos, turiu nuolat papildomai vartoti geležį“, – apie gyvenimo būdo silpnybes, tikėtinai sukėlusias anemiją, pasakoja pašnekovė.

Kadangi esu visiška miltų vergė, retai valgau daržoves, nemėgstu mėsos, turiu nuolat papildomai vartoti geležį.

Moteris taip pat atvirauja, kad vos tik sužinojus apie nėštumą iš karto buvo apėmęs nerimas dėl mažakraujystės: „Tą dieną nebuvo taip, kaip daug kas skelbia, kad šokinėčiau iš laimės. Pirmiausia, išsigandau, nes buvau girdėjusi, kad sirgti mažakraujyste ir lauktis – pavojinga, nes tai gali labai pakenkti kūdikiui.“

Visgi būsima mama džiaugiasi, kad šiuo metu kraujo tyrimų rezultatai geri. „Pasirodo, mano organizmui tiek tereikėjo – papildomai vartoti geležį, folio rūgštį, vitaminus B11 ir D3, kad viskas susitvarkytų ir anemija dingtų. Aišku, preparatus vartoju ir toliau, tačiau daugiau nieko kito stebuklingo nedarau. Turbūt esu tokia maištininkė...“ – su šypsena pasakoja fotomodelis.

Tiesa, moteris viešai dar neatskleidžia, kada turėtų sulaukti kūdikio. „Kadangi gyvenime teko nemažai laiko praleisti ligoninėse, esu šiuo klausimu jautresnė, ir man labai baisu džiaugtis iš anksto. Todėl kol kas tiesiog santūriai laukiu ateities ir labai viliuosi, kad viskas bus gerai“, – komentuoja  R. Ciūnė.

Anemija atsiranda nepastebimai

„Anemija – būsena, kai kraujyje sumažėjus eritrocitų ir juose esančio baltymo hemoglobino kiekiui organizmas nebegauna pakankamai deguonies ir yra alinamas – jaučiamas bendras silpnumas, mieguistumas, galvos svaigimas“, – pasakoja Kauno klinikų akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė, gydytoja akušerė-ginekologė prof. dr. Rūta Jolanta Nadišauskienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad šis procesas vyksta lėtai ir nepastebimai: „Dažnai moterys neįvertina netenkamo kraujo kiekio menstruacijų metu ir nė neįtaria apie geležies stoką.“

Mažakraujystės rizika ypač padidėja besilaukiančioms moterims. „Dėl anemijos gali nukentėti ne tik nėščiosios, bet ir vaisiaus sveikata. Dažniau pasitaiko priešlaikinio gimdymo atvejų, gali atsilikti vaisiaus augimas. Be to, kiekvienas gimdymas baigiasi tam tikru kraujavimu, tad jei moteris buvo anemiška, dar labiau silpninamas jos organizmas“, – pabrėžia gydytoja.

Net ir toms, kurios artimiausiu metu nesvarsto apie šeimos pagausėjimą, rekomenduojama ne rečiau kaip kartą per metus atlikti kraujo tyrimus –  bendrą kraujo tyrimą, geležies, feritino, vitamino B12, folio rūgšties koncentracijos kraujo serume nustatymą.

Būtina organizmą maitinti papildomai

„Planuojančioms pastoti, žindančioms ir nėščioms moterims reikėtų pasirūpinti maisto raciono įvairove, rinktis šviežiai ruoštą valgį“, – komentuoja gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė.

Ypač svarbu organizmą aprūpinti būtinomis maistinėmis medžiagomis, kurių pats žmogaus organizmas negamina. Tai – vitaminas B12, folio rūgštis bei geležis. Kokias funkcijas šios medžiagos atlieka mūsų organizme?

Vitaminas B12 palaiko normalų eritrocitų, raudonųjų kraujo kūnelių, atsakingų už deguonies pernešimą į audinius, susidarymą. Geležis atsako už normalų hemoglobino susidarymą ir yra naudojama kiekvienos ląstelės deguonies poreikiui patenkinti. Folio rūgštis palaiko normalią kraujodarą, padeda susiformuoti sveikiems eritrocitams.

Pagrindiniai B12 vitamino maistiniai šaltiniai – kiaušiniai, mėsa, žuvis, pieno produktai, todėl pasirinkus vegetarišką, veganišką mitybą, svarbu vartoti vitaminą B12 kaip maisto papildą.

Esant įsisenėjusiai geležies stokai, taip pat nėštumo metu rekomenduojama geležies preparatus vartoti papildomai.

GALERIJA

  • Modelis R. Ciūnė apie mažakraujystę: kasdien jaučiausi it mirštanti gulbė
  • Modelis R. Ciūnė apie mažakraujystę: kasdien jaučiausi it mirštanti gulbė
M. Dovydaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS