Užklupus sunkiai ligai medikai vertinami kitaip | Diena.lt

UŽKLUPUS SUNKIAI LIGAI MEDIKAI VERTINAMI KITAIP

"Sunku bus nuspręsti, kuris gydytojas vertas garbingo nuoširdžiausio gydytojo vardo, nes tokių iš tiesų yra daug", – "Kauno dienos" skaitytoja Nijolė Leonovienė neabejotinai teisi, taip prognozuodama dienraščio ir Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo rinkimų baigtį.

Dėl amžiaus nenurašo

Vos paskelbus rinkimus, jau penktuosius, pasipylė jų nugalėtojų siūlymų lavina. Komentarai, kodėl tas ar kitas gydytojas turi būti pripažintas nuoširdžiausiu, labai įvairūs: nuo abstrakčių epitetų iki stulbinamų istorijų aprašymų.

"Mūsų šeimos ligonis gerokai patyręs – jam 95 metai, ir gydytojų prisižiūrėjome, kaip suprantate, visokių. Pas Kauno klinikinės ligoninės kardiologę Rasą Raugalienę patekome visai atsitiktinai, be jokių pažinčių, nukreipimų", – pasakoja N.Leonovienė.

Ji tvirtina, kad ši gydytoja su visais ligoniais labai nuoširdi, atidi, neskirsto pacientų pagal amžių.

"Mums neteko girdėti nei pajausti: seneli, ko gi tamsta nori – šitoks amžius. O esame tai kituose kabinetuose patyrę. Gydytoja Rasa Raugalienė kruopščiai sureguliavo gydymą, rūpinosi ir kitais, atrodytų, jai nepriklausančiais senuko negalavimais, išleido namo gerokai sustiprėjusį. Stebėjomės gydytojos nuoširdžiu bendravimu ir su ją nuolat lydinčia jauna rezidente: kaip tikra pedagogė vadovavo, patarė, sekė savarankiškus jaunosios kolegės sprendimus. Lankėmės pas šią gydytoją ir jos darbo dienomis Šilainių poliklinikoje. Tarp laukiančiųjų, kaip žinome, aptariama gydytojo veikla. Apie gydytoją R.Raugalienę – vien tik puikūs atsiliepimai", – sako N.Leonovienė.

Jie yra ypatingi

Kaunietis Vytautas, pavardės prašęs neskelbti, pasakodamas apie nuoširdžiausius gydytojus, atskleidė visą savo ligos istoriją. Ji, sako, prasidėjo per jo gimtadienį. Būtent tą dieną Vytautui buvo atlikta operacija, už kurią jis dėkingas auksarankiam Kauno klinikų otorinolaringologui Giedriui Gyliui.

"Tai puikus plačios kompetencijos profesionalas, gydantis ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus, spėriai įvaldantis pažangiausius metodus ir juos taikantis savo darbe. Tai ir nuoširdus, draugiškas žmogus, į kurį galima kreiptis bet kokiu jo srities sveikatos klausimu", – patyrė Vytautas.

Jis tvirtina įsitikinęs ir Kauno klinikų kardiologų docentų Olivijos Gustienės, Ramūno Uniko, gydytojos Jūratės Naumovienės nuoširdumu ir pasiaukojimu ligoniams. Vytautas matė, kad šie gydytojai dirba neskaičiuodami darbo valandų, neretai – visą parą.

"Mane sužavėjo gydytojos Olivijos Gustienės profesionalumas, nuoširdus pasiaukojimas siekiant surasti ligos priežastį. Gydytoja Jūratė Naumovienė iš mirties nagų išplėšė ne vieną ligonį, nes dirba sunkiausioje grandyje – Intensyviosios terapijos skyriuje, todėl prieš šias gydytojas ir jų kolegas, taip pat medicinos slaugytojas žemai lenkiu galvą", – pasakoja keturias paras Kardiologijos intensyviosios terapijos skyriuje gydytas vyras.

Pulmonologijos ir imunologijos klinikos vadovas profesorius Raimundas Sakalauskas ir šios klinikos profesorius Kęstutis Malakauskas, anot jų paciento Vytauto, yra gydytojai iš didžiosios raidės. Pulmonologų pacientas tvirtina, kad šie profesoriai yra pasaulinio lygio, ir jų žmogiškosios savybės – orumas, konkretumas, profesionalumas yra tikrų gydytojų bruožai. Gydytojai rezidentai turi iš ko mokytis, kad taptų gerais specialistais. Dar vienas tokių mokytojų ir nuoširdžių gydytojų – docentas Marius Žemaitis.

"Pulmonologijos ir imunologijos klinikos medicinos slaugytojos, pradedant jų vadove Zofija Vismantiene, vertos didžiausio visų čia gydomų ligonių dėkingumo ir pagarbos. Pakanka vienos paros šioje klinikoje, kaip ir Kardiologijos intensyviosios terapijos skyriuje, kad įsitikintum: slaugytojos, tiksliau, medicinos sesutės, yra arčiausiai ligonio, pirmosios atskuba į pagalbos šauksmą, kuris netyla nei dieną, nei naktį", – pastebi Vytautas ir tvirtina, kad neadekvatus atlyginimas už šių slaugytojų darbą yra sveikatos politikų gėda.

Kone mėnesį Kauno klinikose gydytas ligonis į nuoširdžiausiųjų sąrašą įrašė ir Nefrologijos klinikos vadovę profesorę Arūnę Bumblytę bei Šeimos medicinos klinikos gydytoją Olgą Vasiliauskienę.

"Mano šeimos gydytoja – mūsų sveikatos gelbėtoja nuo bėdų pradžios iki pabaigos. Jei tą dieną, kai kreipiausi į Olgą Vasiliauskienę, ji nebūtų nuoširdžiai ir profesionaliai įvertinusi mano negalavimų ir būtų paskyrusi man ambulatorinį gydymą, vargu ar šiandien galėčiau visiems gydytojams, be kurių neišgyventume, dėkoti", – savo pasakojimą baigia Vytautas ir visų prašo būti nuoširdžius, gerbti gydytojus ir visus medikus, nes jų profesija – ypatinga, išskirtinė.

Lyg angelas sargas

"Vėžys. Plokščialąstelinė karcinoma. Ausyse spengė, jaučiausi lyg į kampą užspeistas žvėris, kuris tetrokšta staugti ir kandžiotis. Norėjau susikišti pirštus iki trachėjos ir išvemti šitą padarą, norėjau atsibusti iš blogo sapno. Užplūdo tūkstančiai baimių. Ašaros apakino. Sielvartas ir nusivylimas privertė atsiklaupti ant žemės. Kodėl aš? Kodėl nebejaučiu man į nugarą alsuojančio angelo sargo? Užvaldė panika, isterija ir siaubas", – taip savo laišką pradeda Giedrė Čičelienė.

Taip jautėsi ši moteris, atsidūrusi Kauno klinikose. Dabar, sako, lenkiasi visiems visatos dievams, kad ten sutiko gydytoją onkoginekologę Sofiją Ugianskytę.

"Atėjau, atsisėdau ir apsiverkiau. Ji iš lėto atsistojo. Atplėšė nuo sienos popierinio rankšluosčio gabalą, padavė į rankas ir ramiai pasakė: Viskas! Girdi? Nusišluostyk ašaras! Atėjai pas mane ir aš padarysiu viską", – cituoja gydytoją G.Čičelienė.

Gydytojos ramaus ir įtikinamo tono ji nepamirš visą gyvenimą. Tą kartą išgirdo kiekvieną žodį. O po to, sako, pasijuto mažu vaiku, kuriam mama sutvarstė sopančią žaizdą ir pažadėjo saldainį.

"Tai nebuvo vien pažadas. Gydytoja ilgai sėdėjo prie telefono ir ieškojo, kiek įmanoma, greičiau galimų vizitų pas kitus specialistus, kurie nedelsdami atliktų visus reikalingus tyrimus. Kovo 15? Ne! Turiu jauniklę. Per ilgu. Vasario 25? O anksčiau? Vasario 8? Rezervuokite, bet ieškosiu dar!" – vėl cituoja gydytoją S.Ugianskytę jos pacientė.

Sesutė padavė jai siuntimą tyrimui magnetinio rezonanso metodu sausio 19-ąją ir pridūrė, kad gydytoja labai stengėsi, ieškojo kiek galima anksčiau rasti laisvą tyrimo laiką.

"Man neteko laukti dviejų ilgų mėnesių, kurie būtų psichologiškai nužudę. Visi tyrimai buvo atlikti per keturias dienas. Metastazių nerasta. Mačiau gydytojos šypseną veide. Ji pažadėjo man gyvenimą!" – džiūgavo Giedrė ir tvirtina, kad kiekvienas vizitas pas S.Ugianskytę jai buvo tarsi įplaukimas į ramybės uostą, nes gydytoja įkvėpė optimizmo ir prieš operaciją.

Dabar moteris tiki, kad su šia gydytoja įveiks visas kliūtis, kad ją atsiuntė angelas sargas.

"Dėl angelo klydau, jis pavydėtinai ištikimas man ir tikrai manęs neapleido. Labai gerbiu ir myliu savo šeimos daktarą, vaiko pediatrę ir dar daug daug gerų medikų sutinku, kurie ne ką mažiau verti nuoširdžiausiojo nominacijos. Bet šią dieną ją skiriu gydytojai onkoginekologei S.Ugianskytei", – savo laišką baigia G.Čičelienė.

Artimiausi – šeimos gydytojai

Tokie laiškai – įrodymas, kas yra gydytojai, jų nuoširdumas. O "Kauno dienos" skaitytojų laiškų – kasdien po kelias dešimtis. Iš tiesų, kaip reikės išrinkti patį nuoširdžiausią?

Būrio Partizanų gatvės, V.Krėvės prospekto gyventojų teigimu, tai turi būti Audronė Urbonienė, dirbanti Saulės šeimos centre.

Kaunietis T.Urbonas tvirtina, kad vienas nuoširdžiausių yra Respublikinės Kauno ligoninės gydytojas ortopedas traumatologas Laimutis Škikas.

"Dėl šio gydytojo atliktos operacijos, trukusios net keturias valandas, galiu žaisti profesionalų krepšinį. Taip pat vienas nuoširdžiausių – pediatras Darius Burneckas. Jis ypač rūpestingas gydytojas", – tvirtina T.Urbonas.

Kitame laiške teigiama: Kauno klinkų gydytojas ortopedas traumatologas Liudas Bazaras – puikus savo srities specialistas, visada mandagus, nuoširdus, dėmesingas. Šiam gydytojui dėkojama už atliktą sudėtingą operaciją ir sugrąžintą darbingumą. Dar viename laiške nuoširdžiausiais vadinami Kauno klinikų ortopedai traumatologai Robertinas Juosponis ir Giedrius Martinkus.

"Dainavos poliklinikos Petrašiūnų pirminės sveikatos priežiūros centre dirbanti šeimos gydytoja Rūta Koretkienė – puiki specialistė, visada maloni, rūpestinga, susirgus priimanti ir be išankstinės registracijos talonėlio. Tai tikroji šeimos gydytoja, esanti arčiausiai visos šeimos, pasiteiraujanti ir apie artimųjų sveikatą", – pasakoja Lina Šlapikienė.

"Mums pati geriausia, nuoširdžiausia yra šeimos, arba bendrosios praktikos, gydytoja Renida Liutkuvienė, dirbanti Aušros medicinos centre. Pas ją su trimis savo vaikais apsilankau labai dažnai ir gydytoja visada sutinka su šypsena. Patarimu ir geru žodžiu pakonsultuoja ir nedarbo metu telefonu, niekad neatsako neigiamai prašoma pagalbos. Dažnai anksčiau nei darbo grafikas atskuba į darbą ir vėliau išeina, kad priimtų visus laukiančiuosius. Gydytoja tikrai verta pagarbos už kasdienį sunkų darbą", – giria Jolanta Litvinienė.

O skaitytoja Viktorija Ambroževičiūtė gražiausius žodžius skiria Kauno klinikų hematologei Eglei Simaškienei, padėjusiai išgyventi Viktorijos klasės draugei baisią ligą – leukemiją.

"Ši žinia apie draugės ligą mus visus pribloškė, buvo sunku matyti jos kančias po chemoterapijos, plaukų slinkimą, tačiau tik šios nuostabios gydytojos išmintingumu ir užkrečiančiu optimizmu įveikėme skausmą tuos dvejus metus, kol Sofija dar buvo su mumis", – rašo Jolanta.

Beveik visas balandis skirtas pagerbti gydytojus, padėkoti jiems. Laukiame jūsų laiškų – ir liūdnų, ir, žinoma, linksmų.

Kur ir kaip siūlyti

Kandidatus Nuoširdžiausio gydytojo rinkimams siūlykite adresais: I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba e.paštu sveikata@kauno.diena.lt, arba komentaruose prie informacijos apie rinkimus portale kauno.diena.lt.

Prašome nurodyti gydytojo vardą, pavardę, specializaciją ir gydymo įstaigą, kurioje jis dirba, siūlymą pagrįsti konkrečiais argumentais, kodėl, jūsų nuomone, šis gydytojas yra nuoširdžiausias.

Po pasiūlymu prašome nurodyti savo vardą ir pavardę.

Vieną gydytoją iš vieno IP adreso galima siūlyti tik vieną kartą.

Pasiūlymų lauksime iki balandžio 23 d.

Rinkimų nugalėtojas bus paskelbtas balandžio 27-ąją Medicinos darbuotojų dienos šventėje ir portale kauno.diena.lt bei balandžio 28 d. dienraštyje "Kauno diena".

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Rinai

tai jūs jais ir pasitikėkite. aš - nebe.

trečia buvusi

Kauno ligoninė- Hopodromo g - tai super siaubo įstaiga. Jei dar paeini pats pabėgsi! O kiek vargšų kenčia numesti koridoriuose - baisu. Nors kai pačiupinėja dar baisiau. Vaistus priskiria maždaug, jei neturi su kuo pasitarti ar pats nesi apsiskaitęs tai AMEN.

kaip medikai ziuri

vyrui buvo operuota sirdis voztuvas istatytas.jis supuliavo vyras drebejo blogai buvo.jo rajonas2ligonine.uzkrestas kraujas jau buvo.pasake daktare apziurejus jis sveikas vezkit namo.bet kovojau neveziau tai paliko ligonineje gulejo paskui perveze i klinikas ir dare 2sirdies operacija.kas yra ligonines priimamasis.ar prims pades ar numirsi.jokios pagalbos abejingumas2ligonines priimamajam.atsakymas sedek lauk.nera zmoniskumo nera nieko.3ligonine jau tvarko savo primamaji.kas skubu kas netaip skubu priimt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS