Nauji įpročiai pavasarį padės maitintis sveikiau (receptai) | Diena.lt

NAUJI ĮPROČIAI PAVASARĮ PADĖS MAITINTIS SVEIKIAU (RECEPTAI)

Sezonų kaita skatina koreguoti ir kasdienės mitybos pobūdį. Organizmui natūraliai adaptuojantis prie oro sąlygų, šaltuoju metų periodu įprastai padidėja poreikis riebesniam, „sunkesniam“ maistui. Atėjus pavasariui, vertėtų ne tik atnaujinti dienos racioną pavasarinėmis daržovėmis, bet ir toliau formuoti sveikos mitybos įpročius.

JAV dietologės Maxine Siegel ir Amy Keating „Consumerreports.com“ dalijasi patarimais, kaip šį pavasarį pagerinti kasdienę mitybą.

Pusryčiams – daržovės

Išbandykite daržovių omletą, visagrūdės duonos sumuštinį su pomidorų ir agurkų griežinėliais, trintomis baltosiomis pupelėmis ar trintu avokadu, aplietu alyvuogių aliejumi. Sumuštinius su kiaušiniu pagardinkite špinatais, pipirais; žaliuosius kokteilius – tamsiomis žalialapėmis daržovėmis. Jei dieną pradėsite valgydami daržoves, tikėtina, kad per dieną suvartosite rekomenduojamą jų paros normą.

Pasigaminkite iš anksto

Vakare skirkite maistui ruošti: nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite daržoves, užsiplikykite pilnagrūdžių kruopų (išbrinkusias per naktį, kitą dieną kruopas pakaks tik trumpai apvirti), pasigaminkite sriubos ar išvirkite keletą kietų kiaušinių. Laikydami šiuos produktus šaldytuve, galėsite nesirūpinti, kaip kitą dienomis greit pasigaminti sveiką ir skanų patiekalą.

Kepinkite daržoves

Ant grotelių iškepkite daržovių – tai suteiks joms saldumo, dūmo skonį. Taip paruoštą didesnį daržovių kiekį galite naudoti visą savaitę gamindami salotas, sumuštinius ar makaronų patiekalus.

Pavasarinis virtuvės valymas

Sutvarkykite ir išvalykite virtuvines spinteles, šaldytuvą. Peržvelkite produktų likučius, jų galiojimo datas.

5 minučių pertrauka

Jei eidami pro kepyklėlę sunkiai atsispiriate sausainiams ar kolegos pasiūlytiems šokoladiniams saldainiams, pasakykite sau, jog turite palaukti dar 5 minutes. Tuomet bandykite nukreipti dėmesį užsiimdami kita veikla. Dažnai noras suvalgyti nesveiko maisto praeina savaime.

Mitybos dienoraštis

Aprašykite arba nufotografuokite maistą, kurį valgote. Stebėdami rašytinio ar vizualaus maitinimosi „dienoraščio“ rezultatus, lengviau išmoksite reguliuoti mitybos režimą.


Receptai

Ridikėlių ir agurkų salotos

Reikės:

1 ilgavaisio agurko,

500 g ridikėlių,

1 saliero,

1 didelio raudonojo svogūno,

šviežių petražolių,

3 šaukštų citrinos sulčių,

6 šaukštų rapsų aliejaus.

Supjaustykite daržoves ir sudėkite į didelį dubenį. Sumaišykite citrinos sultis ir rapsų aliejų, pagal skonį pridėkite druskos, pipirų, – padažu apliekite salotas, viską išmaišykite. Skanaus!

Kepti ridikėliai su morkomis

Reikės:

12 ridikėlių,

12 mažų morkų,

1 šaukšto alyvuogių aliejaus,

1 a.š. džiovintų čiobrelių,

pusės citrinos.

Ant kepimo popieriumi išklotos skardos išdėliokite ridikėlius ir morkas. Daržoves apliekite aliejumi, apibarstykite čiobreliais, druska, pipirais. Kepkite 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Patiekdami daržoves apliekite jas citrinos sultimis. Skanaus!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS