SAM sandėlyje beliko 209 tūkst. vakcinų nuo COVID-19: milijonai jų išpilta, padovanota | Diena.lt

SAM SANDĖLYJE BELIKO 209 TŪKST. VAKCINŲ NUO COVID-19: MILIJONAI JŲ IŠPILTA, PADOVANOTA

Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) sandėlyje beliko 209 tūkst. senųjų vakcinų nuo koronaviruso dozių, BNS nurodė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Šių vakcinų galiojimo laikas baigsis kitų metų balandžio–rugpjūčio mėnesiais.

Anot ministerijos, nuo pandemijos pradžios 4,5 mln. dozių Lietuvoje panaudota žmonių skiepijimui, dėl pasibaigusio galiojimo laiko 2,4 mln. dozių – utilizuota, dar 3,3 mln. vakcinų dozių Lietuva padovanojo užsienio šalims. Taip pat dalis vakcinų vis dar yra gydymo įstaigose arba buvo jose sunaikinta pasibaigus galiojimo laikui.

Per pastaruosius metus Lietuva iš viso gavo 10,9 mln. vakcinų dozių.

„Sandėlyje laikomos originaliosios vakcinos, skirtos vaikams nuo pusės iki ketverių metų, gali ir bus naudojamos šio amžiaus gyventojų skiepijimui“, – BNS nurodė ministerija.

Vyresnio amžiaus gyventojams ekspertai rekomenduoja skirti šiuo metu cirkuliuojančioms atmainoms pritaikytas vakcinas, „todėl senesnių vakcinų likučiai bus utilizuojami“.

Panaši situacija būna su sezonine gripo vakcina, kuri atnaujinama kiekvieną sezoną, o neįskiepyti šios vakcinos likučiai utilizuojami.

„Panaši situacija būna su sezonine gripo vakcina, kuri atnaujinama kiekvieną sezoną, o neįskiepyti šios vakcinos likučiai utilizuojami“, – teigiama komentare.

Nuo spalio 5-osios Lietuvoje žmonės nuo COVID-19 bus skiepijami naudojant „Comirnaty XBB.1.5“ vakciną. Ji apsaugo nuo šiuo metu dominuojančios šio viruso atmainos. Lietuva iš viso įsigijo 115,2 tūkst. dozių suaugusiesiems ir 4,8 tūkst. dozių 5–11 metų vaikams skiepyti.

Visiems penkerių metų ir vyresniems Lietuvos gyventojams, nesvarbu, ar anksčiau buvo skiepyti nuo COVID ligos, ar nebuvo – bus skiriamas vienas šios vakcinos skiepas.

COVID-19 piką buvo pasiekęs 2022-ųjų vasario pradžioje, tuomet per parą buvo nustatoma daugiau kaip 14 tūkst. užsikrėtimų šia liga. Iš viso šalyje bent kartą koronavirusu užsikrėtė apie 1,19 mln. žmonių. Šiemet nuo gegužės laikęsis nedidelis sergamumas COVID-19 reikšmingiau augti pradėjo rugsėjo viduryje.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę, kaip nurodoma statistikoje, yra gavę 68,5 proc. gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

com

Anot ministerijos, nuo pandemijos pradžios 4,5 mln. dozių Lietuvoje panaudota žmonių skiepijimui, dėl pasibaigusio galiojimo laiko 2,4 mln. dozių – utilizuota, dar 3,3 mln. vakcinų dozių Lietuva padovanojo užsienio šalims. Taip pat dalis vakcinų vis dar yra gydymo įstaigose arba buvo jose sunaikinta pasibaigus galiojimo laikui. Per pastaruosius metus Lietuva iš viso gavo 10,9 mln. vakcinų dozių. Esame labai turtingi

com

SAM: nuo skiepijimo pradžios išpilta apie 430 tūkst. COVID-19 vakcinos dozių 18

com

O kitas ? Ar jau išmetė :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS