Vaikams bus pradėtos kompensuoti insulino adatos, įsibėgėja insulino pompų nuoma | Diena.lt

VAIKAMS BUS PRADĖTOS KOMPENSUOTI INSULINO ADATOS, ĮSIBĖGĖJA INSULINO POMPŲ NUOMA

Cukriniu diabetu sergantys pacientai, kurių sveikatos priežiūrai namuose reikalingos paprastos ar išmaniosios insulino pompos, jas gali nuomoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Be to, netrukus vaikams bus pradėtos kompensuoti ir insulino adatos.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, anksčiau cukriniu diabetu sergantiems žmonėms PSDF lėšomis buvo kompensuojamos insulino pompų keičiamosios dalys, bet ne pačios pompos. Tai buvo nemenka finansinė našta pacientams, kurių ligos gydymui namuose šios brangios priemonės yra gyvybiškai svarbios.

„Dabar žmonės, neišgalėję savo lėšomis įsigyti ar išsinuomoti insulino pompų, gali pasinaudoti valstybės pagalba ir pagerinti savo gyvenimo kokybę“, - sako ministras.

Gyventojams kompensuojama ne tik paprastų (su glikemijos duomenų įvertinimo, naudojant diagnostines juosteles gliukozės kiekiui nustatyti, funkcija), bet ir išmaniųjų pompų nuoma.

Daugeliui pacientų, o ypatingai vaikams, išmaniosios insulino pompos yra patogesnės ar net gyvybiškai būtinos, nes yra naudojamos su nuolatinio gliukozės matavimo jutikliu, kuris leidžia įvertinti gliukozės kiekį kraujyje ir sustabdyti insulino švirkštimą, jei glikemija sumažėja. Taigi dabar, pasak ministro, gydytojai cukriniu diabetu sergantiems pacientams turi galimybę parinkti ir pritaikyti labiausiai tinkamą insulino pompą.

Nuo kitų metų bus kompensuojama dar viena nauja pacientams labai reikalinga medicinos pagalbos priemonė - vienkartinės insulino adatos, kurios naudojamos, kai reikia suleisti insulino preparatus iš švirkštiklio.

Pirmiausia šios adatos bus pradėtos kompensuoti vaikams, sergantiems I tipo cukriniu diabetu, skiriant po dvi adatas per parą.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vedėjo Giedriaus Baranausko teigimu, insulino pompų nuomos kompensavimas jau yra įsibėgėjęs.

„Vos pradėjus PSDF lėšomis apmokėti insulino pompų nuomos išlaidas, pacientai suskubo pasinaudoti šia naujove. Naujausiais duomenimis, insulino pompų nuoma jau yra kompensuota 159 cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, iš jų 93 vaikams. Paprastų pompų nuoma kompensuojama 57 suaugusiesiems ir 66 vaikams, o išmaniųjų - 9 suaugusiems žmonėms ir 27 vaikams“, - sako G. Baranauskas.

Pasak jo, tiek paprastų, tiek išmaniųjų insulino pompų nuomos išlaidos PSDF biudžeto lėšomis yra kompensuojamos 100 procentų. Į paprastos insulino pompos nuomos išlaidų kompensavimą įskaičiuojamas ir vienkartinių keičiamųjų dalių rinkinys, reikalingas insulinui suleisti į paodį, o į išmaniųjų - vienkartinių keičiamųjų dalių rinkinys ir keturi nuolatiniai gliukozės matavimo jutikliai per mėnesį.

VLK primena, kad gydymas insulino pompa skiriamas I tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams: žmonėms iki 24 metų amžiaus, vaikams, nėščiosioms ir planuojančioms pastoti moterims (skiriama iki 1 metų laikotarpiui, kai diabetas yra nekontroliuojamas). Norėdami išsinuomoti išmaniąją insulino pompą, pacientai taip pat turi sutikti bent 70 proc. savo laiko naudoti gliukozės matavimo jutiklius, gebėti naudotis insulino pompa su šiais jutikliais.

Insulino pompų nuomos išlaidos kompensuojamos tiems privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems žmonėms, kuriems jos yra būtinos sveikatos priežiūrai namuose. Tai sprendžia gydytojų konsiliumas.

Skaičiuojama, kad pompų nuomos išlaidų kompensavimui per metus prireiks maždaug 1 mln. 400 tūkst. eurų PSDF biudžeto lėšų, dar papildomai apie 100 tūkst. eurų - insulino adatoms kompensuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS