Pusė receptų antibiotikams išrašoma netinkamai | Diena.lt

PUSĖ RECEPTŲ ANTIBIOTIKAMS IŠRAŠOMA NETINKAMAI

  • 2

Šeštadienį jau dešimtą kartą minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) kviečia medikus, politikus, visuomenę ir žiniasklaidą atkreipti dėmesį į pasaulinę grėsmę sveikatai – greitai galime pritrūkti veiksmingų antibiotikų, jei juos vartosime per dažnai ir neatsakingai.

„Kviečiame atkreipti dėmesį į atsakingą ir tinkamą antibiotikų vartojimą ir taip padėti stabdyti bakterijų atsparumo antibiotikams plitimą bei išsaugoti antibiotikų veiksmingumą ateities kartoms“, – sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Tyrimai rodo, kad 50 proc. visų antibiotikų receptų išrašoma netinkamai, t. y. jie išrašomi nuo nebakterinių infekcijų, išrašomi plataus spektro ir galimai toksiški antibiotikai, kai skiriama netiksli dozė arba vartojimo trukmė per ilga. Dėl netinkamai išrašomų antibiotikų pasireiškia įvairaus pobūdžio šalutinis poveikis, vartojamų vaistų tarpusavio sąveika, išsivysto infekcijos ir atsiranda daugumai vaistų atsparūs patogenai.

Netinkamas antibiotikų vartojimas spartina antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą ir plitimą.

Netinkamas antibiotikų vartojimas spartina antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą ir plitimą. Antimikrobinis atsparumas plinta sparčiai ir įgauna pagreitį, nes bakterijos neturi sienų. Tik efektyvi infekcijų kontrolė ir profilaktika yra pagrindinė priemonė kovojant su šia pasauline grėsme sveikatai.

Šiuo metu didžiausia problema yra augantis bendras atsparumas daugeliui antibiotikų. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2016 m. ypač išaugo E. coli ir Acinetobacter atsparumas kelioms antibiotikų grupėms. Ekspertai pažymi, kad didėja atsparumas paskutinės kartos antibiotikams, kurie yra paskutinė gydymo galimybė pacientams, užsikrėtusiems atspariomis antibiotikams infekcijomis. Ši tendencija kelia didelį susirūpinimą, nes įprasta operacija, gimdymas, pneumonija ir netgi odos infekcijos gali vėl tapti pavojingos gyvybei.

Pasaulio sveikatos organizacija ragina nebeskirti jų sveikiems gyvūnams, kad antibiotikai būtų efektyvūs žmonių ligoms gydyti. Antibiotikais ūkininkai ir maisto pramonė tikisi paskatinti sveikų gyvūnų augimą ir išvengti gyvūnų ligų. Manoma, kad apribojus vaistų vartojimą tarp gyvūnų, prie veterinarinių antimikrobinių preparatų kainos pridėjus vartotojo mokestį arba sumažinus mėsos vartojimą, iki 2030 m. antimikrobinių vaistų vartojimą pasauliniu mastu galima būtų sumažinti 80 proc.

Kad išsaugotume antibiotikų veiksmingumą, kiekvienas turime prisidėti prie atsparumo antibiotikams plitimo mažinimo, jei antibiotikus vartosime tik tuomet, kai juos paskirs gydytojas, laiku skiepysimės, taip užkirsdami kelią infekcijoms, kurios gydomos antibiotikais, laikydamiesi higienos.

Prisidėti prie šios problemos sprendimo galime mes visi. Tereikia įsipareigoti sau ir keisti savo veiksmus, siekiant išsaugoti antibiotikų veiksmingumą ateityje – skatina ULAC.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vile

Jeigu antibiotikus vartosime tik israsius gydytojui..? O kaip kitaip, juk antibiotiku be recepto neisduoda jokiaq vaistine, bent man neteko ju nusipirkti be gydytojo recepto. Tai kaip imanoma juos vartoti be reikalo,jeigu israso gydytojas? Ir dar, visada nurodoma vartoti tiek dienu, kiek gydytojas israso, ne maziau, nes tada gydymas bus neveiksmingas,tai apie koki cia perdozavima kalbam? O kad gyvunus seria antibiotikais, tai jau seniai reikia padaryti tam gala, nes su mesa ir mes "prisivalgome" tu antibiotiku. Pati valdzia leidzia ukininkams mnaudoti, o paskui antibiotikai pasidaro nebeveiksmingi. Tegul daro isvadas ir uzdraudzia.

visiems

Prie ko čia receptai? Vien gyvulininkystėje pernai panaudota 14 tonų antibiotikų, iš jų apie 70 procentų - paukštininkystėje. Taip kad mėsytėje pilna prifarširuota antibiotikų, ypač paukštienoje,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS