V. Landsbergis: medicina turėtų būti tarnystė | Diena.lt

V. LANDSBERGIS: MEDICINA TURĖTŲ BŪTI TARNYSTĖ

85-erių Vytautas Landsbergis dalyvavo ne tik šventiniuose Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos renginiuose Vilniuje, bet ir Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime Prienuose. Belieka pasidžiaugti patriarcho sveikata ir veiklumu.

Šiais jubiliejiniais mūsų tėvynei metais Vasario 16-osios renginiuose dėl ligos nedalyvavęs pirmasis atkurtosios nepriklausomos Lietuvos vadovas profesorius V.Landsbergis prieš Liepos 6-ąją sveikata nesiskundė. Energijos stoką priskyrė amžiui.

"Jei sveikata leis, dalyvausiu Dainų šventėje, klausysiu ir žiūrėsiu, o jos pabaigoje giedosiu "Tautišką giesmę", – prognozavo profesorius V.Landsbergis, kai su juo kalbėjomės Valstybės dienos išvakarėse.

– Ar neatvažiuosite į savo gimtojo Kauno šventinius renginius, juolab kad kauniečiai jus labai myli, gal net labiau nei vilniečiai? – paklausėme.

– Aš to nežinau (nusijuokė) ir nėra kaip patikrinti.

– Sakote: jei sveikata leis. Betgi ji dabar gera?

– Mano sveikata nebus gera. Ji tokia, kad vieną dieną geriau, kitą – prasčiau.

– Vasario 16-ąją buvo blogiau. Juk pasveikote?

– Čia senatvė, ji nepraeina.

Man gyvenimas yra darbas. Prasmingas darbas yra svarbiausia gyvenime.

– Bet dirbti netrukdo?

– Dirbu. Labai daug. Tvarkau knygas, kurias dar noriu išleisti. Archyvą tvarkau. Visą laiką reaguoju į aplinkinius įvykius ir pasisakau feisbuke, spaudoje arba interneto portaluose.

– Turbūt ne visi įvykiai džiugina, o neigiamos emocijos, anot medikų, kenkia sveikatai? O gal jūsų imunitetas negerovėms labai stiprus?

– Beveik visi įvykiai yra ne tokie, kokie turėtų būti. Bet gyveni tokiame pasaulyje, koks jis yra.

– Kaip vertinate mūsų šalies sveikatos sistemą, ypač po to, kai teko būti medikų pacientu?

– Nelabai gerai su mūsų sveikatos sistema, ir visi tai mato. Ji apleista nuo senų laikų, niekada nebuvo pastatyta ant aiškių ir paprastų pagrindų.

– Ką daryti, kad sistema pasikeistų? Galbūt jaunoji karta pakeis?

– Kas yra jaunoji karta? Tai abstrakcija. Yra konketūs žmonės, kurie turi supratimą arba jo neturi, kurie turi gerą valią arba ribotą, arba savanaudišką valią, ir kurie galų turi turėti valdžią daryti permainas. Jie arba negauna tos valdžios, arba gavę nenori permainų.

Prastas reiškinys yra susitaikymas su problemomis arba bėgimas nuo jų, užuot jas sprendus. Reikalingas darbas su protu.

– Lietuvių protai neprasti, ne visi pragerti, ne visi protai išvažiavę?

– Galima gyventi vietoje ir būti išvažiavusiam.

– Sveikata – brangiausias turtas, ir juo spekuliuojama, vystomas medicinos verslas. Kaip tai vertinate?

– Medicina neturėtų būti verslas. Medicina turėtų būti tarnystė. Gali būti sakoma – medicinos paslaugos, bet visame kame yra žmogus.

– Ar reikia didesnių atlyginimų medikams, juolab kai matėte jų darbą iš arti?

– Be abejo, kad reikia, jokių svarstymų šiuo klausimu negali būti. Reikia galų gale išsiaiškinti ir susitarti, kur yra prioritetai, pagarba žmonėms, atlyginant už jų darbą. Atlyginimas taip pat nėra vienintelis ir svarbiausias dalykas. Pagarba, atviras kalbėjimas ir sąžiningumas yra labai svarbu.

– Dar daug iš jūsų reikia mokytis...

– Oi, ką ten iš manęs mokytis! Palikit mane ramybėje (juokiasi).

– O kaip jūsų akys, kai daug dirbate kompiuteriu, prie knygų? Jūsų regėjimą stiprino Kauno gydytojai...

– Nėra vaistų nuo senatvės. Rašau, akys pavargsta, bet norisi gyventi. Man gyvenimas yra darbas. Prasmingas darbas yra svarbiausia gyvenime.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

kauniete

...reiktu tik apgailestauti,kad dauguma ,na,nepamilom ir ,tikriausiai, nevertinam V.Landsbergio ,,[juk tai musu laisves shauklys;;o mes vis kazko niurnam ir niurnam V.L. apjunge musu pirmuosius didziuosius lietuvos vyrus ,],, ...gal ir JIs nevisai patenkintas tuo ,,kas yra [kaip yra!!] taciau ,visumoje ,tai protingas zmogus...o asmeniskumai tai tik nulis0 Pasimokykime ,kas jame yra gero.

konservat KGB-esnyku stukaciu patriarcho ,,,dedules,,,

balsas y dangu neina , kaip kad ir staugiancio sunio.....

Kada baigsite?

Įdomu kas tai Jasaitienei ,už tokius paistalus moka?Nejaugi neturite ką rašyti ir kieno nuotraukas laikraštyje talpinti?Juk yra dar dorų žmonių,apie kuriuos rašyti reikia.Žinoma,jie biedni bet teisingi.Tokie šiandieniniams laikraščiams netinka.O su tuo intrigantu,tik žmones pykinate.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS