Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių | Diena.lt

OFTALMOLOGIJOS PROFESORIUS PATARIA NEVARGINTI AKIŲ

Silpsta akys? Ką daryti: pirkti akinius ar stengtis išvengti jų kuo ilgiau? Vieno atsakymo kol kas nėra, o akinių pasirinkimas – labai platus.

Nuo saulės – būtini

Akių ligų gydytojai teigia, kad net ir lietingą dieną mus pasiekia apie 25 proc. kenksmingų ultravioletinių (UV) spindulių, smarkiai apniukusią – apie 40 proc., o mažai debesuotą – net 75 proc.

Vadinasi, net ir šiais metais, kai nuolat lyja, reikalingi akiniai tamsintais stiklais? Kauno klinikų gydytojas oftalmologas profesorius Alvydas Paunksnis to nenuneigia, bet perspėja, kad sergant glaukoma dažnai nešioti tamsius akinius nuo saulės  nėra gerai.

"Tamsoje išsiplečia vyzdys, susiaurėja priekinės kameros kampas, gali sutrikti skysčių nutekėjimas. Tokius dalykus galima nustatyti tik nuolat tikrinantis akis. Tačiau nuo saulės saugotis reikia. Teko matyti lyg lazeriu nudegintas tinklaines", – pakomentuoja profesorius A.Paunksnis.

Nuo sunkių akių ligų – glaukomos, kataraktos – nesaugo nei tamsintais lęšiais, nei regėjimą stiprinantys akiniai.

"Atėjusieji akinių pas mus jų paprasčiausi išsirinkti ir nusipirkti negali. Net ir nusilpus regėjimui reikia recepto, jau nekalbant apie tai, kad verta nustatyti, kokios yra prastos regos priežastys", – ypač atsakingai į atliekamą darbą žiūri "Figaro" optikos vadovė Ida Tamašauskienė.

Patogios naujovės

Vis dėlto tiems, kuriems reikia akinių, į Kauno klinkas ar pas kitose poliklinikose dirbančius akių ligų gydytojus važiuoti, juolab iš anksto registruotis ir laukti eilėje, tikrai nereikia.

"Ligoniams labai patogu pasitikrinti akis optikoje. Tai seniai atliekama užsienio šalyse, ši praktika jau diegiama ir pas mus. Radus patologiją, pacientas siunčiamas išsamiau ištirti į specializuotą kliniką. Ligų diagnostikai pasitarnauja ir mobilios skaitmeninės technologijos, kai optikas ar optometristas padaro, pavyzdžiui, akių dugno nuotrauką ir ją nusiunčia specialistui", – pakomentavo "Figaro" optikoje veikiančiame akių ligų diagnostikos kabinete pacientus konsultuojantis profesorius A.Paunksnis.

I.Tamašauskienė pabrėžia, kad jau seniai optikos išplėtė savo veiklos funkcijas ir manantieji, kad jos užsiima vien tik prekyba akiniais, labai klysta.

"Mes turime visą naujausią aparatūrą ir akispūdžiui pamatuoti, ir akių dugnui ištirti, todėl galime diagnozuoti ne vieną akių ligą. Po profesoriaus konsultacijos paaiškėja, kad pacientui reikia ne akinių, o operacijos, ir iš karto paskiriamas jos laikas", – optikos darbo pobūdį komentuoja I.Tamašauskienė.

Po ištyrimo nustatoma, koks implantuojamasis lęšis yra reikalingas. Neretai oftalmologų pacientai, kuriems dėl kataraktos reikia dirbtinio lęšio, jį renkasi ne ligonių kasų kompensuojamąjį, o daug modernesnį.

"Lęšiai kiekvienam parenkami individualiai. Yra ir progresinių, ir astigmatinių", – pakomentuoja I.Tamašauskienė ir priduria, kad jos optika parūpino modernųjį lęšį vienam labai aukštas valstybines pareigas užėmusiam vyrui.

Saugo nuo mėlynos šviesos

Medikams nerimaujant dėl vis prastėjančio jaunų žmonių regėjimo ir nuolat perspėjant dėl kompiuterių, planšetinių kompiuterių, išmaniųjų telefonų žalos akims, akinių rėmelių gamintojai triumfuoja.

Tai akivaizdu ir optikų salonuose. Vitrinose – gražiausių formų, įvairiausių spalvų akinių rėmeliai.

"Tokie bus madingi ateinančiais metais", – įvairiaspalvius rėmelius rodo I.Tamašauskienė ir priduria, kad santūrieji lietuviai vengia spalvų, o štai Italijoje, kur pagamintų garsių prekės ženklų produkcijos yra ir Kaune, netgi vyrai renkasi raudonų, žalių ir kitų ryškių spalvų akinius.

Naujausios mados tendencijos – aptakios formos, netgi taisyklingi apskritimai, kaip senovėje.

I.Tamašauskienė atkreipia dėmesį ne tik į rėmelių spalvą ir formą, geriausiai tinkančią konkrečiam žmogui, bet ir tai, iš ko pagamintas lęšis. Naujausieji gali būti padengti ne tik paprastą šviesą atspindinčia, nuo saulės tamsėjančia plėvele, bet ir saugančia nuo itin žalingos akims mėlynos spalvos šviesos.

"Mėlyno spektro šviesa sklinda iš skaitmeninių prietaisų – televizorių, kompiuterių, išmaniųjų telefonų, be kurių gyvenimo jau neįsivaizduojame, ekranų. Pagal mūsų organizmui daromą žalą ji prilyginama ultravioletiniams spinduliams. Net neįtariame, kad tokia šviesa sklinda net ir iš energiją taupančių", – atkreipia dėmesį profesorius A.Paunksnis.

Tai žinodami, lęšių gamintojai nemiega, o "Figaro" optika jau siūlo lęšius ne tik su atspindžius panaikinančia, bet ir su mėlynos šviesos nepraleidžiančia danga. Be to, ji saugo ir nuo rasojimo, kas itin patogu šaltuoju metų laiku.

Alergijos priežastys

Sakoma, kad gražūs, stilingi akiniai gali prilygti aksesuarui. Kaip tokius išsirinkti, kad jie būtų patogūs ir netgi puoštų, pavyzdžiui, paslėptų ilgoką nosį?

Šių reikalų žinovė I.Tamašauskienė nusijuokia ir sako, kad visada nuoširdžiai pataria, kai žmogus prašo patarimo. Tačiau kai regėjimas labai silpnas, o žmogus nori akinių be rėmų, tam nepritaria, nes tokie lęšiai yra sunkesni ir jiems reikia tvirtesnių rėmelių. Ir čia pat parodo akinius, kurių lęšių dioptrijos – plius vienuolika, bet jie neatrodo stori, akiniai nėra sunkūs.

"Ir tokie stiprūs akiniai patogūs, nes viskas progresuoja", – pasidžiaugia I.Tamašauskienė.

Į optiką užsukusi gydytoja alergologė Gema Rainienė pasiteirauja, ar čia matuojamas akispūdis nekontaktiniu būdu, ir teigiamas atsakymas patvirtina dar vieną pažangos oftalmologijoje aspektą.

Gydytoja pasakoja, kad jos bičiulę alergizuoja akių lašai, naudojami glaukomos diagnostikai.

Galima akis treniruoti, atlikti specialius pratimus, stabdančius regėjimo regresiją, bet jie veiksmingi tik jauno amžiaus žmonėms.

"Alergizuoja viena iš sudėtinių šių akių lašų dalių. Nuo jų akis ilgai peršti, jos ašaroja", – gydytoja G.Rainienė pasidžiaugė, kad yra bekontaktinis diagnostikos metodas, kai specialiu aparatu tarsi vėją į akis papūtus gaunami akispūdžio duomenys.

Gydytoja alergologė patvirtino, kad alergiją akims gali sukelti ligų diagnostikos lašai, kosmetikos priemonės, oro užterštumas, cigarečių dūmai. Šie alergenai sukelia uždegimą, jam dažnai besikartojant kenčia regėjimas.

Galbūt kaltos erkutės?

"Būna, kad akis niežti, lyg jas kas dirgintų, prie blakstienų atsiranda pūlinukai, bet tai gali būti ne alergija, o erkutė. Jaučiant šiuos požymius verta apsilankyti pas gydytoją dermatologą", – pataria G.Rainienė.

Akiniai gali apsaugoti nuo alergizuojančių žiedadulkių, ypač sergant šienlige. Saulė taip pat gali alergizuoti, todėl ir dėl šios priežasties verta vaikščioti su akiniais tamsintais stiklais, tik jie turi būti kokybiški, pirkti optikoje.

O gal, nusilpus regėjimui, vis dėlto verta kuo ilgiau vaikščioti be akinių? Profesorius A.Paunksnis sako, kad labai daug priklauso nuo amžiaus, kai regėjimas ima silpti.

"Galima akis treniruoti, atlikti specialius pratimus, stabdančius regėjimo regresiją, bet jie veiksmingi tik jauno amžiaus žmonėms. Vyresniems sunku pagelbėti šiuo būdu, ir mano patarimas toks: jei jauti diskomfortą dėl prasto regėjimo – nevargink akių, nešiok akinius ar kontaktinius lęšius, kad nekiltų dar daugiau problemų", – sako gydytojas oftalmologas A.Paunksnis.

Ypač vargsta akys ilgai dirbant kompiuteriu ir šiuo atveju geriau joms pagelbėti regėjimą stiprinančiomis priemonėmis, nei žiūrėti įsitempus ir nepakankamai matyti, sako specialistai.

GALERIJA

  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
  • Oftalmologijos profesorius pataria nevarginti akių
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS