Nemokami skiepai nuo meningokoko – ne visiems: nejaugi vaikų Lietuvoje per daug? | Diena.lt

NEMOKAMI SKIEPAI NUO MENINGOKOKO – NE VISIEMS: NEJAUGI VAIKŲ LIETUVOJE PER DAUG?

Vaikai jau nemokamai skiepijami nuo grėsmingosios meningokokinės infekcijos, bet ne visi. Nuspręsta saugoti tik tų sveikatą, kurie gimė ne anksčiau kaip šių metų gegužę.

Šiemet – jau dvi aukos

"Mano vaikas jau per didelis, gimė per anksti", – penkių mėnesių Gabrieliaus mama apgailestauja, kad už skiepą nuo meningokokinės infekcijos turės susimokėti iš savo kišenės.

Nuo liepos 1 d. vaikai nuo meningokokinės infekcijos skiepijami valstybės lėšomis, tačiau tik tie, kurie gimė ne anksčiau kaip gegužės 1 d. Meningokokinė infekcija – dar palyginti dažnai mirtina liga.

Per pastaruosius dešimt metų nuo šios infekcijos Lietuvoje mirė 61 žmogus, pernai – vienuolika, iš jų – penki vaikai iki penkerių metų. Šiemet meningokokine infekcija jau susirgo septyniolika žmonių, du vaikai mirė. Pačios pavojingiausios ligos formos – meningokokinis sepsis ir žaibinė meningokokemija, galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas.

Per pastaruosius dešimt metų nuo šios infekcijos Lietuvoje mirė 61 žmogus, pernai – vienuolika, iš jų – penki vaikai iki penkerių metų. Šiemet meningokokine infekcija jau susirgo septyniolika žmonių, du vaikai mirė.

"Meningokokinė infekcija labai klastinga. Ankstyvieji jos požymiai panašūs į peršalimo ligų. Tai karščiavimas, stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, bendra intoksikacija. Meningokokemijai būdingas hemoraginis – tamsiai vyšninės spalvos, turinčios pilką atspalvį, paspaudus neblykštantis – bėrimas, kuris atsiranda pirmą ligos dieną. Pirmiausia išberia šlaunis, sėdmenis, blauzdas, vėliau pažastis, liemenį, veidą", – požymius ir pavojus vardija Kauno miesto poliklinikos Dainavos padalinio šeimos gydytoja Rimantė Pakutkienė-Aleksė.

Ji pabrėžia, kad meningokokinė infekcija labiausiai puola vaikus, nes jų imunitetas dar tik formuojasi. Dauguma mažųjų lanko darželius, mokyklas ir užsikrečia vieni nuo kitų.

Įsigyta 20 tūkst. dozių

Nuo daugybės infekcinių ligų saugo skiepai. Nors pastaruoju metu buvo kilęs sąjūdis prieš vaikų vakcinaciją, dauguma tėvų itin džiaugiasi, kad skiepai nuo meningokokinės infekcijos įtraukti į skiepijimų kalendorių.

"Visą skiepijimo schemą sudarys trys vakcinos dozės. Vaikai bus skiepijami tris kartus ir tėveliams už tai mokėti nereikės. Pirmą kartą – dviejų mėnesių kūdikiai, antrą – keturių, trečią – dvylikos–penkiolikos mėnesių amžiaus laikotarpiu", – aiškina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Vidaus administravimo skyriaus vedėja Sonata Kunickienė.

Ligonių kasos nupirko 20 tūkst. vakcinos nuo meningokokinės infekcijos dozių, už jas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) sumokėta 2,6 mln. eurų. Visų pageidaujančiųjų skiepams kompensuoti valstybė lėšų neskyrė.

"Dar prieš liepos pirmąją mes parsivežėme vakciną į Kauną, esame visiškai pasirengę skiepyti", – pranešė Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

Dėl skiepų tėveliai, kurių vaikai gimė šių metų gegužę, gali kreiptis į bet kurį Kauno miesto poliklinikos padalinį: Centro, Dainavos, Kalniečių, Šančių ar Šilainių.

Mokama ar nemokama?

"Paprastai tėveliai vaikų sveikata susirūpina, artėjant rudeniui, kai sergamumas padidėja. Skiepų nuo meningokokinės infekcijos visi laukė, o mes plačiau vertiname vakcinavimą ir esame pasirengę pas mus pasiskiepijusių sveikatą sekti ir toliau, juolab kad reikės skiepytis dar du kartus", – Kauno miesto poliklinikos pranašumą pristato gydytojas P.Kibiša.

Išties, norint paskiepyti vaiką, pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją.

"Mes skiepijame meningokokinės infekcijos vakcina, viena dozė kainuoja 90 eurų", – pranešė "Vita longa" klinikos telefonu atsiliepusi moteris.

Kitame šios klinikos padalinyje kaina dar didesnė – 95 eurai. Priminus, kad nuo liepos 1 d. vakcinos kainą kompensuoja ligonių kasos, klinikos atstovė pabrėžė: "Tai – tik klinikos pacientams."

Kauno klinikose sužinojome tą patį: vakcinos kaina – 94 eurai, gydytojo konsultacija – 25 eurai, nes prieš skiepijimą reikia įvertinti paciento sveikatą. Vadinasi, bendra vienkartinės vakcinacijos kaina – 119 eurų. "Inmedica" klinikoje – dar daugiau, net 137 eurai. Padauginus iš trijų kartų, susidaro kone pusės tūkstančio eurų suma. Dvigubai tiek tenka susimokėti tiems tėvams, kurie, pavyzdžiui, paskiepiję iki gegužės gimusį naujagimį, nuo ligos nori apsaugoti ir vyresnį broliuką ar sesutę.

Patikra prieš skiepą

Kauno miesto poliklinikoje vienas valstybės nekompensuojamas skiepas kainuoja 79,16 euro. Akivaizdu, ši kaina mažiausia mieste.

"Tai galime pagrįsti dviem argumentais. Visų pirma, susijungus penkioms miesto poliklinikoms tapome didžiausia ambulatorine gydymo įstaiga Lietuvoje, perkame labai didelius kiekius vakcinų ir gauname geriausias kainas. Antra, iš skiepų nedarome verslo, todėl pacientai vakcinas gauna gamintojo kaina", – paaiškino P.Kibiša.

Tėveliams reikia žinoti, kad vaikui gimus gegužę ir vėliau skiepai yra kompensuojami ligonių kasų, todėl turi būti nemokami. Vakcinacija yra pirminės sveikatos priežiūros paslauga, ją privalo suteikti gydymo įstaiga, prie kurios pacientas prisirašęs ir kuriai už jį moka ligonių kasos. Prieš skiepijantis tą pačią dieną pacientas turi būti apžiūrėtas šeimos gydytojo.

"Savo pacientus puikiai pažįstame, žinome jų būklę, turime visus tyrimus, todėl apžiūra neužtrunka. Iš kitų įstaigų atvykusiems pacientams turime užvesti ambulatorinę kortelę, ištirti sveikatą nuo nulio, tai – didelė papildoma administracinė našta, už kurią nieko negauname. Todėl nusprendėme pirmiausia skiepyti savo pacientus, o likus laiko ar turint galimybių – ir iš kitų gydymo įstaigų. Elgtis kitaip būtų neteisinga mūsų pacientų atžvilgiu. Norinčius skiepytis mūsų padaliniuose, išsibarsčiusiuose po visą miestą, kviečiame prisirašyti prie Kauno miesto poliklinikos", – ragina Kauno miesto poliklinikos vadovas P.Kibiša.

Šeimos gydytoja R.Pakutkienė-Aleksė priduria, kad pacientai iš kitų gydymo įstaigų dažnai atsineša savo gydytojo pažymą.

"Tačiau visa atsakomybė tenka mums, todėl dažnai turime tirti iš naujo – juk tų pacientų visai nepažįstame, gal jie serga kokia nors lėtine liga ar turi kitų kontraindikacijų", – pastebi R.Pakutkienė-Aleksė.

Gydytoja pirko vakciną

Jau dabar pusė miesto gyventojų prisirašę prie Kauno miesto poliklinikos. Nė vienas Dainavos padalinio šeimos gydytojos R.Pakutkienės-Aleksės pacientų meningokokine infekcija nesirgo, ir gydytoja tuo labai džiaugiasi.

"Kolegos yra turėję tokių pacientų, o aš, ačiū Dievui, ne", – sako R.Pakutkienė-Aleksė, kurios bene aštuoni mažieji pacientai iki liepos 1–osios yra paskiepyti nuo šios grėsmingos infekcijos mokama vakcina.

Ir pati gydytoja pirko vakciną savo vaikams, nes puikiai žino šios bei kitų infekcinių ligų pavojus. Kaip ir tai, kad skiepai šimtu procentu nuo meningokokinės infekcijos neapsaugo, bet baisiausių komplikacijų, žaibinės formos išvengti padeda.

Infekcija plinta lašeliniu būdu per orą nuo sergančio žmogaus arba bakterijų nešiotojo. Užsikrečia ne visi ir ne visuomet tie, kurių imunitetas silpnas. Gydytoja R.Pakutkienė-Aleksė patvirtina, kad šia liga suserga ir gerai išsivystę, stiprūs vaikai.

Lietuvoje vyrauja B tipo meningokokas. A ir C tipo meningokokai labiau paplitę Afrikos šalyse, Airijoje, Anglijoje, Islandijoje, nuo jų vakcina išrasta anksčiau.

Nepaisant, kad skauda

Prieš skiepijant pacientas turi būti sveikas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistų teigimu, vakcina labai skausminga, be to, ji gali sukelti karščiavimą, paraudimą injekcijos vietoje, odą gali išberti, vaikas gali tapti irzlus, neįprastai verkti, gali vemti.

Centro specialistai birželio viduryje buvo sukvietę medikus į seminarą, kur pristatė kūdikių skiepijimo nuo B tipo meningokokinės infekcijos rekomendacijas, būdus, kaip išvengti nepageidaujamų reakcijų.

"Karščiavimas po skiepų – nepavojingas, tai normali reakcija į vakciną. Siekiant ją sumažinti, pirmo ir antro skiepijimo metu arba kaip įmanoma greičiau paskiepijus, yra skiriamas paracetamolis", – apie būtinas profilaktikos ir reakcijos slopinimo priemones aiškina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė S.Kunickienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras nurodo, kad vienam iš šimto ar vienam iš tūkstančio paskiepytųjų gali prasidėti traukuliai kaip karščiavimo padarinys, gali išsivystyti egzema, dar rečiau – dilgėlinė ar Kavasaki liga. Teigiama, kad tai būdingiau vyresnio amžiaus vaikams, skiepijant dviejų mėnesių kūdikius tokių atvejų pasitaiko itin retai. Tėveliai raginami po skiepo turėti paracetamolio atsargų, ibuprofenas nesumažina nepageidaujamo karščiavimo po skiepijimo.

Juk persirgus, pavyzdžiui, meningokokine infekcija vaikas gali likti kurčias ar kitaip neįgalus.

Šeimos gydytoja R.Pakutkienė-Aleksė patvirtina, kad nuo skiepo skauda maždaug dvi paras, tai – pati skausmingiausia vakcina. Ji leidžiama giliai į raumenį, šlaunies viršutinio trečdalio priekinį išorinį paviršių. Šia infekcine liga suaugusieji serga rečiau.

Lietuva – viena iš nedaugelio šalių Europoje, įtraukusi skiepus nuo B tipo meningokokinės infekcijos į skiepų kalendorių. Ši praktika taikoma tik Airijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Italijoje. Vakcinos specialiosiose charakteristikose nurodyta, kad ja gali būti skiepijama kartu su kitomis skiepijimų kalendoriaus vakcinomis nuo difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, pneumokokinės infekcijos.

Nauda prieš žalą

"Aš esu užkietėjusi skiepų šalininkė. Jų nauda ne iš piršto laužta, o moksliniais tyrimais įrodyta. Tėvų, kurie yra skeptiškai nusteikę prieš skiepus, klausiu: jei jūsų vaikas susirgs, o jūs nebūsite paskiepiję, ar nenusigraušite nagų, ar verta, ar galima taip rizikuoti? Juk persirgus, pavyzdžiui, meningokokine infekcija vaikas gali likti kurčias ar kitaip neįgalus", – gydytoja R.Pakutkienė-Aleksė priduria, kad mokslininkas, paskleidęs dezinformaciją apie neigiamą šalutinį vakcinų poveikį, neteko mokslinio laipsnio.

Medikė labai teigiamai vertina visas vakcinas. Tvirtina, kad pradėjus vaikus skiepyti nuo pneumokoko, sukeliančio ne tik plaučių uždegimą, bronchitą, bet ir otitą, kitas ligas, akivaizdu, kaip sumažėjo sergančių vaikų.

"Skiepo nuo meningokokinės infekcijos įtraukimas į vaikų skiepijimų kalendorių yra didelis laimėjimas. Pasiskiepijus jau faktiškai nebesergama difterija, kokliušu, stablige, poliomielitu, tymais, raudoniuke, hepatitu B. Pasitaiko tik pavienių šių ligų atvejų, tad akivaizdu, kad skiepai užkerta kelią daugeliui pavojingų ligų", – apibendrina sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Apmaudu, kad, deklaruojant rūpestį vaikais, neskiriama pakankamai lėšų labai grėsmingos ligos profilaktikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kaip

Kaip suprasti,vakcinos yra niekas nenori skiepytis ir staiga,vakcina ne visiems.kodel?

Cirkininkas

Gandragalviai taupo pinigus saviškiams paminklus statyti.

alio, lojantys amsiai ..................

noriu priminti, kad dabartinė valdžia bent kelioms amžiaus grupėms skiepus apmoka, kai buvusios valdžios neapmokėdavo visai nieko
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS