SAM: kokybiškesnį gydymą užtikrins elektroninė vaistų sąveikos sistema | Diena.lt

SAM: KOKYBIŠKESNĮ GYDYMĄ UŽTIKRINS ELEKTRONINĖ VAISTŲ SĄVEIKOS SISTEMA

Kitąmet medikai išrašydami elektroninius vaistų receptus specialioje sistemoje galės patikrinti skiriamų vaistų sąveiką su kitais paciento vartojamais vaistais, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Iki šiol medikai skirtingų vaistų sąveikas tikrindavo žinynuose, o dabar vaistų suderinamumas bus tikrinamas automatiškai.

„Esame įsitikinę, kad ši sistema ne tik bus papildomas saugiklis pacientų sveikatai, bet ir naudingas pagalbininkas medikams, kuriems nereikės gaišti laiko ieškant informacijos, kai pacientas vartoja kelis skirtingus vaistus, kai skiriami vartoti nauji vaistai ar galima reta vaistų sąveika. Juolab, dažnai pacientui vaistus skiria keli gydytojai. Nuo šiol visa tai bus matoma ir patikrinama sistemoje“, – sako viceministrė Kristina Garuolienė.

SAM atstovai teigia, kad pasaulyje 6 proc. pacientų vienu metu vartodami skirtingus vaistus susiduria su sveikatos problemomis. Dėl šios priežasties fiksuojama 5 proc. visų hospitalizavimo atvejų.

Kaip skelbia SAM, įvairiose pasaulio šalyse atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad pacientams, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, vartojantiems 5-9 vaistus, tikimybė susidurti su bent viena neigiama vaistų sąveika siekia 50 proc

SAM statistikos duomenimis Lietuvoje ši problema vis aktualesnė ir Lietuvoje, nes daugiau nei 80 proc. pensinio amžiaus gyventojų vienu metu vartoja 3 ir daugiau vaistų, o šalutinis poveikis tokiems pacientams yra 2 kartus dažnesnis nei jauniems žmonėms.

„Ši paslauga bus prieinama sveikatos priežiūros specialistams, rašantiems e. receptus per e. sveikatos portalą bei per sveikatos priežiūros įstaigų informacines sistemas. Medikai taip pat turės galimybę net neišrašydami receptų naudotis vaistų sąveikų tikrinimo paslauga ir pasitikrinti, kaip tarpusavyje sąveikauja įvairūs vaistai“, – sakė Farmacijos departamento vyr. specialistas Justas Mačinskas.

Sveikatos priežiūros specialistui išrašant naują e. receptą, sistema iš karto parodys suderinamumą su paciento vartojamais kitais gydytojo paskirtais vaistais. Sistemoje išskiriami keturi nesuderinamumo lygiai, apibrėžiantys riziką: į A ir B kategoriją patenkantys vaistų deriniai – mažiausiai pavojingi, o rizika nėra reikšminga.

C kategorijai priskiriamus derinius galima vartoti nesant saugesnės alternatyvos, tačiau gali tekti atitinkamai koreguoti vaistų dozes ar stebėti vaistų poveikį, tam tikrus žymenis.

D kategorija rodo, kad vaistų sąveika yra labai rizikinga ir toks derinys yra itin vengtinas. Esant C ir D vaistų sąveikų rizikos lygiams sveikatos priežiūros specialistas turėtų apsvarstyti, kuo galima pakeisti vaistą, kad nekiltų grėsmių sveikatai.

Pavojingiausios vaistų sąveikos yra tarp nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU), antibiotikų, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti skirtų vaistų. Dažniausios hospitalizacijų dėl vaistų nesuderinamumo priežastys – kraujavimas į virškinimo traktą, per stiprus ar per silpnas vaistų poveikis ir su tuo susiję nepageidaujami vaistų poveikiai.

Kai kurie vaistai yra ypač paveikūs kitiems medikamentams, o jų sukeliamas šalutinis poveikis sąveikos atveju gali pasireikšti įvairiomis formomis, tarp jų ir rimtomis. Pavyzdžiui, netinkamai derinant kraujo krešėjimui reguliuoti skirtus vaistus kartu su preparatais nuo skausmo, uždegimo, gali atsirasti opų virškinamajame trakte, padidėja rizika kraujavimui į virškinimo traktą.

Vaistų suderinamumo sistemoje šiuo metu sukaupta per 20 tūkst. skirtingų vaistų sąveikų. Informacija apie vaistus ir jų derinius sistemoje bus atnaujinama 4 kartus per metus remiantis naujausiais tyrimais. Vaistų sąveikos sistema įdiegta Švedijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje ir nuo 2016 metų – Estijoje.

Svarstoma, kad ateityje vartojamų vaistų sąveiką sistemoje galės pasitikrinti ir patys pacientai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS