Specialistė įvardijo, ką būtina turėti sodo vaistinėlėje | Diena.lt

SPECIALISTĖ ĮVARDIJO, KĄ BŪTINA TURĖTI SODO VAISTINĖLĖJE

  • 0

Vasarą dirbdami sode ar poilsiaudami sodyboje ne visada pagalvojame pasirūpinti vaistinėle, nors būtent čia tikrai pravartu po ranka turėti būtiniausių vaistų ir medicinos priemonių.

Sveikatos specialistų teigimu, sodo vaistinėlės asortimentas turėtų būti dar ir gana platus, nes, kaip rodo praktika, dirbant sode ar iškylaujant gamtoje gali kilti labai įvairių negalavimų ir traumų.

Farmacininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad vasarą dėl traumų net trečdaliu daugiau nei įprastai žmonių kreipiasi į vaistinę ieškodami pirmosios pagalbos, o apie 50 proc. visų klientų išsakomų traumų sudaro įvairių kūno vietų nubrozdinimai ir patempimai, rašoma pranešime spaudai.

„Dažniausiai nukenčia keliai, pėdos ir kulkšnys, taip pat nugara ir pečių sritis. Dažni ir sąnarių, sausgyslių bei raumenų patempimai, išnirimai, pjautinės žaizdos, nudegimai, vabzdžių įkandimai, apsinuodijimai, pritrintos pūslės ant rankų ir kojų“, – vardija farmacijos specialistė.

Būtiniausios priemonės

Vaistininkė sako, kad sodyboje ar iškylaujant gamtoje svarbiausia turėti tvarsliavos ir antiseptiko žaizdoms dezinfekuoti. Tinkamiausias antiseptinis tirpalas – vandenilio peroksidas. Pasirūpinti reikėtų ir įvairių dydžių lipniais tvarsčiai, sterilia marle ir lipniu karpomu pleistru.

Nepamirškite ir tepalų žaizdoms bei nudegimams gydyti. Taip pat vaistų nuo skausmo ir karščiavimo.

„Nepamirškite ir tepalų žaizdoms bei nudegimams gydyti. Taip pat vaistų nuo skausmo ir karščiavimo. Dirbant saulėje būtini ir apsauginiai kremai nuo saulės bei kremai po saulės vonių. Jie padės išvengti stiprių nudegimų“, – pataria E. Ramaškienė.

Jeigu apsinuodijote maistu, vaistinėlėje turėkite aktyvintosios anglies tablečių ir vaistų nuo viduriavimo. Pasak E. Ramaškienės, paprastai apsinuodijimai maistu praeina per parą, tačiau jei sutriko kvėpavimas, jaučiate raumenų silpnumą, smarkiai viduriuojate, pakilo kūno temperatūra, jei apsinuodijo vaikas arba nėščioji – būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus. 

Apsauga nuo vabzdžių

„Eurovaistinės“ atstovės teigimu, vasarą poilsį ar darbą sode neretai apkartina ir įkyrūs vabzdžiai: kandantys ar geliantys uodai, mašalai, bitės ir širšės. Anot jos, labiausiai saugotis reikėtų vapsvų, širšių ir bičių įgėlimų.

„Širšių ar bičių įgėlimai gali būti mirtini ir ne tik alergiškiems žmonėms, todėl sodo vaistinėlėje turėtų būti adrenalino ampulė, švirkštas, geriamų ir tepamų vaistų nuo alergijos. Po įgėlimo, įkandimo vietą reikia atvėsinti, patepti tepalais ar geliais, kurie mažina niežėjimą, patinimą bei paraudimą“, – aiškina E. Ramaškienė.

Pasak jos, sode nesame apsaugoti ir nuo erkių, todėl rekomenduojama naudoti įvairius purškalus natūralių eterinių aliejų pagrindu arba sudėtyje turinčių repelento DEET, kurio koncentracija turi siekti 30-40 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS