Reabitologų asociacijos prezidentas: maratonas kenkia sveikatai | Diena.lt

REABITOLOGŲ ASOCIACIJOS PREZIDENTAS: MARATONAS KENKIA SVEIKATAI

Racionalus ir ramus bėgimas – sveika. Maratono bėgimas, kai kurių taisyklių nesilaikymas ir pernelyg dideli krūviai gali labai pakenkti. Tuo įsitikinęs Lietuvos reabilitologų asociacijos prezidentas Aleksandras Kriščiūnas.

Racionalus ir ramus bėgimas – sveika. Maratono bėgimas, kai kurių taisyklių nesilaikymas ir pernelyg dideli krūviai gali labai pakenkti. Tuo įsitikinęs Lietuvos reabilitologų asociacijos prezidentas Aleksandras Kriščiūnas.

– Jūs bėgiojate?

– Niekada nebėgau maratonų ir į tai žvelgiu skeptiškai. Tai yra varžybos, sportas, organizmo alinimas ir kenksminga sveikatai, – tikino jau daugiau nei 40 metų bėgiojantis ir kelis dešimtmečius burnoje tabletės neturėjęs 70 metų A.Kriščiūnas, kasdien nubėgantis po 5 km arba nuplaukiantis po 2 km. – Jei plaukiu, tądien nebėgu, nes 2 km plaukimo, paskaičiavus energijos sunaudojimą, prilygsta 5–6 km bėgimo. Bėgioju ir plaukiu savo malonumui, dėl sveikatingumo, tai mano gyvenimo būdas."

– Bėgimas labai išpopuliarėjo, tapo madingas. Kas labai svarbu bėgiojant, kokios yra didžiausios klaidos?

– Pastebėjau, kad padaugėjo bėgiojančiųjų, atsirado daug bėgimo klubų. Įprastai kilometrą žmogus nueina per 10 min. Racionaliai bėgant šį atstumą reikėtų įveikti per 5–6 min. Svarbu bėgioti ne asfaltu, lygiu paviršiumi, bet nelygiu – miške, per smėlį ar specialiais bėgimo takais stadione. Labai svarbu avėti tinkamą avalynę, spyruokliuojančiais padais.

Bėgti lėtai nėra blogai, o pernelyg greitai – blogai, didelis krūvis nesveika. Esu kategoriškai nusistatęs prieš rezultato siekimą, ypač, jei tam žmogus nepasirengęs. Nuo per didelių krūvių kenčia širdis. Mažas krūvis sukelia vadinamąjį mažų dažnių nuovargį, o po jo geriausiai ir greičiausiai atsigauna organizmas.

Po didesnių krūvių organizmui pailsėti ir atsigauti raumenims reikia dviejų trijų dienų, nes gali būti pažeistos raumenų skaidulos.

Kodėl kiškis gyvena 13, o vėžlys – 300 metų? Vienas pagrindinių atsakymų – kiškis strakalioja, raumuo nespėja pailsėti. Kai raumenys susitraukia, kraujagyslės suspaudžiamos ir raumuo neaprūpinamas deguonimi bei maisto medžiagomis.

Jei raumuo susitraukęs ilgiau, nei atsipalaidavęs, yra blogai. Pažvelkite į Rytų mediciną, taiči, cigūną: judesiai lėti, kvėpavimas suderintas, raumenys nuolat ir tolygiai aprūpinami krauju, jis – deguonimi, išvengiame metabolinio nuovargio.

Kai trūksta maisto medžiagų ir deguonies, organizme vyksta  procesai, pažeidžiantys raumenis.

– Kodėl blogai bėgti asfaltuotu keliu?

– Ši danga sukelia didelę atatranką. Dėl to patiriamos mikrotraumos, kenčia ir greičiau dėvisi smūgį sugeriančios čiurnos, sąnariai.

Geriau bėgioti specialiais takais, miške, nors ten yra tikimybė patirti traumą, jei, pavyzdžiui, žiemą, nepamatysime kliūties, kažkur užkliūsime.

Bėgioti kopose, per smėlį? Galima, bet taip sunkiau, sudėtingesnis atsispyrimas, reikia itin kokybiškos avalynės.

– Kai kurie specialistai sako, kad geriausiai bėgioti basomis per smėlį.

– Bėgant basomis padidėja tikimybė patirti kojos traumą. Reikia spyruokliavimo, atsispyrimo – tai suteikia gera avalynė. Ir ypač aktualu vyresniems žmonėms.

Renkantis avalynę bėgioti rekomenduoju pirkti šiek tiek didesnius nei įprastai batelius – saugiau pirštams. Patariu avėti vilnones arba pusiau vilnones kojines – tokios geriau sugeria prakaitą. Svarbu batelių amortizacija, todėl nebėgiokite avėdami tų, kurie skirti krepšiniui. Jie pritaikyti šoniniam slydimui. Bėgimui skirti bateliai turi specialius vamzdelius, kurie susispaudžia ir tarsi meta į priekį. Dėl to, anot gamintojų, grįžta iki 30 proc. energijos.

– Tarkime, nusprendžiau nuo rytdienos pradėti bėgioti. Ką patartumėte?

– Nepradėkite bėgioti, jei turite didelį antsvorį – tai, beje, nėra būdas mesti svorį, nes didelis antsvoris apkrauna sąnarius. Pirmiausia normalizuokite savo svorį.
Pradėkite nuo mažesnių atstumų – 1–2 km. Po pirmos dienos padarykite dviejų trijų dienų pauzę. Po to didinkite ir atstumą, ir dažnumą. Pasiekti optimalų bėgimui atstumą – 5 km – jums prireiks bent mėnesio.

Beje, vyresniems žmonėms patariama bėgioti dažniau, netgi kiekvieną dieną, bet mažesnį atstumą. Jaunesniems geriau bėgioti du tris kartus per savaitę, bet didesniu krūviu.
Galite bėgioti ir kartą per savaitę – bet koks judėjimas yra gerai. Žinoma, nebėgiokite išgėrę alaus, po baliaus ir bent dvi valandas prieš bėgimą nieko nevalgykite.

– Kaip reikia kvėpuoti – per burną ar nosį?

– Bėgant reikia įkvėpti ir iškvėpti per burną, nes kvėpuojant per nosį organizmui nepakaks deguonies. Pasikartosiu: bėgimas turi būti racionalus, jis gali pakeisti vaistus, bet venkite pernelyg didelių krūvių, nereikia siekti rezultatų. Prisiminkite kiškį ir vėžlį.

– Ką jums pasakytų maratoną bėgantys ilgaamžiai?

– Kiek jų? Tie žmonės rodo žmogaus galimybių ribas, bet tokių nedaug. Deja, maratonas kenkia sveikatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kodel

Vezlys ir Kiskis yra skirtingos rusys, ir vezlys ilgiau gyvena tikrai ne del to, kad letai juda..

Gudrius

Prisiminkit kiškį vėžlį

SUSIJUSIOS NAUJIENOS