Šiuolaikinės motinystės grimasos: vaikus gimdo vaikai | Diena.lt

ŠIUOLAIKINĖS MOTINYSTĖS GRIMASOS: VAIKUS GIMDO VAIKAI

Neseniai Lietuvą nustebino žinia, kad mama tapo dvylikametė. Tai nenormalu, tačiau su vaikais kalbėti apie lytinį švietimą Marijos žemėje vis dar tabu. Kur rasti išeitį?

Lyg Romeo ir Džuljeta

"Tas vaizdas tebestovi akyse: gimdyvė pasislėpusi po antklode, vaikinukas stovi šalia sutrikęs, o dvi jaunos moterys – naujagimio močiutės, palinkusios prie kūdikio", – Kauno klinikose dirbanti socialinė darbuotoja Aušra Mazgienė sako niekada nepamiršianti reginio, kuris neseniai atsinaujino, kai teko rūpintis dvylikamete gimdyve.

Atmintin įstrigę naujagimio tėveliai buvo kiek vyresni. Devintokai, klasės draugai. Mergaitė į Kauno klinikas buvo atvežta dėl pilvo skausmų. Deja, Vaikų chirurgijos klinikos medikai buvo ne tie, kurie jai galėjo padėti.

"Tai, kad skausmus sukėlė beprasidedantis gimdymas, šokiravo pačią mamytę ir jos tėvus. Vaikutis gimė išnešiotas, didelis, gražus. Tačiau močiutėms ši žinia prilygo perkūnui iš giedro dangaus", – mena A.Mazgienė.

Tai, kad skausmus sukėlė beprasidedantis gimdymas, šokiravo pačią mamytę ir jos tėvus. Vaikutis gimė išnešiotas, didelis, gražus.

Tuomet, kai gimdyvė ir naujagimio tėvas yra nepilnamečiai, atsakomybė už kūdikį pirmiausia priklauso jaunosios mamytės tėvams. Devintokų mamos tam nesipriešino, jaunasis tėtis visą laiką buvo kartu. Neabejotinai tai – meilė?

"Kauno klinikose kasmet gimsta kūdikių, kurių abu tėvai – nepilnamečiai", – konstatuoja socialinė darbuotoja A.Mazgienė.

Ji mena septyniolikmetę, kuriai trečias vaikelis gimė po ketvirto nėštumo, ji pati jau buvo išsituokusi. Dvi septyniolikmetės gimdė po antro nėštumo.

"Iš 32 pernai Kauno klinikose gimdžiusių nepilnamečių dvylika buvo iš socialinės rizikos šeimų. Dažniausiai jos – nepilnos. Šeimose, kur nėra tėčio, labai dažnai mergaičių lytinis gyvenimas yra ankstyvas", – pastebi A.Mazgienė.

Dėl tokio gyvenimo gimsta neišnešioti, apsigimę naujagimiai.

Padariniai – skaudūs

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Akušerijos ir ginekologijos klinikos, kur priimami patologiniai gimdymai, vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė apgailestauja, kad Lietuvoje nėra sukauptos nepilnamečių gimdyvių nėštumų ir gimdymų analizės. Turimais duomenimis, 2016 m. mūsų šalyje gimdė 26 moterys, jaunesnės nei 16 metų, 255 – 16–17 metų ir 697 – 18–19 metų.

Pasaulio sveikatos organizacijos apibendrintais duomenimis, Vakarų Europoje iš tūkstančio gimdymų dešimt mamų yra paauglės, Rytų Europoje ir Azijoje – 32.

2016 m. mūsų šalyje gimdė 26 moterys, jaunesnės nei 16 metų, 255 – 16–17 metų ir 697 – 18–19 metų.

"Net ir nesant konkrečių duomenų bei mokslinių tyrimų, mūsų šalyje akivaizdu, kad paauglių nėštumui būdinga akušerinė patologija: priešlaikinis gimdymas, labai pavojinga būklė – preeklampsija, vaisiaus augimo atsilikimas", – pavojus pristato profesorė R.J.Nadišauskienė.

Ar tai reiškia, kad jaunas organizmas dar nesubrendęs motinystei? Profesorė atsako, kad problema – ne tik biologinis nebrandumas.

"Švedijoje atliktas tyrimas patvirtina, kad ankstyvas gimdymas daro neigiamą įtaką jaunos moters ateičiai. Ne viena jų baigia gyvenimą savižudybe, tampa prievartos, alkoholizmo auka, suserga plaučių, gimdos kaklelio vėžiu, išemine širdies liga. Jos lieka be išsimokslinimo, karjeros, dažniausiai vienišos su sudėtingomis socialinėmis problemomis", – po kelių dešimtmečių stebėjimo atlikto tyrimo duomenis pristato R.J.Nadišauskienė.

Jos įsitikinimu, dėl to būtina kalbėti apie šią problemą, būdingą ir Lietuvai, paliekančią sunkių padarinių ir motinoms, ir naujagimiams.

Nesijaudina, kad pastos

Neseniai Lietuvoje kūdikį pagimdė dvylikametė. Tai bene jauniausia gimdyvė šalies istorijoje. Kūdikis pateko į LSMU Neonatologijos kliniką dėl sveikatos problemų. Medikai deda visas pastangas jam padėti. O kas daroma, kad vaikų negimdytų vaikai? Ar užtenka vien stebėtis?

"Radau įdomios statistikos iš didelių studijų, atliktų užsienio šalyse, – rūpesčiu, kaip spręsti šią skaudžią problemą, dalijasi profesorė R.J.Nadišauskienė. – Kai 15–19 metų merginos pradeda lytinį gyvenimą, pastoja kas dešimta. Dauguma nėštumų yra neplanuoti, kas antra moteris nenaudoja jokių apsisaugojimo priemonių, iš jų kas antra – todėl, kad partneris nenori naudoti prezervatyvą. Trečdalis moterų galvoja, kad tuo metu, kai turi santykių, nepastos, kas penkta nė kiek nesijaudina, kad pastos."

Nustatyta, kad 36 proc. paauglių, pastojusių jaunesnių nei 15 metų, ir 17 proc. gimdyvių, kurios buvo 15–19 metų, partneris buvo šešeriais ir daugiau metų vyresnis. Vadinasi, pilnametis, subrendęs žmogus, tačiau kūdikiui gimus dažniausiai aptarinėjama jo mama, o ne tėvas. Jei jis pripažįsta tėvystę, atsakomybė už vaiko auginimą turi būti priskiriama jam, tačiau tokie "ereliai" dažniausiai dingsta, ir visų pirma dėl to, kad lytiniai santykiai su paauglėmis yra nusikaltimas.

Sąlyga auginti pačiai

Pagal Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą mergina iki aštuoniolikos metų yra vaikas. Septyniolikmetė pagal Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymą už kai kurias medicinos procedūras sau gali būti atsakinga, bet už naujagimį – ne.

"Jei nepilnametė gimdyvė tėvų, kuriems, kaip jau minėta, tenka atsakomybė už jos pagimdytą naujagimį, neturi arba jie asocialūs, visuose medicininiuose dokumentuose pasirašo ir atsakomybę už kūdikio auginimą prisiima globėjai arba kiti teisėti atstovai", – aiškina socialinė darbuotoja A.Mazgienė, kasmet teikianti pagalbą kelioms dešimtims nepilnamečių gimdyvių.

Praėjusiais metais tokių buvo 32, užpernai – 37, 2014-aisiais – 48. Tai moterys, kurios gimdė Kauno klinikose arba į jas atvyko dėl naujagimio sveikatos problemų. Jauniausios A.Mazgienės pacientės, kurioms ji yra padėjusi susitvarkyti globos ir vaiko auginimo dokumentus, – trylikametės.

"Buvo ir keturiolikmečių, ir penkiolikamečių, net po dešimt dvejus metus iš eilės. Šešiolikmečių daugėja, po trylika–penkiolika kasmet, septyniolikmečių daugiausia, iki 20 ir daugiau", – statistiką, liudijančią apie mūsų visuomenės skaudulius, vardija socialinė darbuotoja A.Mazgienė.

Yra viena išeitis nepilnametei auginti savo vaiką: ji turi būti emancipuota. Tai reiškia, kad teismas, į kurį kreipiasi nepilnametės tėvai, suteikia pilnametystės statusą. Tuomet moteris ne tik tampa savo vaiko globėja, bet ir gali ištekėti.

"Emancipacija suteikiama ir penkiolikametėms, ir šešiolikmetėms", – iš patirties žino A.Mazgienė ir priduria, kad viena priežasčių, suteikiančių teisę prisiimti atsakomybę už save ir už naujagimį, yra būtent nėštumas.

Deja, dauguma pastojusių nepilnamečių yra iš socialinės rizikos šeimų, kurios nei emancipacijos statuso prašo, nei naujagimį auginti gali. Kai nepilnametė tampa pilnamete, ji privalo išlaikyti savo vaiką.

Mūsų šalyje vis dar dominuoja motinystė. Tačiau šiais laikais nesunku nustatyti, kas yra vaiko tėvas. Tik tada, kai jo nėra, mama gauna valstybės paramą vaikui auginti.

Būdas išvengti problemų

Visapusiškas lytinis švietimas, pabrėžiant sąmoningą lytinių santykių debiuto atidėjimą, o juos pradėjus – nuolatinis ir teisingas kontraceptinių priemonių naudojimas yra būdai, kaip išvengti ankstyvos motinystės. Europos šalyse apie tai šnekama su vaikais ir paaugliais, atitinkamai pagal visas amžiaus grupes. Estijoje, Švedijoje paaugliams kontraceptikai yra nemokami. Ar tai gali būti įmanoma Lietuvoje?

"Mes vaizduojame, tarsi problemos nėra, o kai kas nors šokiruojančio įvyksta – stebimės, diskutuojame. Estijoje jau seniai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamos konsultacijos paaugliams apie šeimos planavimą, o pas mus nepilnamečiai vieni, be tėvų, negali gauti absoliučiai jokios gydytojo konsultacijos", – profesorė R.J.Nadišauskienė priduria, kad civilizuotose šalyse, kur ši problema nestumiama į paraštes, veikia vadinamieji reprodukcinės sveikatos įstatymai.

Jie reglamentuoja efektyvios, mokslu įrodytos nėštumo prevencijos priemones ir registrą, kad būtų galima nagrinėti ankstyvo pastojimo priežastis, bei šios veiklos finansavimą. Pas mus, vos prabilus apie vaikų ir paauglių lytinį švietimą, kyla kritikos banga, neva taip skatinamas ankstyvas lytinis gyvenimas.

"Bandymai kalbėti apie lytinį švietimą liko užribiuose dėl pasaulėžiūros priežasčių, kurių niekaip nepavyksta suderinti. Jei turėtume įstatymą, būtume priversti jo laikytis, ne tik gaisrus gesintume", – įsitikinusi profesorė R.J.Nadišauskienė.

Lietuvoje ir Afrikoje

LSMU Šeimos klinikoje rengiant disertaciją apie paauglių lytinę sveikatą, buvo prieita prie išvados: išsilavinimo siekiančios mergaitės iš vidurinio socialinio sluoksnio lytinį debiutą stengiasi atidėti kuo vėlesniam laikui, o gabūs ir talentingi berniukai to siekia kuo anksčiau. Jiems tai dar viena nepažinta gyvenimo sritis.

Gydytojai rezidentai, būsimieji akušeriai ginekologai LSMU gimnazijos direktoriaus iniciatyva vykdo lytinio švietimo programą. Rezidentai – tai ne rūsčios tetos ar dėdės, mokiniams pagal amžiaus grupes pasakojo apie kūno keitimąsi, kontracepciją, žmogaus papilomos virusą, vyriausiems – apie smurtą, seksualinį išnaudojimą.

"Žinia apie šią programą pasklido ir po kitas mokyklas, sulaukta prašymų ją vykdyti plačiau, bet gydytojai rezidentai daug apimti negali, pagrindinė jų veikla – ne ta", – profesorė R.J.Nadišauskienė mokykloms pataria rengti programas ir žada pasidalyti turima mokymų patirtimi.

Kiekvienas turi žinoti, kad prie bet kurio žmogaus niekas negali liestis be jo sutikimo.

Į pastebėjimą, kad Afrikoje gimdo dvylikametės ir tai yra normalu, gydytoja R.J.Nadišauskienė atsakė klausimu: o kas patvirtino, kad tai yra normalu?

"Billo ir Melindos Gatesų fondas labai daug dirba, kad paauglių nėštumų mažėtų. Tai, kad Afrikoje senoliai ima į žmonas vienuolikmetes, yra dar didesnė problema. Mergaites gelbsti švietimas ir buvimas mokykloje. Kol jos ten – netampa žmonomis ir mamomis. Tokiai krypčiai pritaria ir Pasaulio sveikatos bei kitos Jungtinių Tautų organizacijos", – aiškina profesorė R.J.Nadišauskienė.

Mūsų šalyje motinystė galima nuo aštuoniolikos metų, kai organizmas visiškai susiformavęs. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vidutinis gimdančių moterų amžius Lietuvoje nuo 2012 iki 2016 m. svyruoja apie 29 metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Pries 40metu ar dar anksciau niekas lytiskai nesviete ir nepilnametes negimde.Budavo,bet pavieniai atvejai.O kai per visas ziniasklaidos priemones yra skalambijama apie sekso malonumus,tai ir norisi isbandyti ko dar nebandei ir kas taip malonu.Pasiklausykit kas yra nagrinejama pokalbiu laidose,kurios vyksta 17val.,kai visi vaikai prie televizoriu,o tevu dar nera.Lygiuojames i Europa ar Amerika,bet ten tai jau seniai nieko nebestebina.Ikurti net namai tokioms mamytems,nors aparatai apsisaugojimo priemonems stovi net mokyklose.

jore

kazkodel visada kalciausios yra merginos ir net nepilnametes ,ar net mazametes.prie tokiu jaunu mergaiciu ,dazniausiai ir sukasi va tokie pedofilai ,daug vyresni pasinaudodami ir apgaudami jas.O kai jos palieka nescios tai tie atseit erzilai dingsta is ju akiracio ir tiek tematyti.Mano nuomone yra tokia ,pirmiausisi turetu buti suieskomi tie tikrieji tu vaikeliu tevai .,ir jie turetu buti baudziami uz nepilnameciu suviliojima,ir valstybe turetu is tokiu// atseit pabegusiu teveliu isreikalauti alimentus. Nes nepinametes mergaites lieka vienos su vaiku ,o sitie donzuanai daug vyresni ir gudresni lieka nenubausti.

Ir vel

Kaltina tevus .del pasalpu smegenis isiplauk .mokykloje ka vaikams skiepija .seksas narkotikai pederastija .anksciau to nebuvo .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS