„Vaikų linija“ išplėtė pagalbos apimtis: padės daugiau vaikų | Diena.lt

„VAIKŲ LINIJA“ IŠPLĖTĖ PAGALBOS APIMTIS: PADĖS DAUGIAU VAIKŲ

  • 0

Emocinę paramą vaikams ir paaugliams teikianti „Vaikų linija“ išplėtė pagalbos apimtis. Nuo spalio 1 d. ji beveik padvigubino pokalbių internetu, vaikams geriau žinomų kaip čiatai, budėjimų apimtis ir emocinę paramą teikia keturiomis linijomis po 6 valandas kasdien.

Ši linija nemokamą anoniminę pagalbą teikia telefono numeriu 116 111, laiškais ir pokalbiais per interneto svetainę vaikulinija.lt kasdien nuo 11 iki 23 val.

„Vaikų linijos“ psichologė Jurgita Smiltė Jasiulionė sako, kad besikreipiančių vaikų ir paauglių pokalbiai su „Vaikų linijos“ savanoriais padeda jų rūpesčiams neužaugti iki nepakeliamų sunkumų: „Svarbu atliepti vaikų poreikį būti pamatytiems ir išgirstiems rūpestingo suaugusio žmogaus. Tai padeda vaikams įgauti drąsos ir pasitikėjimo savimi, kai jie susiduria su įvairiais kasdienio gyvenimo iššūkiais. Deja, ne visi vaikai savo aplinkoje turi suaugusių žmonių, kuriais gali pasitikėti, kurti saugų santykį. Todėl emocinės paramos tarnybos atlieka svarbų vaidmenį išklausant ir palaikant vaikus“, – įsitikinusi J.S.Jasiulionė.

Pavyko prisidėti prie to, kad mokyklose būtų rimčiau vertinamas šis vaikus žeidžiantis elgesys.

„Vaikų linija“ pagalbą teikia jau 25 metai. Pradėjusi nuo kelių valandų telefoninės pagalbos per dieną, šiandien emocinę paramą teikia 2 tūkst. valandų per mėnesį – kasdien keliomis linijomis bendrauja su vaikais ir paaugliais telefonu ir internetu. Kasdien įvyksta daugiau nei 300 pokalbių su vaikais, kurie nori pasikalbėti įvairiomis temomis: apie santykius su tėvais, bendraamžiais, patyčias, savižudybę, nerimą, vienišumą, valgymo sutrikimus, lytinę orientaciją, tapatybę ir t. t.

Vaikus išklauso ir palaiko savanoriai konsultantai, kurie pirmiausia baigia parengiamuosius mokymus ir įgyja teorinių ir praktinių žinių apie emocinę paramą. „Vaikų linijos“ savanoriu gali tapti bet kokios specialybės ar išsilavinimo žmogus, ne jaunesnis nei aštuoniolikos metų amžiaus. Svarbiausia turėti motyvacijos ir galimybių skirti dalį savo laiko – maždaug 15 valandų per mėnesį.

2004 m. „Vaikų linija“ pradėjo sąmoningumo didinimo kampaniją „Be patyčių“, kurios tikslas ne tik šviesti visuomenę patyčių tema, bet ir ieškoti būdų, kaip padėti mokykloms spręsti šią opią problemą. „Pavyko aktualizuoti patyčių temą ir prisidėti prie to, kad patyčių reiškinys atsirastų Švietimo įstatyme, kad mokyklose būtų rimčiau vertinamas šis vaikus žeidžiantis elgesys. Deja, kampanijos „Be patyčių“ veiklas teko pristabdyti“, – „Vaikų linijos“ vadovas Robertas Povilaitis apgailestauja, kad valstybės dėmesys patyčių problemai išblėso.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS