Priešnuodis prieš deguonies deficitą | Diena.lt

PRIEŠNUODIS PRIEŠ DEGUONIES DEFICITĄ

"Pagulėjau barokameroje, ir rūpesčių, kurie kankino, bei nuovargio – kaip nebūta", – Respublikinėje Kauno ligoninėje išbandžiusi hiperbarinės oksigenacijos metodą kaunietė ragina pasekti jos pavyzdžiu.

Gyvybės šaltinio oazė

Visa, kas gyva, kvėpuoja. Tas, kam pritrūksta oro, miršta. Jis, tiksliau deguonis, sudedamoji oro dalis, yra gyvybės Žemėje sąlyga.

"Tai ir sveikatos sąlyga. Deguonies reikia kiekvienai organizmo ląstelei, jis labai svarbus medžiagų apykaitai ir oksidacijai, kurios metu maistinės medžiagos virsta energija. Kraujui deguonies nepakankamai transportuojant į smegenis, o jos sunaudoja maždaug 15–20 proc. viso įkvepiamo deguonies, sutrinka šio labai svarbaus organo veikla", – aiškina gydytoja Joana Dambrauskienė, Respublikinės Kauno ligoninės direktorė medicinai.

Ligoninėje veikia net dvi barokameros.|

"Tai hermetiški aparatai, kuriuose gydoma didelės koncentracijos deguonimi su didesniu slėgiu", – pasiūlymą, kaip papildyti deguonies organizme, pateikia Respublikinės Kauno ligoninės Konsultacijų poliklinikos vadovas gydytojas Raimondas Kunickas.

Labai daug pranašumų

Vidaus ligų gydytoja Aušrelė Vitkauskienė, jau ne vienus metus dirbanti Konsultacijų poliklinikos Hiperbarinės oksigenacijos kabinete, turi labai daug pacientų. Būtent dėl to ligoninė, turėjusi vieną barokamerą, neseniai įsigijo antrą.

"Normaliomis sąlygomis žmogus įkvepia apie 21 proc. deguonies, padidinus slėgį iki trijų atmosferų – hektopaskalių, jo kiekis padidėja iki 63 proc. Spaudžiant orą iki 5 atmosferų deguonies kiekis išauga iki 100 proc.", – aiškina gydytoja A. Vitkauskienė.

Mes galime padėti žmonėms, sergantiems odos, kuri yra didžiausias mūsų organas, ligomis.

Kai žmogus barokameroje kvėpuoja slėgiminiu deguonimi, kraujas, limfa ir kartu visi audiniai jo prisotinami maksimaliai. Tai visapusiškai naudinga organizmui, nes vyksta detoksikacija, skatinami regeneraciniai procesai, aktyvėja medžiagų apykaita, gerėja kraujotaka, stiprinama organizmo imuninė sistema. Toks gydymo metodas taikomas intensyviosios terapijos skyriuose, gelbstint apsinuodijusius smalkėmis, gaisro dūmais, automobilių išmetamosiomis dujomis, alkoholiu, narkotikais ir kitomis toksinėmis medžiagomis, užsikrėtus anaerobine infekcija. Žodžiu, tinka visais atvejais, kai organizmas patiria kritinę deguonies stoką, kuri yra grėsminga gyvybei.

"Mes galime padėti žmonėms, sergantiems odos, kuri yra didžiausias mūsų organas, ligomis. Labai teigiamas barokameros efektas sergant žvyneline, Krono liga, esant klausos nervo pakenkimams. Labai tinka sportininkams po traumų ir raumenų nuovargiui šalinti, išvaduoja nuo streso ir miego sutrikimų", – priduria gydytojas R. Kunickas.

Sergant organizmas visas jėgas skiria ligai įveikti, todėl negali užtikrinti normalaus deguonies ir maisto medžiagų tiekimo aktyviai dirbančioms smegenims. Hiperbarinė oksigenacija labai naudinga sergant bet kokia liga.

Sveikatai ir imunitetui stiprinti

Hiperbarinės oksigenacijos procedūros labai tinka ir sveikiems. Antra vertus, ar tuomet, kai nejaučiame ligų simptomų, esame tikrai sveiki?

Direktorė medicinai J. Dambrauskienė sako, kad Respublikinės Kauno ligoninės kolektyvo tikslas – ne tik sunkių ligonių gydymas. Medikai siekia, kad jų pacientai daugiau nesusirgtų. Dar daugiau – kad, dar nepraradę sveikatos, ją išsaugotų.

"Mes daug dėmesio skiriame ligų prevencijai: kviečiame tikrintis profilaktiškai, teikiame sveikatinimo paslaugas", – J. Dambrauskienė ragina sveikata rūpintis nuolat.

Jai stiprinti verta pagulėti po valandą barokameroje mažiausiai penkis, geriausia – dešimt kartų. Ūmiai susirgus, primena gydytoja A. Vitkauskienė, sveikatos būklei pagerinti užtenka ir vieno dviejų seansų.

Pagulėjau barokameroje, ir rūpesčių, kurie kankino, bei nuovargio, – kaip nebūta.

"Pagulėjau barokameroje, ir rūpesčių, kurie kankino, bei nuovargio, – kaip nebūta. Grįžau namo kupina jėgų ir iškart puoliau tvarkytis, nors vakarais to niekada nedarydavau", – atviravo 56-erių Raimonda Paulauskienė.

Moteris įstikino, kad barokamera daug geriau nei raminamieji vaistai.

"Man ypač smagu, kad mūsų ligoninėje rūpinamasi žmogaus sveikata iš esmės, ir galime pasiūlyti didžiulį spektrą paslaugų vienoje vietoje. Ne kartą teko girdėti pačių pacientų atsiliepimus, kokie geranoriški mūsų darbuotojai, o tai man ypač malonu. Juk ligoninės vizija ir yra moderni, nuolat tobulėjanti, patraukli pacientams ir darbuotojams gydymo įstaiga. Matau, kad mums sekasi to siekti", – kolektyvu didžiuojasi Respublikinės Kauno ligoninės generalinis direktorius docentas Linas Vitkus.


Ar tinka, patars specialistas

Hiperbarinės oksigenacijos procedūros labai tinka ir vaikams – jie į barokamerą guldomi kartu su mamomis ar tėčiais. Procedūra barokameroje siūloma ir dviem suaugusiesiems, kurie bijo būti uždarose patalpose. Naujoji kamera yra erdvesnė.

Respublikinės Kauno ligoninės specialistai pataria, kiek procedūrų reikia, kokia jų trukmė palankiausia. Dažniausiai taikomos vienos ar pusantros valandos procedūros. Gydymo efektui pasiekti gali prireikti nuo penkių iki penkiolikos seansų.

Atvykus su gydytojo specialisto siuntimu, gydymas barokameroje nemokamas. Siuntimo neturint, šią naudingą organizmui procedūrą galima atlikti apmokant savo lėšomis. Respublikinėje Kauno ligoninėje barokameros seanso kaina – 18 eurų. Nemokamai procedūra skiriama besigydantiems ligoninėje, jei šis gydymo metodas būtinas.

Gydymas barokameroje netaikomas jaučiantiems uždarų patalpų baimę (nebent tai padeda išspręsti guldymas dviese), sergantiesiems epilepsija, peršalimo ir onkologinėmis ligomis.


Kur kreiptis

Respublikinės Kauno ligoninės konsultacijų poliklinika, Hipodromo g. 13, Kaunas, registratūra, tel. (8 37) 342 170; (8 37) 200 401, Hiperbarinės oksigenacijos kabinetas, tel. (8 37) 342 146.

GALERIJA

  • Priešnuodis prieš deguonies deficitą
  • Priešnuodis prieš deguonies deficitą
  • Paklausa: gydytoja Aušrelė Vitkauskienė, jau ne vienus metus dirbanti Konsultacijų poliklinikos Hiperbarinės oksigenacijos kabinete, turi labai daug pacientų.
  • Vadovas: ligoninės vizija ir yra moderni, nuolat tobulėjanti, patraukli pacientams ir darbuotojams gydymo įstaiga, ir docentas L.Vitkus džiaugiasi, kad kolektyvui sekasi to siekti.
  • Joana Dambrauskienė
  • Raimondas Kunickas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS