Neoficialių padėkų gydytojams mažėja | Diena.lt

NEOFICIALIŲ PADĖKŲ GYDYTOJAMS MAŽĖJA

  • 5

Kai tenka lankytis ligoninėje ar poliklinikoje kai kuriems pacientams vis dar kyla klausimas, kaip derėtų elgtis, ar reikia gydytojui neoficialiai atsidėkoti pinigais ar dovanomis.

Kartais atrodo, kad visi pas gydytojus eina su vokeliu grynųjų pinigų kišenėje. Tačiau ir sociologiniai tyrimai rodo, ir gydytojai sako, kad situacija jau tikrai nebėra tokia.

Psichologinės paramos ir konsultavimo centro direktorė, psichologė-psichoterapeutė dr. Ieva Šidlauskaitė-Stripeikienė sako, kad kyšiai medikams sovietmečiu išplitęs ydingas reiškinys, liūdnas to laikotarpio palikimas.

Visuomenėje buvo susiformavusi nuomonė, kad duodamas kyšį tarytum užsitikrini sau didesnį gydytojo dėmesį, kokybiškesnį gydymą. Tačiau toks požiūris vis retesnis. Jaunosios kartos, aukštesnio išsilavinimo ir geriau informuoti žmonės neoficialiai atsidėkoja vis rečiau, o dauguma jaunųjų gydytojų visiškai atsisako imti bet kokias dovanas iš pacientų.

Kyšis nepagerins gydymo

Sveikatos apsaugos ministro patarėja dr. Nendrė Černiauskienė sako, kad nė vienas gydytojas nesielgs taip, kad tyčia pakenktų pacientui, o įbruktas kyšis tikrai nepadidins jo kvalifikacijos ir profesionalumo. Bet kuriuo atveju jis gydys, kaip leidžia jo turimos žinios, sukaupta patirtis ir kaip numatyta gydymo schemose.

Nesvarbu, koks pacientas, koks jo amžius, lytis, rasė, davė jis pinigų ar ne,  gydytojas visur, kur įmanoma, turi taikyti standartizuotus gydymo metodus, o ten, kur neįmanoma – priimti nepriklausomą, individualų sprendimą.

„Tai suvokia vis daugiau pacientų. Be to, daugelis supranta, kad tiek imti kyšį, tiek jį duoti yra nusikaltimas, kurį daro tiek medikas, tiek pacientas. Tai gresia rimtomis piniginėmis baudomis, o gydytojas rizikuoja netekti licencijos“, – sako dr. N.Černiauskienė.

Kyšis žemina ir gadina santykius

Apie savo neigiamą požiūrį į kyšininkavimą vis garsiau kalba ir patys medikai, teigdami, kad tokios dovanos juos tik žeidžia ir žemina, verčia jaustis nevertinamais. „Kai pamatai pacientą, kuris bando taip elgtis, iš karto pradeda keistis gydytojo ir paciento santykis. Kažkuris pradeda jaustis aukštesnis, jėgos išsibalansuoja. Tokie išoriniai faktoriai trikdo gydymo eigą. Juk nesvarbu, koks pacientas, koks jo amžius, lytis, rasė, ar davė jis pinigų, ar ne, gydytojas visur, kur įmanoma, turi taikyti standartizuotus gydymo metodus, o ten, kur neįmanoma, priims nepriklausomą, individualų sprendimą“, – kalba Kauno klinikų gydytojas neurochirurgas Karolis Bareikis.

Gydytojas taip pat akcentuoja, kad niekas negali 100 proc. garantuoti gydymo sėkmės. Paėmęs dovaną gydytojas lyg ir įsipareigoja pacientui, o kaip elgtis ir jaustis abiem dalyviams, kai neįvyksta viskas gerai? Visais požiūriais kyšis yra blogis.

Skatina pranešti telefonu 112

Pacientams patariama įsiklausyti į medikų bendruomenės atstovų nuomonę, kad ne kyšis gydo. Jis tik gali įžeisti ir pažeminti gydytoją, sugadinti gydytojo ir paciento tarpusavio santykius, kurie taip pat lemia gydymo sėkmę.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja dr. N.Černiauskienė akcentuoja, kad ir gydytojai, ir pacientai skatinami pranešti apie bet kokias korupcijos apraiškas sveikatos priežiūros įstaigose. Yra pavyzdžių, kai buvo iškeltos baudžiamosios bylos ir paskirtos kelis kartus už kyšį didesnės piniginės baudos. Neseniai įsigaliojo nauja tvarka ir apie korupcines veikas galima pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Esu šeimos gydytojas 20 metų, neturiu nei namuko,nei sodybos,važinėju eiline mašina. Sakysit prastas. Ne. Eilinis normalus gydytojas.Ligoniai patys nuskurdę ,neturi ką duoti. Neprašau. Nereikia. Nelyginkit manęs su chirurgais ar ginekogais . Nereikia, nes tai nesąžininga.

pasakykit

is kurio gydytojas nepaeme vokelio,ar tokiu daug

...O kodėl

aš negaliu atsilyginti gydytojui(proto ribose) jeigu esu patenkintas? Antra vertus, kodėl lendama į mano paciento kišenę, o nelendama į gydytojo kur pvz. prie tokio jo prasto uždarbio ir namukas per trumpą laiką geroj vietoj stovi, ir galimi kelis kartus per metus skrydžiai į egzotines šalis atostogauti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS