Vaikai vasarą ne tik peršąla: kartais ligas išprovokuoja ir tėvai | Diena.lt

VAIKAI VASARĄ NE TIK PERŠĄLA: KARTAIS LIGAS IŠPROVOKUOJA IR TĖVAI

Vidurvasaris, o ne vienas vaikas – ligoninėje. Ligos, deja, neatostogauja, ir jau geriau būtų mokykloje nei palatoje su kateteriu rankoje ar dar blogiau – po operacijos.

Uždegimas ir infekcija

Aštuonerių Morta, užuot vasaros dienas leidusi kaime su šeima, gydosi Respublikinėje Kauno ligoninėje. Mergaitei – plaučių uždegimas.

"Jeigu žinotum, nuo ko susirgai, daugiau nesusirgtum. Klastingos tos ligos. Buvo karšta, gal kondicionierius sušaldė, o gal kaime vėjas perpūtė", – svarstė prie dukters lovos palatoje sėdintis Mortos tėtis.

Paklausus, ar labai nuobodu ligoninėje, Morta nusišypsojo ir papurtė galvą: nuolat kartu būna ir tėtis, ir mama.

Morta/Eitvydo Kinaičio nuotr.

"Žaidžiame įvairius žaidimus, spalviname paveiksliukus, kuriame istorijas. Dabar žaidžiame karus", – tai pasakiusi Morta suskubo sulaikyti fotografą, kad jis nefotografuotų iš arti, nes tėtis pamatys jos karius.

Mergaitės tėtis patvirtino, kad dabar daug laiko praleidžia su dukrele. Sugadintos atostogas – ne bėda, svarbiausia – kad dukra pasveiktų.

Naktis Kauno klinikose

Dviejų mažamečių mama Kristina pasakojo, kaip su savo keturmečiu sūneliu Tauru lankėsi Kauno klinikose. Vaikas pradėjo karščiuoti, buvo vangus, todėl atvažiavo pasitikrinti.

"Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad virusinė infekcija, trūksta skysčių. Paguldė į Stebėjimo skyrių. Ten praleidome naktį. Stebėjo būklę, lašino skysčius ir rytą išleido namo", –  mažamečio sunkumus apibūdino jo mama Kristina.

Ji nežino, kaip sūnus užsikrėtė.

"Tokio amžiaus vaikai labai smalsūs, viską paragauti reikia, įsitikinti, valgoma ar nevalgoma, tai, gydytojai sakė, priežasčių galėjo būti daug. Tačiau, spėjame, galėjo apsikrėsti nuo sergančio auklės augintinio, kurį ji buvo atsivedusi", – svarstė moteris.

Bakterijoms, kurios sukelia plaučių uždegimą, šiluma taip pat tinka ir patinka, todėl jos dauginasi.

Ji pasakojo, kad labai atidžiai moko vaikus higienos: visada visi plaunasi rankas – grįžę iš lauko, prieš valgį. Nevalgo neplautų vaisių, daržovių.

Nuo sugedusio maisto

Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Inga Levickienė nustebino sakydama, kad ir vasarą vaikai dažniausiai serga peršalimo ligomis.

"Šiltuoju metų laiku žmonės mažiau saugosi ir nepagalvoja, kad norėdami atsigaivinti, pavyzdžiui, šaltais ledais gali susirgti angina. Kai lauke karšta, o ledai šalti, susidaro labai didelis temperatūrų skirtumas, ir organizmas to neatlaiko", – paaiškino gydytoja.

Bakterijoms, kurios sukelia plaučių uždegimą, šiluma taip pat tinka ir patinka, todėl jos dauginasi. Vienintelis pranašumas vasarą, anot gydytojos, yra tas, kad vaikai neina į mokyklą ir neplatina ligų. Beje, vasaros stovyklose tomis bakterijomis gali pasidalyti.

"Žarnyno infekcijomis vasarą serga tikrai daug vaikų. Taip nutinka todėl, kad karštyje greitai genda maistas. Ir virusinės, ir bakterinės žarnyno infekcijos sukelia virškinimo sutrikimus, vaikai pradeda vemti, viduriuoti", – gydytoja I.Levickienė pabrėžia, kad neretai taip nutinka visai šeimai.

Inga Levickienė/ Eitvydo Kinaičio nuotr.

Sergant reikia gerti daug vandens. Vaikai to nenori ir labai greitai nusilpsta. Gydytoja atkreipė dėmesį, kad daug ligų vaikai parsiveža iš atostogų. Skrendant lėktuvu visi kvėpuoja tuo pačiu oru, ir net vienas sergantis žmogus gali užkrėsti kitus. Didesnė tikimybė susirgti vaikams yra dėl to, kad jų imuninė sistema silpnesnė už suaugusio žmogaus.

Kai gamta žydi

Vasarą paūmėja ir įvairios alergijos. Žydėjimas ypač pavojingas bronchine astma sergantiems vaikams.

Kartais tėvai patys išprovokuioja savo vaikams alergiją, kai maniakiškai viską dezinfekuoja, nuolat šveičia namus. Taip jie išnaikina ne tik blogąsias bakterijas, bet ir gerąsias. Pastarosios mažiau atsparios.

"Jeigu nustatoma, kad vaikas alergiškas kuriam nors augalui ir prasideda to augalo žydėjimo sezonas, reikia vengti tų vietų, kur jis žydi. Patariame neiti į lauką, nevėdinti kambarių, jeigu už lango žydi alergiją sukeliantys augalai. Į kambarį gali patekti žiedadulkės ir sukelti alergijos paūmėjimą", – aiškina gydytoja I.Levickienė.

Alerginė reakcija – imuninės sistemos atsakas į dirgiklį, todėl reikia vartoti vaistus, kad imuninė sistema aprimtų. Labai sunkiais atvejais žmonės net emigruoja, kai ateina alergijų sezonas, nes reakcijos gali būti labai pavojingos.

"Kartais tėvai patys išprovokuioja savo vaikams alergiją, kai maniakiškai viską dezinfekuoja, nuolat šveičia namus. Taip jie išnaikina ne tik blogąsias bakterijas, bet ir gerąsias. Pastarosios mažiau atsparios," – persistengiančius tėvus drausmina gydytoja.

Vanduo saugo

"Laikantis pagrindinių asmens higienos taisyklių žarnyno infekcijų grėsmė yra minimali. Bet vaikai pamiršta plauti rankas. Suaugusieji turi priminti jiems, kad infekcijų yra ir smėlio dėžėje, ir parduotuvėje ant vežimėlių, žaidimų kambarių durų rankenų, visur", – primena gydytoja I.Levickienė .

Dar labai svarbu gerti daug vandens. Būtina su savimi jį nešiotis karštą vasaros dieną, kad neištiktų šilumos smūgis.

"Prakaituodami skysčius išgariname, o jų nepapildant – pakankamai negeriant vandens pradeda pykinti, skauda galvą, vemiama, pakyla temperatūra. Simptomai yra labai įvairūs ir priklauso nuo vaiko amžiaus bei jautrumo. Dėl šilumos smūgio ne vienas vaikas patenka į ligoninę", – gydytoja perspėja, kad tai labai pavojinga būklė.

Kai vaikui trūksta skysčių, išsausėja burnos gleivinė. Lūpos būna sausos, šiek tiek limpa. Vaikas tuo nesiskundžia, bet tėvai privalo pasirūpinti, kad jis gertų daugiau vandens. Kai pabąla, išsausėja liežuvis, tai rodo, kad skysčių labai trūksta.

"Jei vaikas per dieną į tualetą nueina vos tris kartus, tai rodo, kad trūksta skysčių ir organizmas pradėjo juos taupyti. Rimtai neįvertinus situacijos gali ištikti šilumos smūgis", – dar vieną pavojaus požymį įvardijo I.Levickienė.

Geriausia – nesirgti

Ar, vaikui susirgus, būtina skubėti į ligoninės skubios pagalbos skyrių? Atsakydama į šį klausimą vaikų ligų gydytoja aiškina, kad iš pirmo žvilgsnio ligos nustatyti neįmanoma.

"Atliekame tyrimus, vertiname vaiko būklę, stebime, ir kartais po valandos ar dviejų nebūna jokių pakitimų nei vaiko kraujyje, nei elgesyje. Kai karščiavimas tęsiasi ilgiau – parą ar dvi, reikia kreiptis į vaikų priėmimo skyrių, jei tai daryti pataria šeimos gydytojas.

Skubios pagalbos skyriuje visi vaikai apžiūrimi, įvertinama jų būklė, nepaisant, kad čia dirbančių medikų misija – teikti skubią pagalbą susirgusiesiems ūmiai, susižalojusiesiems, kai šeimos gydytojai yra nepasiekiami ar negali padėti", – aiškina vaikų ligų specialistė I.Levickienė.

Geriausia, kai vaikų nereikia guldyti į ligoninę, kai jie greitai pasveiksta. Žinoma, dar geriau, kai neserga.

GALERIJA

  • gydytoja I.Levickienė apie pavojus sveikatai daug aiškina vaikams ir jų tėveliams.
  • Morta neliūdi – dienas ligoninėje leidžia kartu su tėčiu, daug piešia, žaidžia.
  • Vaikai vasarą ne tik peršąla: kartais ligas išprovokuoja ir tėvai
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Eugenijus G.

Vaikai vasarą ne tik peršąla-pasitaiko,kad ir perkaista.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS