Nebūkite abejingi: ligoninėse trūksta kraujo | Diena.lt

NEBŪKITE ABEJINGI: LIGONINĖSE TRŪKSTA KRAUJO

  • 5

Atšilus orams Nacionalinis kraujo centras (NKC) susiduria su kraujo stygiumi. Trūksta labiausiai paplitusių kraujo grupių: A (II) teigiamos ir neigiamos, O (I) teigiamos ir neigiamos. Šių grupių kraują turi 82 proc. Lietuvos gyventojų.

„Kraujo poreikis smarkiai išaugo. Džiugina tai, kad donorų ateina daugiau, tačiau dabar visą surinktą kiekį iškart atiduodame ligoninėms. Tai reiškia, kad šiuo metu neturime sukaupę reikiamo atsargų rezervo. Todėl staiga gavus didesnį ligoninės užsakymą, skubus jo patenkinimas gali būti problemiškas“, – sako laikinoji NKC vadovė Ignė Klangauskienė.

Idant patenkintų Lietuvos ligoninių poreikius, NKC kasdien turi surinkti mažų mažiausiai po 300 maišelių donorų kraujo.

„Kraujo poreikis kasdien kinta ir šie pokyčiai nenuspėjami. Šiandien trūksta O (I) bei A (II) grupių kraujo, o rytoj gali pritrūkti jau kitų. Pastarąjį mėnesį labiausiai trūko ir tebetrūksta A (II) grupės kraujo“, – situaciją komentuoja I. Klangauskienė. Pasak jos, šiuo metu NKC dirba sutelkęs visas savo pajėgas.

Prasidėjus šiltajam sezonui, kraujo centras iškart pajunta donorų stygių – studentai atostogauja, žmonės su šeimomis išvyksta į kitus miestus ar šalis, tuo pat metu auga kraujo poreikis, nes daugėja traumų bei nelaimingų atsitikimų.

„Į mūsų kvietimus atsiliepia nemažai žmonių, norime jiems visiems padėkoti – jie daro svarbų ir tikrai reikalingą darbą. Didelį darbą atlieka ir NKC darbuotojai. Deja, tačiau šiuo metu kraujo donorų dar nėra užtektinai“, – sako laikinoji NKC vadovė.

Visi norintys kraują gali padovanoti NKC padaliniuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

13

na nusileiskite ant žemės ir nemulkinkite žmonių ir nekvieskite neatlygintinų kraujo donorų,kraujas juk turi kainą,prisimenu mano mama gulėjo ligoninėje prieš mirtį,tai daktarė surašė ko turiu nupirkti tai na chloridams,pasakysiu paprasčiau sūrus vanduo,nistatino,kad neišsivystytų grybelis nuo antibiotikų,sauskelnių,kremo nuo iššutimų ir dar daug ko,tai negi žmogus visą gyvenimą dirbęs nenusipelnė,kad ligoninė lašintų savo sūrų vandenį,o čia kalbama apie kraują už dyka,na atsibuskite pagaliau.

magduse

tegu ligonines kasos perka krauja nes ponai rumus stato ---oligoniai turi patys pirkti sau vaistus ligoneneje kur teisybe -----uz musu pinigus aparatus perka o kai reikia tikrintis,,,,,mokekite sako ponai daktarai,,,tai tegul patys daktarai duoda savo krauja as nebeduosiu,,,,, vagims

Čiubaka

aš asmeniškai nebeduodu kraujo nuo tų aferų "Kraujo donorystės centras"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS