Spalinėmis kirmelėmis vaikai gali užsikrėsti per žaislus | Diena.lt

SPALINĖMIS KIRMELĖMIS VAIKAI GALI UŽSIKRĖSTI PER ŽAISLUS

  • 0

Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 1500 enetrobiozės atvejų 100 000 gyventojų. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis 2015 m. Jonavos rajone registruoti 9 atvejai. Lyginant tuo pačiu metu 2012- 2014 m., šiemet enterobiozės buvo registruojami tik pavieniai atvejai.

Kas yra enterobiozė?

Enterobiozė – dažniausia žmonių liga, kurios sukėlėjos yra kirmėlės. Enterobiozė (dar vadinama oksiuriaze, spalinių infekcija, siūlinių kirmėlių infekcija) yra parazitinis susirgimas, dažniausiai pasireiškiantis perianalinės (išeinamosios angos) srities niežuliu. Enterobioze dažniausiai serga 5–10 metų amžiaus vaikai.

Priežastys

Spalinės, tai 3-10 mm ilgio kirmėlės, kurios parazituoja storajame žarnyne, tiesiojoje žarnoje. Apvaisintos spalinių patelės naktimis iššliaužia iš tiesiosios žarnos ir aplink išangę esančiose raukšlėse deda kiaušinius, kurie per 6-10 valandų virsta lervomis. Ligonis kasydamasis kiaušiniais užteršia savo panages, o rankomis liesdamas burną, vėl užsikrečia kirmėlėmis. Spalinėmis galima užsikrėsti buitinio kontakto metu per užterštą maistą, patalynę, drabužius, žaislus.

Ligos eiga

Dažnai esant šių kirmėlių invazijai simptomų nebūna. Simptomai paprastai atsiranda praėjus 2-4 savaitėm po užsikrėtimo. Gali pasireikšti išangės, lytinių organų niežėjimas, sutrikęs miegas.

Koks gydymas?

Enterobiozė gydoma antihelmintiniais (vaistais nuo kirmėlių) preparatais. Šeimos nariai, bei kontaktavę su sergančiuoju spalinėmis turėtų būti gydomi taip pat kaip ir sergantysis. Gydant išlieka didelė pakartotino užsikrėtimo tikimybė, todėl gydantis turi būti laikomasi griežtos asmens higienos (plauti rankas, trumpai apkirpti rankų nagus, vengti nagų kramtymo, vengti išangės kasymosi). Rekomenduojama kiekvieną rytą pasirūpinti asmenine higiena, taip pašalinant galimybes platinti enterobiozės užkratą aplinkoje, kasdien keisti apatinius drabužius.

Informuojame, kad prieš pradedant lankyti vaikų ikimokyklinio ar pradinio ugdymo įstaigą ir pereinant į kitą ikimokyklinio ar pradinio ugdymo įstaigą, atliekami nuograndų ir išmatų helmintologiniai tyrimai, tačiau pasitaiko atvejų, kai tyrimai neatliekami, o tėvams rekomenduojama duoti vaikams profilaktiškai sugerti vaistus nuo „spalinukių“. Pasikeitus teisės aktų nuostatoms, nuo lapkričio 1 d. medikai privalo atlikti šiuos svarbius vaikui tyrimus dėl enterobiozės ir rezultatus įrašyti į vaiko medicinos dokumentus bei Vaiko sveikatos pažymėjime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS