Pateikė galutines išvadas: ar valsartanas tikrai sukelia vėžį? | Diena.lt

PATEIKĖ GALUTINES IŠVADAS: AR VALSARTANAS TIKRAI SUKELIA VĖŽĮ?

  • 2

Europos vaistų agentūra (EVA) pateikė pirminio įvertinimo duomenis dėl galimo vaistų, turinčių veikliosios medžiagos valsartano, pagaminto kompanijoje "Zhejiang Huahai Pharmaceuticals" Kinijoje, žalingo poveikio sveikatai.

Paskaičiuota susirgimo tikimybė

"Zhejiang Huahai Pharmaceuticals" pagamintoje veikliojoje medžiagoje buvo rasta N-nitrosodimetylamino (NDMA) priemaišų, galbūt sukeliančių vėžį.

Remiantis bandymais su gyvūnais, NDMA klasifikuojamas kaip galimas kancerogenas – medžiaga, sukelianti vėžį. Ji randama kai kuriuose maisto produktuose, taip pat vandens tiekimo vietose, tačiau neturėtų sukelti žalingo poveikio pavartojus labai nedidelį jo kiekį.

"Zhejiang Huahai Pharmaceuticals" gaminamoje veikliojoje medžiagoje valsartane vidutinė šios priemaišos koncentracija yra 60 dalelių milijone. Pasibaigus pirminiam įvertinimui, EVA apskaičiavo, kad iš 5 tūkst. ligonių, kurie septynerius metus kiekvieną dieną vartojo didžiausią valsartano, turinčio tokį NDMA kiekį, dozę (320 mg), vienas galėjo būti susirgęs vėžiu.

Tiriama papildomai

Išvados apie galimą NDMA sukelto vėžio riziką buvo paremtos tyrimų su gyvūnais rezultatais, o poveikis žmonėms turėtų būti vertinamas bendrame vėžio rizikos kontekste ES šalyse.

Šis pirminis įvertinimas grindžiamas prielaida, kad veikliojoje medžiagoje esančių NDMA priemaišų galutiniame produkte buvo tiek pat (60 dalelių milijone).

Įmonės, kurios vaistinių preparatų gamybai naudojo veikliąją medžiagą valsartaną, pagamintą minėtoje Kinijos kompanijoje, privalo patikrinti savo turimus bandinius, kad nustatytų faktinius NDMA kiekius galutiniuose produktuose. Papildomus tyrimus vykdo ir ES oficialiosios kontrolės laboratorijos. EVA, gavusi visų šių tyrimų duomenis, pateiks daugiau informacijos apie riziką, kurią ši medžiaga galėjo sukelti ES pacientams.

Tiesioginis poveikis nenustatytas

EVA informuoja, kad tiesioginio pavojaus ligonių sveikatai nėra. Vaistai, kurių sudėtyje yra valsartano, skirti ligoniams, turintiems sunkių kraujotakos sutrikimų, tokių, kaip aukštas kraujospūdis, neseniai patirtas miokardo infarktas, širdies nepakankamumas.

Tiems, kuriems buvo paskirtas gydymas valsartanu, gydymo nutraukti nepatartina.

Visi vaistiniai preparatai, turintys veikliosios medžiagos valsartano, pagaminto "Zhejiang Huahai Pharmaceuticals" Kinijoje, buvo atšaukti iš ES vaistinių. Jose yra kitų valsartano turinčių vaistų, kuriuose minėtų priemaišų nėra.

NDMA priemaišų veikliojoje medžiagoje atsirado netikėtai. Manoma, kad tai susiję su gamintojo "Zhejiang Huahai Pharmaceuticals" veikliosios medžiagos gamybos būdo pokyčiais, kurie buvo padaryti 2012 m. Jokios kitos veikliosios medžiagos, kurias gamina minėtas Kinijos gamintojas, nėra paveiktos šia priemaiša.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Elvyra

Prieš mėn. Pradejau naudoti naują vaistą entresto 24 mg kuriame yra valsartano, visur rašoma kad valsartanas sukelia vėžį ir jis išimtas iš prekybos, kaip man toliau elgtis?

Kas

Kas zmonem kompensuos uz suzalota sveikata

SUSIJUSIOS NAUJIENOS