Transseksualumas nebetraktuojamas kaip psichinė liga | Diena.lt

TRANSSEKSUALUMAS NEBETRAKTUOJAMAS KAIP PSICHINĖ LIGA

  • 6

Transseksualai, laikantys save priešingos lyties atstovais, remiantis naująja Jungtinių Tautų sutrikimų klasifikacija, nebeturi būti laikomi psichinėmis ligomis sergančiais žmonėmis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paskelbė atnaujintą 55 tūkst. ligų, traumų ir mirčių priežasčių katalogą, kuriame ji priskyrė transseksualumą naujai kategorijai.

Kataloge, kurį dar turi patvirtinti JT valstybės narės, „lyties nesuderinamumas“ dabar įtrauktas į „būsenų, susijusių su seksualine sveikata“ sąrašą, o ne į „psichinės sveikatos, elgsenos ir nervų sistemos vystymosi sutrikimų“ grupę.

„Tikimės, kad (suteikus naują kategoriją) sumažės (transseksualų) stigmatizavimas“, – naujienų agentūrai AFP antradienį nurodė PSO reprodukcinės sveikatos ir tyrimų skyriaus koordinatorė Lale Say (Leil Sei).

Anot PSO, lyties nesuderinamumas pasireiškia „pastebimu ir nuolatiniu nesuderinamumu tarp asmens patiriamos lyties ir paskirtos lyties“.

Pirmąkart nuo praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio atnaujintoje PSO Tarptautinėje ligų klasifikacijoje (TLK) atsirado keletas naujų skyrių, įskaitant tą, kuris skirtas seksualinei sveikatai.

„Manome, kad tai sumažins stigmatizaciją, taigi, tai gali prisidėti prie didesnio šių asmenų priimtinumo visuomenėje“, – nurodė L. Say.

Pasak jos, kadangi gydytojai ir draudikai nustato draudimo sumas vadovaudamiesi PSO katalogu, transseuksualumo išbraukimas iš psichinių ligų sąrašo gali „net pagerinti galimybes naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis“.

Dokumentas, kurį JT valstybės narės bus paprašyti priimti per kitą gegužę Ženevoje vyksiantį Pasaulinės sveikatos asamblėjos posėdį, įsigalios nuo 2022-ųjų sausio 1-osios, jeigu naujajai klasifikacijai bus pritarta.

Keletas valstybių, tokios kaip Prancūzija ir Danija, jau pačios ėmėsi veiksmų, siekdamos išbraukti transseksualumą iš psichinių sutrikimų sąrašo.

L. Say mano, kad katalogas, sudarytas po kelerius metus trukusių ekspertų diskusijų, sulauks didelio JT šalių pritarimo, nors daugelyje pasaulio valstybių transseksualumas tebėra laikomas nepriimtinu.

Naujajame kataloge taip pat klasifikuojama liaudies medicina, kuri nebuvo minima ankstesniuose leidiniuose, nors ja naudojasi milijonai žmonių visame pasaulyje.

Dokumente taip pat pripažįstama, kad vaizdo žaidimai tam tikrais atvejais gali sukelti tokią pat priklausomybę kaip kokainas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Psichinius ligonis paskelbė ne psichiniais ir staiga emė ir psichiniai pasveiko .....

klausimas

kas tie ekspertai? nes viskas, kas yra žmogaus psichikoje, vis dar terra incognito, tik slopinamieji atrasti. Dar nesuprantu, kaip galima lyginti priklausomybę nuo žaidimų, kas yra tikrai asmenybės saugumo "sutrikimas", ir priklausomybę nuo kokaino, kai sąmoningą pasirinkimą lemia fiziologiniai pakitimai organizme.

na

išbraukus iš sąrašo - liga neišnyks, dėl to nei pasveiks , nei sveikesni netaps
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS