Nugaros skausmas buvo prostatos vėžio požymis | Diena.lt

NUGAROS SKAUSMAS BUVO PROSTATOS VĖŽIO POŽYMIS

Nauji vaistai prostatos vėžiu sergantiems vyrams sugrąžina  sveikatą netgi tuomet, kai liga išplitusi. Tam, kad jie  būtų skiriami, reikia stebėti, ar liga neatsinaujina, laiku atlikti tyrimus.

Likimą galima pakeisti

Kai Artūras, 2010-ųjų, kovą neapsikentęs nugaros skausmo, kreipėsi į šeimos gydytoją, šis pacientui skyrė skausmą malšinančių vaistų.

Skausmas nesiliovė. Net ir ėmus ieškoti jo priežasties niekam į galvą neatėjo, kad 57-erių sveikai atrodantis, sportiškas vyras, kurio visi organizmo funkcijų tyrimų rodikliai buvo puikūs, gali sirgti išplitusiu prostatos vėžiu. Tik tuomet, kai gydytojus pasiekė PSA tyrimo rezultatai, kilo įtarimų.

Netrukus Artūrui buvo pasakyta: "Pasveikti – per vėlu." Vis dėlto buvo pradėtas gydymas vaistais. Tvirto būdo vyras sutiko su viskuo, nes, teigė norėjęs vaikus – du sūnus – pastatyti ant kojų.

"Šiandien Lietuvos gyventojams gali būti anksti nustatyta liga ir pradėtas modernus gydymas, – teigia Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos klinikos gydytojas mokslų daktaras Marius Kinčius. – Deja, ne visi vyrai žino, kad šalyje veikia priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Pagal ją 50–75 metų amžiaus vyrai kas dvejus metus gali pasitikrinti dėl prostatos vėžio. Jeigu jų artimi giminės yra sirgę šiuo vėžiu, tyrimai nemokamai atliekami nuo 45 metų."

Svarbu pagauti

Kaip gydyti ligonį, gydytojai sprendžia, atsižvelgę į daugybę aplinkybių, visų pirma – į ligos stadiją.

Dabar Lietuvoje ankstyvos stadijos prostatos vėžiu sergantiems vyrams atliekama atvira ar laparoskopinė prostatektomija ir taikoma išorinė spindulinė terapija arba radioaktyvios jodo sėklos implantuojamos į prostatą. Ši procedūra vadinama mažų dozių brachiterapija. Kartais tam, kad būtų sustiprintas spindulinės terapijos poveikis, papildomai nuo pusės iki trejų metų gali būti skiriamas gydymas hormonais.

Tie ligoniai, kuriems iš pat pradžių aptinkama metastatinių židinių, iš karto pradedami gydyti hormonais. Šie vaistai organizme sumažina testosterono lygį ir vėžys ilgam sustabdomas. Tačiau po kelerių metų vėžinės ląstelės pasikeičia ir tampa nejautrios gydymui hormonais. Tai vadinama kastracijai atspariu prostatos vėžiu. Gydytojas tikina, kad šį momentą labai svarbu nustatyti ir kuo skubiau skirti kitų vaistų, kad liga neplistų.

Deja, pasikeitimų vėžio ląstelėse ligonis dažnai nejaučia, todėl gydomiems hormonais ligoniams privaloma kas tris mėnesius atlikti PSA tyrimą.

"Anksčiau šiems ligoniams galėjome pasiūlyti tik chemoterapiją, tačiau pastaruoju metu pasaulyje pradėti naudoti visiškai nauji penki medikamentai, kurie pastebimai pratęsia vyrų, sergančių metastazavusiu kastracijai atspariu prostatos vėžiu, gyvenimą. Džiugu, kad du iš jų yra kompensuojami ir prieinami Lietuvos ligoniams", – teigia gydytojas M.Kinčius.

Chemoterapija dažniau skiriama ryškesnius simptomus patiriantiems pacientams, tiems, kuriems hormonai padėjo labai trumpai. Ir priešingai: kuo ilgiau veiksmingi hormoniniai preparatai, ligos sukeliami simptomai nežymūs ir ligoniui nereikia stiprių skausmą malšinančių vaistų – rekomenduojamas gydymas hormonais.

Pakeitė gydymą

Artūras pasakoja, kad jam pirmieji hormoniniai vaistai padėjo net 42 mėnesius. Bet vėliau, atliekant eilinį PSA tyrimą, paaiškėjo, kad liga ėmė plisti.

Ligoniui ši žinia buvo netikėta, nes jis jautėsi puikiai. Gydytojas primygtinai pasiūlė kuo skubiau keisti gydymą, nes liga plinta labai greitai. Jis galėjo būti gydomas arba chemoterapiniais vaistais, arba antrosios eilės hormonais, – gydantis ir vienais, ir kitais rezultatas gali būti panašus. Artūrui, kruopščiai su gydytoju apsvarsčius galimybes ir vaistų šalutinį poveikį, vėl parinktas gydymas hormonais.

"Kadangi visą gyvenimą buvau aktyvus, toks norėjau išlikti ir gydydamasis. Gydytojas man paaiškino, kad chemoterapinius vaistus galėsiu vartoti tik ligoninėje, todėl tą dieną neisiu į darbą. Gali būti, kad kartais jausiuosi labai prastai. Be to, nenorėjau nuvilti savo šeimos. Tabletes išgerti paprasčiau", – aiškino treneriu dirbantis vyras.

Jis vaistus vartoja jau pusantrų metų ir jaučiasi gerai. Net juokauja, kad kartais užmiršta sergąs.

Patikrinti, ar vaistai veikia

Bėda, kad šeimos gydytojai PSA testus gali atlikti tik tuomet, kai pacientas tiriamas pagal priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą. Kitais atvejais už tyrimą reikia mokėti 8–10 eurų.

"Neretai ligoniai pagalvoja: vaistų medikai suleido, jaučiuosi gerai ir galiu nebeiti pas juos. Deja, kai ateina pernelyg vėlai, kartais jiems nebegalime padėti", – gydytojas M.Kinčius akcentuoja pačių sergančiųjų atsainumą.

Pretekstu atlikti PSA tyrimą gali būti ne vien skausmas, bet ir emocinės, funkcinės, socialinės ir fizinės būklės pokyčiai, kurie atsirado po pastarojo apsilankymo pas gydytoją. Dažnai vyrai į tai nekreipia dėmesio, nes mano, kad tai natūralu sergant vėžiu. Deja, viską reikia nedelsiant papasakoti gydytojui, nes šie simptomai gali būti atsinaujinusios ligos pranašai. Specialistas įvertins, ar taikomas gydymas vis dar veiksmingas, o gal jį reikia keisti? Labai svarbu neuždelsti ligą gydyti ir neatidėlioti spendimo gydytis ar keisti gydymą, nes nuo to priklauso gyvenimas.

Kiekvienas prostatos vėžiu sergantis ir hormonais gydomas vyras privalo žinoti, kad nuolat turi atlikti PSA tyrimą. Jei gydymas hormonais padeda, PSA kiekis turi būti pastovus arba mažėti. Jei PSA didėja, vadinasi, liga atsinaujina ir nedelsiant reikia kitų vaistų.

Pagalba vyrams

Nemokama telefono linija prostatos vėžiu sergantiems ligoniams – 8 800 20 800. Skambinkite antradieniais ir ketvirtadieniais 14−18 val.

Labiausiai reikėtų susirūpinti:

jei trūksta energijos ir gyvenimo džiaugsmo,

užklumpa liūdesys, dirglumas,

nebesinori bendrauti su draugais ir artimaisiais,

pykina be aiškios priežasties,

mažėja svoris ir apetitas,

sutrinka miegas, šlapinimasis ar tuštinimasis,

silpnėja erekcija.

GALERIJA

  • Marius Kinčius
Archyvų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tomas

Tai po 75m , jau mires ? bet turi teisę gydytis tik už savo pinigus ? Šaunūs ponai lt.Valdžiagyviai ...Prie okupantų kartą kiekv.metais sanatorijose gydydvausi , o t.v. " laisvoje lt tik ŠPYGĄ IR SPYRĮ I UŽPAKALĮ GAUNI...

greitai

vyrus i pensija isleis TIK nuo 75m.,tai ir PSA NEMOKAMI tyrimai bus atliekami nuo60m. iki 85m.....SEKMES-LAUKTI! Amen....

tai gedinga situacija

75 metu vyras Lietuvoje jau nurasytas, jam jokios pagalbos ir nemokamos patikros skirti negalima. ES saliu tarpe Lietuvos vyrai turi trumpiausia amziu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS