Ar žinote, kaip atpažinti nusilpusio organizmo siunčiamus ženklus? | Diena.lt

AR ŽINOTE, KAIP ATPAŽINTI NUSILPUSIO ORGANIZMO SIUNČIAMUS ŽENKLUS?

  • 0

Nusilpęs imunitetas – štai, ką dažniausiai kaltiname dėl vienos ar kitos ligos. Būtent imuniteto atsparumas lemia organizmo gebėjimą apsisaugoti nuo įvairių kenksmingų veiksnių.

Pradėję rūpintis savo imunitetu jau dabar, dar galite išvengti nemalonių susirgimų žiemą. Ką turėtume žinoti apie organizmo atsparumą?

Farmacijos specialistė Ilma Plynytė pažymi, kad žmogaus imunitetas susiformuoja dar motinos įsčiose, tačiau augant jis palaipsniui išsenka. Todėl net jei vaikas ir gimė su stipria imunine sistema, būtina atsparumu reguliariai rūpintis papildomai.

„Ypač imunitetą reikėtų stiprinti artėjant šaltajam metų laikui, nes tada dažniausiai plinta virusai ir bakterijos, o šiuolaikinis gyvenimo ritmas – stresas, netinkama mityba, poilsio trūkumas – tik padaro mūsų organizmą jautresnį“, – nurodo I. Plynytė.

Būtent stresas ir pervargimas, taip pat nesubalansuota mityba ir griežtos dietos yra didžiausi stipraus imuniteto priešai. Šiandienis gyvenimo būdas, deja, itin pasižymi šiais veiksniais. Dirbantys, skubantys žmonės patiria ir daug įtampos, mažiau valgo arba renkasi nevisavertį maistą. Neigiamai žmogaus imuninę sistemą veikia ir gyvenimas užterštoje aplinkoje. Išmetamosios dujos ir chemikalai, patekę į organizmą, silpnina gebėjimą apsisaugoti nuo virusų ir infekcijų.

Ligų priežastis

Nusilpusį imunitetą galima atpažinti iš vis dažniau pasireiškiančio silpnumo, vangumo, padidėjusio nuovargio ar ligų.

Labai naudinga kiekvieną rytą pradėti kontrastiniu dušu, taip suaktyvinama medžiagų apykaita ir organizmas tampa mažiau imlus infekcijoms.

„Žmonėms, kurių imunitetas yra nusilpęs, dažniausiai pasireiškia peršalimas arba odos ir gleivinės infekcijos. Tačiau neretai puola ir alerginės ar virusinės ligos, pavyzdžiui, herpes virusas“, – išskiria farmacininkė.

Pradėjus imunitetą stiprinti dabar, dar galima išvengti ligų žiemą. Pasak I. Plynytės, stiprinti organizmą niekada nėra per vėlu, nes net ir susirgus, bet vartojant imuninei sistemai naudingus preparatus, pasveikstama greičiau.

Ne tik vitaminais

Norint turėti stiprią imuninę sistemą, reikia laikytis pagrindinių sveikos gyvensenos principų. „Eurovaistinės“ farmacininkės teigimu, svarbu ne tik būti fiziškai aktyviems, pakankamai ilsėtis, valgyti vitaminų turintį maistą, bet ir grūdintis.

„Labai naudinga kiekvieną rytą pradėti kontrastiniu dušu, taip suaktyvinama medžiagų apykaita ir organizmas tampa mažiau imlus infekcijoms. Taip pat rekomenduojama prieš miegą gerai išvėdinti kambarį arba miegoti prie atviro lango ar orlaidės“, – sako I. Plynytė bei atkreipia dėmesį į aprangą – ji rekomenduoja nesirengti per daug šiltai, kadangi perkaitus peršąlama kur kas greičiau.

Imuninės sistemos stiprinimui naudinga vartoti ir vitaminus, maisto papildus. Pasak farmacininkės, kovai su infekcijų ir kitų ligų sukėlėjais ypač naudingi cinko preparatai, vitaminas C padeda išvengti peršalimo ligų, o vitaminai A ir E stiprina visą organizmą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS