Papasakojo, kodėl naudinga kuo daugiau būti lauke | Diena.lt

PAPASAKOJO, KODĖL NAUDINGA KUO DAUGIAU BŪTI LAUKE

  • 0

„Net tuo metu, kai nematome saulės, gauname vitamino D. Mūsų kūnai saulę paverčia šiuo vitaminu, kuris būtinas organizmo gerai savijautai. Jei kasdien 10–15 min. praleidžiate lauke, pagerinate savo sveikatą“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Kuo mūsų aplinkoje yra daugiau deguonies, tuo mums yra geriau. Daugelis tai žino, tačiau A. Unikauskas sako, kad tai galima įrodyti akivaizdžiai. Pavyzdžiui, būtent lauke hemoglobinas geriau prisotinamas deguonimi.

„Hemoglobinas – tai baltymas, prie kurio prijungiamas deguonis. Jeigu aplinkoje yra deguonies, tai hemoglobinas jo prisijungs daugiau. Kuo daugiau deguonies, tuo organizmui ir jo audiniams yra geriau“, – teigia A. Unikauskas.

Ne vienas galvoja, kad lauke oras užterštas, siaučia sezoninės ligos – kaip kad dabar gripas. Tačiau oras, kuriuo kvėpuojate viduje, gali būti iki 10 kartų blogesnis.

A. Unikauskas sako ne kartą girdėjęs argumentą, kad mieste tvyro gamyklų dūmų, automobilių išmetamųjų dujų tarša, tačiau mūsų namuose cirkuliuoja tas pats oras, negana to, tokiame ore nusėda buitinės dulkės, o dulkėse visada yra mūsų naudojamos chemijos molekulės, vadinami endokrininės sistemos ardytojai.

„O dar jei namie prasta ventiliacija, veši pelėsis. Nesimuliuokite, eikite į lauką“, – kalba A. Unikauskas.

Būdami lauke kovojate su sezonine depresija, kuri gali atsirasti ankstyvą rudenį ir vis blogėti žiemą.

Gydytojo pasakojimu, net tuo metu, kai nematome saulės, gauname vitamino D. Mūsų kūnai saulę paverčia šiuo vitaminu, kuris būtinas organizmo gerai savijautai. Jei kasdien 10–15 min. praleidžiate lauke, pagerinate savo sveikatą.

„Būdami lauke kovojate su sezonine depresija, kuri gali atsirasti ankstyvą rudenį ir vis blogėti žiemą. Nors mokslininkai nežino, kas tiksliai ją sukelia, įtariama, kad tai yra šviesos ir vitamino D stygius. Todėl bet kokiu atveju savo būklę pagerinsite kuo daugiau laiko praleisdami lauke“, – pasakoja A. Unikauskas.

Miško terapija grindžiama Japonijos mokslu, kuris skatina praleisti laiką toliau nuo miesto triukšmo ir šurmulio. Buvimas miške skatina baltųjų kraujo kūnelių, padedančių kovoti su infekcijomis ir navikais, gamybą. Taip pat padeda sumažinti kraujo spaudimą ir sumažina stresą.

Daugiau apie tai, kodėl naudinga būti lauke, – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS