Mokslininkai: motinos pienas lemia vaiko socialinį elgesį | Diena.lt

MOKSLININKAI: MOTINOS PIENAS LEMIA VAIKO SOCIALINĮ ELGESĮ

  • 0

Mokslininkai, atlikę tyrimų su beždžionėmis ir jų jaunikliais, pastebėjo, kad motinos piene esantis streso hormonas kortizolis gali padaryti įtaką vaiko socialiniam elgesiui, rašo independent.co.uk.

Mokslininkai iš JAV Nacionalinio vaikų sveikatos ir Žmogaus vystymosi instituto tyrė 26 beždžionių jauniklių kortizolio lygį. Pastebėta, kad nutraukus žindymą, šis streso hormonas esantis motinos piene, atžalas veikia ilgalaikėje perspektyvoje.

Tyrėjai pastebėjo, kad 6 mėnesių jaunikliai, kurie buvo žindomi didesnį kortizolio kiekį turinčiu pienu, buvo mažiau impulsyvūs.

Beždioniukų socialinį elgesį ir atkaklumą mokslininkai analizavo viliodami zefyrais. Atrastas glaudus ryšys tarp aukšto kortizolio lygio motinos piene bei žemesnio iniciatyvumo socialinėje aplinkoje. Tai ypač atsispindėjo vyriškos lyties patinų atvejais.

Ankstesnių tyrimų rezultatai rodė, kad aukštas kortizolio lygis lemia nervingesnį tiek žmogaus, tiek beždžionės temperamentą. Paskutiniais metais buvo pastebėta, kad šis streso hormonas motinos piene mergaites ir berniukus veikia skirtingai. 

"Mūsų rezultatai atskleidžia, kad motinos piene esantys hormonai turi lemiamos įtakos tolimesniam vaiko neurologiniam ir elgesio vystymuisi, pradedant jau nuo gimimo. Ateities studijos turėtų tiksliau apibrėžti rezultatus, nurodančius jų veikimą", – teigia mokslininkai.

Mokslininkai tiki, kad tolimesni motinos pieno ir jų formulės tyrimai padės nustatyti ankstyvą biologinio mechanizmo įsitraukimą į smegenų vystymąsi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS