A. Unikauskas įvardijo priežastis, kurios paskatins dažniau valgyti žuvį | Diena.lt

A. UNIKAUSKAS ĮVARDIJO PRIEŽASTIS, KURIOS PASKATINS DAŽNIAU VALGYTI ŽUVĮ

Neretam žmogui stinga maistinių medžiagų, kurias galima aptikti žuvyje, todėl ją patariama vartoti kuo dažniau, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Kaip teigia jis, žuvis būtina tiek vaikams, nes naudinga besivystančiam organizmui, tiek senyvo amžiaus žmonėms, nes saugo smegenis nuo silpnėjimo.

Žuvis – vienas sveikiausių maisto produktų planetoje, prisotintas svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai ir vitaminas D. Žuvis yra ir geriausias pasaulyje omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, tai – nepaprastai svarbu žmogaus kūnui ir smegenims. Yra daugybė priežasčių, kodėl žuvį reikėtų valgyti dažniau, sako A. Unikauskas.

Pasak mediko, žuvyje gausu maistinių medžiagų, kurių neretam stinga. „Tai apima aukštos kokybės baltymus, riebalus, jodą, vitaminus ir mineralus. Riebi žuvis yra naudingesnė nei liesa. Taip yra todėl, kad riebiose žuvyse (lašišose, tunuose, sardinėse, upėtakiuose, skumbrėse, silkėse) esantys gerieji riebalai padeda geriau įsisavinti riebaluose tirpias medžiagas, pavyzdžiui, vitaminą D“, – aiškina medikas.

Daugelis stebėjimų parodė, kad žmonėms, valgantiems daugiau žuvies, pažinimo funkcijos silpnėjimas vyksta lėčiau.

A. Unikauskas priduria, kad riebioje žuvyje yra gausu naudingųjų omega-3 riebalų rūgščių, naudingų smegenims ir visam organizmui, reikšmingai mažinančių įvairių lėtinių ligų riziką. Norint apsisaugoti nuo šių ligų, patariama valgyti riebios žuvies bent kartą ar du per savaitę.

Gydytojas paneigia mitą, kad mažiems vaikams žuvies geriau nevalgyti. „Žuvis yra gyvybiškai svarbi besivystančiam organizmui. Omega-3 riebalų rūgštyse esanti dokozaheksaeno rūgštis ypač svarbi, nes kaupiasi besivystančiose smegenyse ir akyse. Dažnai rekomenduojama, kad besilaukiančios ir maitinančios motinos įsitikintų, jog valgys pakankamai omega-3 riebalų rūgščių“, – aiškina A. Unikauskas.

Žuvies vartojimas gali apsaugoti smegenis nuo senatvinio silpnėjimo, pabrėžia medikas. Daugelis stebėjimų parodė, kad žmonėms, valgantiems daugiau žuvies, pažinimo funkcijos silpnėjimas vyksta lėčiau, be to, tokie žmonės turi aktyvesnius smegenų centrus, reguliuojančius emocijas ir atmintį.

Anot A. Unikausko, žuvis yra toks pat geras vitamino D šaltinis kaip ir saulė. „Didžiausi kiekiai vitamino D yra riebiose žuvyse, tokiose kaip lašiša ar silkė. Maždaug 100 g virtos lašišos yra apie 100 proc. rekomenduojamo vitamino D paros kiekio“, – sako gydytojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

abc

Pamiršo paminėti taršą - būtent dėl gyvsidabrio ir kitų dalykų nerokemonduojama žuvies valgyt mažiem vaikam

skaitytojai

ka jus reklamuojate lasisa visa chemijos prifasiruota mes tikros lasisos nematome nudazyta lasisa ir isvis lietuvoje neimanoma nusipirkti geros zuvies

Zemaitis

Brongij kainuoj zuvis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS