Ministerija suaugusiems nuo tymų siūlo skiepytis už savo pinigus | Diena.lt

MINISTERIJA SUAUGUSIEMS NUO TYMŲ SIŪLO SKIEPYTIS UŽ SAVO PINIGUS

Lietuvoje daugėjant tymų atvejų, medikai ir sveikatos specialistai ragina nepamiršti vakcinos nuo skiepų. Tačiau, kaip trečiadienį skelbė portalas, Kaune nuo šios pavojingos užkrečiamosios ligos paskiepyti gali būti ne visi norintys. 

Ketvirtadienį į portalo kauno.diena.lt žurnalistės klausimus dėl nepakankamo vakcinos kiekio savo poziciją pateikė ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai.

– Trečiadienį paskelbta, kad šiemet Lietuvoje patvirtinta apie 120 tymų atvejų, iš jų maždaug pusė – Kaune. Apie trečdalis susirgusiųjų – neskiepyti vaikai. Iš pateiktų duomenų galima spręsti, kad didžioji dauguma sergančiųjų yra suaugusieji. Ar išties suaugusieji, norintys pasiskiepyti nuo tymų, to padaryti nemokamai Kaune negali?

– Sveikatos priežiūros įstaigose nemokamai skiepijami vaikai ir tie suaugusieji, kurie turėjo kontaktą su sergančiaisiais tymais – tą reikia padaryti per 72 valandas nuo kontakto. Taip apsaugoma nuo susirgimo ir tolesnio ligos plitimo. Šiam tikslui vakcinos poreikis visiškai patenkinamas ir ateityje vakcinos nepritrūks.

– Ką rekomenduojate suaugusiems žmonėms, kurie nori pasiskiepyti nuo tymų jau dabar?

– Lietuvoje nuo tymų vaikai skiepijami nuo 1964 metų. Taigi, suaugusieji jau turėtų būti paskiepyti arba persirgę. Suaugusiesiems, kurie neskiepyti, nepersirgę tymais ar nežino, ar turi imunitetą šiam susirgimui, savo iniciatyva gali pasiskiepyti mokamai privačiose gydymo įstaigose. Tam reiktų kreiptis į tas asmens sveikatos priežiūros įstaigas, kurios skelbia turinčios komercinės, t . y. mokamos, vakcinos nuo tymų. Taip pat verta paminėti, kad Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje galima atlikti tyrimą, parodysiantį, ar žmogus turi imunitetą tymams. Paslauga yra mokama. Tyrimus atlieka ir privačios laboratorijos.

– Ar artimiausiu metu planuojama pirkti daugiau vakcinos nuo tymų? Kiek planuojama pirkti ir kada ji turėtų pasiekti gydymo įstaigas?

Suaugusiesiems, kurie neskiepyti, nepersirgę tymais ar nežino, ar turi imunitetą šiam susirgimui, savo iniciatyva gali pasiskiepyti mokamai privačiose gydymo įstaigose.

– Vakcinos poreikis visiškai patenkinamas ir ateityje vakcinos nepritrūks. Atkreipiame dėmesį, kad nuo tymų Lietuvoje valstybės lėšomis pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių skiepijami 15-16 mėn. vaikai pirmąja tymų, raudonukės ir epideminio parotito kombinuota vakcinos doze, o antrąja vakcinos doze skiepijami 6-7 metų vaikai prieš jiems pradedant lankyti mokyklą. Tėvams su vaiku reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, kur vaikas yra registruotas. Kaip minėjome, nustačius tymų protrūkį valstybės lėšomis taip pat gali būti skiepijami sąlytį su tymų atveju turėję asmenys. Viešuosius vakcinų pirkimus, siekiant įsigyti valstybės lėšomis finansuojamą vakciną vykdo Valstybinė ligonių kasa.

SAM darkart ragina tėvus atkreipti dėmesį į tymų grėsmę ir skiepyti savo atžalas. Mažėjant paskiepijamų vaikų skaičiui, formuojasi imlių tymams žmonių grupės ir tymų virusas gali plisti. Tokiu atveju labai išauga rizika tiems, kurie yra neskiepyti ar dar negali būti paskiepyti dėl amžiaus, pavyzdžiui, vaikams iki vienerių metų amžiaus. Ministerija kviečia tėvus domėtis įrodymais pagrįsta informacija, tartis su medikais, o ne tikėti skleidžiamais mitais, ir kreiptis į gydymo įstaigas dėl vaikams priklausančių skiepų.

Neatsirado norinčiųjų vakciną ligoninei tiekti

Ketvirtadienį portalą kauno.diena.lt pasiekė informacija, kad Kauno klinikinė ligoninė skelbė viešąjį pirkimą dėl vakcinos nuo tymų, tačiau neatsirado norinčiųjų šią vakciną ligoninei tiekti. „Skiepų turime vaikams ir personalui, o suaugusiųjų šiuo metu neskiepijame. Artimiausiu metu skelbsime naują konkursą ir tikimės, kad atsiras vakcinos tiekėjai“, – teigė ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

Ar toks atvejis yra normalus? „Ligoninė, tikėtina, skelbia viešąjį pirkimą tymų vakcinai, norėdama paskiepyti savo darbuotojus, nes vaikams, kurie skiepijami pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir sąlytį su tymų atvejais turėjusiems žmonėms vakcinos yra pakankamai. Pagal galiojančią tvarką darbdavys, įvertinęs pavojų darbuotojui užsikrėsti užkrečiamąja liga konkrečioje darbo vietoje, privalo sudaryti skiepijamų darbdavio lėšomis darbuotojų sąrašą ir juos paskiepyti. Minėta tvarka galioja nuo 2004 metų, todėl visos asmens sveikatos įstaigos turėjo pakankami laiko savo darbuotojais pasirūpinti. Taip pat ir jei gydymo įstaiga nori skiepyti suaugusiuosius PSDF lėšomis nekompensuojama vakcina, normali praktika yra skelbti viešąjį pirkimą šiai vakcinai įsigyti“, – teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai. 

Vyriausias pacientas – 70-metis

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, kasmet mūsų šalyje nepaskiepyti nuo šios ligos lieka per 5 tūkst. vaikų. Per pastarąjį dešimtmetį tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų susidarė daugiau nei 50 tūkst.

ULAC duomenimis, šiemet pagal gyvenamąją vietovę daugiausiai tymų atvejų registruota Kauno (87 atv.) ir Vilniaus (29 atv.) administracinėse teritorijose, mažiausiai – Marijampolės (3 atv.), Utenos (3 atv.), Alytaus (2 atv.), Klaipėdos (1 atv.), Panevėžio (1 atv.), Telšių (1 atv.) ir Šiaulių (1 atv.) administracinėse teritorijose. Tymai diagnozuoti 45 vaikams ir 83 suaugusiems asmenims. Jauniausias asmuo, kuriam nustatyta tymų diagnozė – 7 mėn., vyriausias – 70 m. asmuo. Daugumos susirgusių asmenų skiepijimo būklė buvo nežinoma arba buvo neskiepyti. 

Daugiau naudingų patarimų galima rasti čia. 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Tai gal

veryga galėtų e_receptus ir e_sveikatas diegti už savo pinigus, o žmonių suneštą PSD reikalingesniems dalykams palikti?

vartotojas

ir dar plius, kad kitose salyse ar valstybese susirgo tymais, informacijos nepatikrinsi. taip kad maziau ce su savo propagandom zurnalistai

vartotojas

koks tymu protrukis, apie ka jus ce pezat? kiek susirgo tymais 10 000 zmoniu? raso lietuvoje apie 120 zmoniu. koks protrukis?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS