Skubioji kontracepcija – ne be pavojų | Diena.lt

SKUBIOJI KONTRACEPCIJA – NE BE PAVOJŲ

  • 0

Daug diskutuojama, kokias kontraceptines priemones reikėtų naudoti ir kokią įtaką jos daro moterų organizmui, bet vasarą beatodairiškai griebiamasi SOS tablečių. Tai nėra sveika.

Kodėl paklausa didėja?

Neretai sprendimą, ką ir kaip naudoti, moterys priima tik pasikonsultavusios su specialistais ir įvertinusios alternatyvas.

Tačiau vasarą visą planavimą, rodos, daugelis atideda į šalį ir apie apsaugą suskumba galvoti tada, kai padėti gali tik skubioji kontracepcija. Jos paklausa vasarą visada ūgteli, o sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad vadinamosios SOS tabletės – ne vitaminai, ir jų griebtis reikia atsakingai.

Vaistininkė Miglė Kazakevičienė pastebi, kad skubiosios kontracepcijos labiausiai ieškoma vasarą, ypač birželio ir liepos mėnesiais. Tai galima sieti su šiltais orais, atostogų periodu. Žmonės atsipalaiduoja, mažiau planuoja, tačiau vis tik stengiasi išvengti padarinių. Šiemet vasarą, palyginti su praėjusių metų, tokių priemonių paklausa ūgtelėjo maždaug dešimtadaliu.

"Įdomu tai, kad kitos prevencinės kontraceptinės priemonės būtent birželį ir liepą tampa mažiau aktualios. Gali būti, kad atsipalaidavę žmonės atideda į šalį įprastas, su gydytojų konsultacija išrašomas kontraceptines priemones, o vėliau jau skuba ieškoti skubios pagalbos", – pastebi farmacininkė ir priduria, kad skubios kontracepcijos priemones vartoti taip pat reikėtų atsakingai.

Kartą per ciklą

Nesutrikdant moters hormoninės sistemos, skubiąją kontracepciją galima vartoti ne dažniau kaip vieną kartą per ciklą. Gydytoja akušerė ginekologė Violeta Jonaitienė teigia, kad kartais galima vartoti ir du, tačiau antrasis kartas gali būti neefektyvus.

"Jeigu išgėrėte skubios kontracepcijos tabletę per pirmąsias dvylika valandų, galite tikėtis 96 proc. efektyvumo. Po trijų parų efektyvumas sumažėja iki 56 proc. Tiesa, yra ir tokių skubios kontracepcijos priemonių, kurios veikia penkias paras ir jų patikimumas yra nuo 68 iki 86 proc.", – aiškina gydytoja V.Jonaitienė.

Ji pabrėžia, kad skubioji kontracepcija – ne išeitis, ją galima vartoti tik išskirtiniu atveju, o ne kas mėnesį. Ši kontracepcija gali sutrikdyti mėnesinių ciklą, jos gali vėluoti net ir keletą dienų, gali atsirasti kraujavimas.

Gali būti, kad atsipalaidavę žmonės atideda į šalį įprastas, su gydytojų konsultacija išrašomas kontraceptines priemones, o vėliau jau skuba ieškoti skubios pagalbos.

Vaistininkė M.Kazakevičienė priduria, kad skubi kontracepcija turi ir nemalonų šalutinį poveikį.

"Išgėrus tabletę gali būti juntamas šleikštulys, galvos skausmai, nuovargis ar silpnumas ir skausmas pilvo apačioje", – detalizuoja farmacininkė.

Atsisakykite pamažu

Tam tikrų taisyklių svarbu laikytis moterims, vartojančioms prevencines hormonines kontraceptines priemones. Medikai perspėja, kad šios kontracepcijos nevalia nutraukti staiga. Tai padaryti galima tik suvartojus visą kontraceptikų kursą.

"Nutraukus kitu metu gali prasidėti kraujavimas. Moterys gana dažnai dėl to išsigąsta, todėl visuomet rekomenduoju pasitarti su gydytoju", – pataria akušerė ginekologė V.Jonaitienė.

Vaistininkė M.Kazakevičienė atkreipia dėmesį, kad hormoninės kontracepcijos nerekomenduojama vartoti su kai kuriais receptiniais vaistais ir tam tikrais žolelių preparatais.

"Prieš parduodami receptinius kontraceptikus, pasiteiraujame moterų, ar šiuo metu nevartoja kitų vaistų, pavyzdžiui, skirtų epilepsijai gydyti, ar antibiotikų. Šie vaistai gali susilpninti kontraceptikų poveikį. Kitas iš pažiūros nekaltas dalykas – jonažolių preparatai arba jonažolių arbata, kuri yra skiriama nuotaikų svyravimams ir depresijai gydyti. Ši žolelė taip pat susilpnina kontraceptikų poveikį", – įspėja M.Kazakevičienė.

Moters pasirinkimas

Mokslinių tyrimų duomenimis, vartojant hormoninę kontracepciją svorio nepriaugama.

Deja, pasitaiko atvejų, kuomet moteriai netinka kontraceptikas. Tokiu atveju organizmas pradeda kaupti skysčius.

"Jeigu jums vis dėlto pradėjo didėti svoris, sumažėjo lytinis potraukis, atsirado sausumas makštyje, nuotaikų svyravimai ar depresija, tiesiog reikia pakeisti preparatą, prieš tai pasitarus su savo gydytoju", – pataria gydytoja ginekologė V.Jonaitienė.

Ji priduria, kad hormoninių kontraceptikų vartojimas yra kiekvienos moters ar merginos pasirinkimas.

"Jų galima iš viso nevartoti", – apibendrina V.Jonaitienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS