Specialistai apie sergamumą tymais: padėtis sparčiai keičiasi į blogąją pusę | Diena.lt

SPECIALISTAI APIE SERGAMUMĄ TYMAIS: PADĖTIS SPARČIAI KEIČIASI Į BLOGĄJĄ PUSĘ

Pranešama, kad šiemet nuo metų pradžios tymais jau susirgo 159 žmonės - tai penkis kartus daugiau nei praeitais metais. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė sako, kad padėtis sparčiai keičiasi į blogąją pusę. Esą dar keturiasdešimčiai asmenų tymai gali pasitvirtinti netrukus.

„Kalbant apie situaciją, kuri dabar yra Lietuvoje, tai skaičiai kiekvieną valandą auga, didėja, per šių metų du mėnesius sergančiųjų užregistruota daugiau nei penkis kartus didesnis skaičius nei praeitais metais per visus metus. Skaičiai kinta kiekvieną valandą. Šiandien yra 159 sergantys ir didžiausia dalis sergančiųjų registruota Kauno apskrityje“, - sakė D. Razmuvienė.

Pasak jos, didelė dalis sergančiųjų yra medikai, kurie turėjo kontaktą su sergančiais asmenimis. Kauno apskrityje serga net septynių mėnesių kūdikis.

Medikai įspėja, kad tymai - labai pavojinga liga. Nuo jos žmonijos istorijoje yra mirę labai daug žmonių. Kol kas Lietuva tragiškų pasekmių, t.y. mirčių, išvengė, tačiau Europoje nuo tymų jau mirė 33 asmenys.

Ir čia tiktai dar kartą galime pacituoti seną arabų patarlę: „Jeigu tymai įsisuko į namus - perskaičiuok vaikus“

„33 mirties atvejai per paskutinius dvylika mėnesių Europos šalyse. Tai su visomis intensyviomis terapijomis, su visom intensyviomis pagalbomis ir mūsų laikais. Jei prisimintume senesnius laikus, tymai buvo aklumo, kurtumo priežastis, labai didelių virškinimo sistemos sutrikimų priežastis, tymų sukeltas encefalitas - smegenų uždegimas, savo ruožtu - labai didelio neįgalumo priežastis. Ir čia tiktai dar kartą galime pacituoti seną arabų patarlę: „Jeigu tymai įsisuko į namus - perskaičiuok vaikus“. Iš tikrųjų tymai nėra lengva liga, kaip ją kartais bandoma parodyti“, - pabrėžė Vilniaus universiteto Klinikinės medicinos instituto Vaikų ligų klinikos vedėjas Vytautas Usonis.

Vytautas Usonis. D. Labučio/ELTOS nuotr.

Pasak medikų, tymai - virusinė infekcija, nuo kurios nėra vaistų. Vienintelis būdas užkirsti kelią ligai - skiepai.

„Kokie žmonės bekalbėtų, kad yra kitos priemonės, - nėra šiandien kitos priemonės išskyrus skiepus. Nes tai yra specifinė priemonė, gebanti suformuoti specifinį imunitetą prieš vieną ar kitą ligą. Apie tai mes kalbame seniai ir garsiai ir prognozavome, kad jei žmonės nebesiskiepys - bus problema. Šiandieną mes tą problemą turime. (...) Ir jeigu mes dar šiandien svarstome, ar reikia skiepytis, ar ne, skaičiuojame pinigus ten, kur jų nereikėtų skaičiuoti, tai tikrai yra visiškai ne laiku...“, - pabrėžė D. Razmuvienė.

Daiva Razmuvienė. D. Labučio/Eltos nuotr.

Vaikai nuo tymų šalies mastu Lietuvoje skiepijami nuo dvejų metų. Šiam profilaktiniam vaikų skiepijimui ir asmenims, turintiems kontaktų su sergančiaisiais, skiepijimui vakcinos esą turima pakankamai.

Pasak jos, norint suvaldyti tymus, 95 proc. asmenų turi būti paskiepyti. Kauno apskrityje skiepijimo apimtys šiuo metu nesiekia 85 proc.

Tymams sparčiai plintant Europoje ir kituose žemynuose, Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad užkrečiamosios ligos, jų plitimas ir nesiskiepijimas nuo užkrečiamų ligų yra didžiulė grėsmė pasaulio žmonių sveikatai.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. D. Labučio/Eltos nuotr.

Tymų problemai aptarti spaudos konferenciją Seime surengusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžia, kad reikia rimtai svarstyti galimybę nepaskiepytų vaikų nepriimti į ugdymo įstaigas.

GALERIJA

  • Specialistai apie sergamumą tymais: padėtis sparčiai keičiasi į blogąją pusę
  • Specialistai apie sergamumą tymais: padėtis sparčiai keičiasi į blogąją pusę
  • Specialistai apie sergamumą tymais: padėtis sparčiai keičiasi į blogąją pusę
  • Specialistai apie sergamumą tymais: padėtis sparčiai keičiasi į blogąją pusę
D. Labučio/Eltos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Asss

Serga ir gydytojai? O tai kodėl jie nepasiskiepijo anksčiau? Ir kodėl nekalbama, kurie susirgo: paskiepyti ar ne? Jei aš buvau skiepyta, tai ir susirgt nebijau. Kodėl keliama tokia panika? Kur tikroji priežastis slypi?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS