Norint sulieknėti, neužtenka vien tinkamos mitybos | Diena.lt

NORINT SULIEKNĖTI, NEUŽTENKA VIEN TINKAMOS MITYBOS

  • 0

Tobula mityba nėra vienintelis ginklas prieš antsvorį – jei kilogramai tirpsta ne taip greitai, kaip norėtųsi, gali lemti keli nesklandumai, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, vyrams, kitaip nei moterims, lieknėti paprasčiau ne tik dėl raumenų masės, be to, dažnai mes pamirštame, kad svorio atsikratyti padeda ir vanduo.

 

„Pirma priežastis, dėl kurios svoris nė gramu nesirita žemyn – nepakankama raumenų masė. Raumenų ląstelėse esančios mitochodrijos yra kalorijų deginimo jėgainės. Kuo didesnė raumenų masė, tuo efektyviau deginamos kalorijos, vadinasi – nebekaupiami riebalai. RiebaLŲ ląstelės kalorijų nedegina, o raumenų ląstelės jų sudegina daug“, – aiškina A. Unikauskas.

Taigi, priduria jis, raumenų masės vyrai paprastai turi daugiau, todėl ir lieknėti jiems paprasčiau.

Svarbu žinoti ir tai, sako profesorius, kad vanduo yra mūsų viso gyvenimo variklis – jis svarbesnis nei maistas: „Jei, nepaisant visų pastangų, svoris nekrinta, ko gero, geriate nepakankamai vandens. Vanduo palaiko medžiagų apykaitos spartą ir visuomet padeda greitai ir sveikai lieknėti.“

A. Unikausko teigimu, nepakankamai vandens geriantys žmonės suvalgo per daug maisto. O jei bijomasi, kad organizme kaupsis skysčiai, vadinasi, vartojama per daug druskos.

Kad sulieknėtumėte, turite gerti ne mažiau nei 2 litrus (arba 7–10 stiklinių) vandens per dieną.

„Kava ir arbata vandens pakeisti negali! Jie organizmą „nusausina“. Prieš miegą taip pat reikia išgerti stiklinę vandens. Kad sulieknėtumėte, turite gerti ne mažiau nei 2 litrus (arba 7–10 stiklinių) vandens per dieną“, – primena medikas.

Deja, sako A. Unikauskas, bet su amžiumi mažėja moteriškų hormonų gamyba, todėl organizmas padidina visceralinių riebalų kiekį, nes jie taip pat gamina estrogenus: „O visceraliniai riebalai didina vėžio ir kitų ligų riziką. Todėl pasitarkite su ginekologu, ar jums nestinga moteriškų hormonų – šiais laikais tai išsprendžiama.“

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS