Vaikų sveikatos patikrinimas – ne tik dėl pažymos | Diena.lt

VAIKŲ SVEIKATOS PATIKRINIMAS – NE TIK DĖL PAŽYMOS

Kad prasidėjus mokslo metams per dvi savaites į mokyklas turi suplaukti duomenys apie mokinių sveikatą, žino jau visi. Kokia pažymos prasmė? Medikai pastebi, kad apie tai susimąsto vis daugiau tėvų.

Ir mama, ir tėtis

"Mūsų šeimos gydytoja, tikrindama vaiko sveikatą, pamatuodavo ūgį, svorį ir išduodavo pažymą, kad viskas gerai. Niekada netikrindavo nei regėjimo, nei kraujo sudėties, todėl per vėlai pastebėta, kad mano vaikas serga cukralige", – skundėsi penkiolikmečio berniuko mama.

Jos oponentė paprotino: "O argi ne mamos reikalas pasirūpinti, kad pažyma būtų išduodama atlikus visus tyrimus? Kodėl nereikalavote, jei iš tikro rūpėjo vaiko sveikata? Reikia ir pačiai prisiimti atsakomybę."

Mūsų šalyje vaiką iki šešiolikos metų į gydymo įstaigą turi lydėti vienas iš tėvų arba globėjų, antraip gydytojas negalės patikrinti sveikatos. Būtinas rašytinis tėvų arba globėjų sutikimas. Šeimos gydytoja, "Saulės" šeimos medicinos centro direktorė Audronė Urbonienė pasidžiaugė, kad profilaktiškai patikrinti sveikatą vis dažniau su vaiku ateina ne vien mama, bet ir tėtis.

"Tai rodo didėjantį tėvų susidomėjimą vaikų sveikata", – gydytoja A.Urbonienė pabrėžia, kad tėvai neraginami atveda vaikus pas šeimos gydytojus ir ne tik dėl pažymos.

Vis dėlto reikalavimas jas pristatyti koreguoja medikų darbotvarkę.

"Vasarą didelę šeimos gydytojo darbo dalį sudaro profilaktiniai vaikų sveikatos tikrinimai. Nors tai galima atlikti nuo gegužės, dauguma tėvelių su savo atžalomis apsilanko antroje vasaros pusėje ir rudens pradžioje, nes vaikų pažymą į mokyklą privaloma pristatyti iki rugsėjo 15 d.", – primena A.Urbonienė.

Ir vaikų staigių mirčių dėl kardiologinių ligų pasitaiko. Tėvai labai sunerimsta, jei vaikai skundžiasi skausmu krūtinėje.

Vaikų klausimai – prasmingi

Pastaruoju metu miesto poliklinikose ir šeimos klinikose beveik pusę pacientų kasdien sudaro vaikai. Dėl padidėjusio šio amžiaus pacientų srauto ir patogumo tėvams profilaktines vaikų apžiūras ne viena gydymo įstaiga organizuoja ir šeštadieniais.

Šeimos gydytojas turi įvertinti vaiko ūgį, svorį, kraujospūdį, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultuotis arba tirtis.

Gydytojas odontologas profilaktinio tyrimo metu patikrina vaiko dantų ir žandikaulių būklę ir, esant reikalui, skiria gydymą.

"Vis dažniau nustatome akių ir laikysenos patologiją, dėmesio koncentracijos, miego sutrikimų bei antsvorį. Tai lemia šiuolaikinis gyvenimo būdas: mažas fizinis aktyvumas, regos įtampa, naudojant elektronines priemones: kompiuterius, mobiliuosius telefonus, planšetes", – šeimos gydytoja A.Urbonienė atkreipia dėmesį į veiksnius, žalojančius sveikatą.

Tai naudinga pastaba jų vengti bent jau likusiomis atostogų dienomis, juolab, kaip pastebi medikė, vis daugiau vaikų domisi savo sveikata, užduoda jiems rūpimų prasmingų klausimų gydytojams.

Serga širdies ligomis

Gydytoja vaikų kardiologė Angelė Stirbienė nustebina sakydama, kad Kauno klinikų Vaikų konsultacinėje poliklinikoje, kur ji dirba, pacientų vienodai daug visais metų laikais.

Argi net ir vaikai serga širdies ligomis, jei, statistikos duomenimis, nuo jų Lietuvoje miršta daugiau nei kas antras žmogus?

"Ir vaikų staigių mirčių dėl kardiologinių ligų pasitaiko. Tėvai labai sunerimsta, jei vaikai skundžiasi dėl skausmo krūtinėje. Širdis toks organas, ką ten žinai, kas gali nutikti", – pavojų vaikų sveikatai neslepia prityrusi gydytoja kardiologė A.Stirbienė.

Širdies ligų priežastys net ir vaikams labai įvairios. Tai, vardija gydytoja, gali būti nediagnozuoti širdies ritmo sutrikimai, galintys sukelti staigią mirtį, kardiomiopatija, kai širdies raumuo yra pakitęs ir tai galima pamatyti tik echoskopiškai.

"Įvairių dalykų būna. Šeimos gydytojas išgirsta ūžesį ir, ką gali žinoti, tai funkcinis, gerybinis, būdingas sveikos širdies garsas ar kokia nors širdies yda", – gydytoja A.Stirbienė pastebi, kad net ir profilaktiškai tikrindami vaikų sveikatą vis daugiau šeimos gydytojų siunčia savo pacientus konsultuotis pas kardiologus.

Dėl to vasarą šios srities gydytojai turi daugiau tokių pacientų, o mokslo metais pas kardiologus daugiau tikrinasi sportininkai, vadinamieji lėtiniai ligoniai, sergantieji širdies ligomis.

Ignoruoti neleistina

Vadinasi, vaikų širdies bėdos tokios pačios, kaip ir suaugusiųjų?

Gydytoja vaikų kardiologė A.Stirbienė šiam teiginiui nepritaria. Anot jos, vaikams širdies skaudėti negali, nes jie neserga skleroze. Kai mažieji vis dėlto skundžiasi skausmu širdies plote, atliekami tyrimai – užrašoma elektrokardiograma, širdies echoskopija.

"Taip galime pamatyti, kad viskas gerai, širdies raumuo sveikas. Tada tėvams duodame atsakymą, kad tie skausmai – jautrios nervų sistemos, nuovargio padarinys, tai nėra širdies liga", – ramina gydytoja A.Stirbienė.

Raumuo būna pakitęs dėl įgimtų širdies ydų. Gydytoja iš patirties pasakoja, kad paprastai tokie ligoniai būna tylūs, nedejuoja.

"Kai liga rimta – nusiskundimų nelabai būna, kol išsivysto širdies nepakankamumas, pakitimai išryškėja atliekant kardiogramą arba atsitiktinai atlikus echoskopiją pamatai, kad širdies pertvara ar sienelės per storos ir pan.", – ne be apgailestavimo dėl tokių simptomų patirtimi dalijasi gydytoja A.Stirbienė.

Ji negąsdina, o, atvirkščiai, tvirtina, kad vaikų sergamumas širdies ligomis nedidėja, tik tėvai daugiau apsiskaitę ir labiau rūpinasi savo atžalų sveikata, ateina pas gydytojus su konkrečiais klausimais.

"Gerai, kad ateina. Tada turime galimybę ištirti vaiko širdelę ir duoti objektyvų atsakymą. Prie išvados prieinama ne vos pasiklausius ir išgirdus ūžesį, o atlikus išsamius tyrimus. Pacientams duodame tyrimų kopijas, prašome jas saugoti, jei reikia – tyrimus kartojame, sekame sveikatos būklę", – aiškina gydytoja kardiologė A.Stirbienė.


Pataria, kaip gyventi

Šeimos gydytoja Danutė Krylovienė ragina tėvus neatidėti vaikų sveikatos patikros rugpjūčio pabaigai ar net rugsėjui.

"Tuomet susidaro eilės, gydytojams didėja darbo krūvis, tenka skubėti, visi būna nepatenkinti. Juk sveikatos patikrinimo tikslas – išsiaiškinti, ar vaiko raida ir branda atitinka amžiaus bei lyties normatyvus, pastebėjus sutrikimą laiku paskirti reikalingus tyrimus ir gydymą", – primena uždarosios akcinės bendrovės "Diagnostikos laboratorija" vyr.gydytoja D.Krylovienė.

Tuomet susidaro eilės, gydytojams didėja darbo krūvis, tenka skubėti, visi būna nepatenkinti.

Vasara – atostogų metas, bet daug naudingiau tikrintis sveikatą pas savo šeimos, o ne jį pavaduojantį gydytoją.

"Nuolat sekant vaiko vystymąsi ir augimą, šeimos gydytojui lengviau pastebėti bei įvertinti sutrikimus ir juo koreguoti", – atkreipia dėmesį D.Krylovienė.

Ji priduria dar vieną profilaktinių patikrinimų prasmės aspektą. Įvertinus vaiko sveikatą ir vystymąsi daug lengviau suformuoti racionalios mitybos principus, sveikos gyvensenos nuostatas, žalingų įpročių prevenciją.

"Rekomendacijos ir ištyrimas bus visavertiškesni, jei į gydytojus kreipsitės ne paskutinę minutę, o iš anksto", – perspėja šeimos gydytoja D.Krylovienė, ir tai dar vienas argumentas nedelsti.

Ragina paskubėti

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį šeimos gydytojai profilaktiškai patikrino kiek daugiau nei 160 tūkst. vaikų. Pernai profilaktiškai patikrinta daugiau kaip 440 tūkst. vaikų sveikata.

Profilaktiškai tikrintis sveikatą pas savo šeimos gydytoją ir gydytoją odontologą kasmet privaloma visiems vaikams iki aštuoniolikos metų. Už šią patikrą mokėti nereikia, nes vaikai yra draudžiami valstybės. Paslaugos teikiamos tose įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis.

"Kaip ir kiekvieną vasarą, tėveliai su vaikais atostogauja ir apsilankymus gydymo įstaigose atidėlioja. Tėvelius raginame jau dabar pasirūpinti vaiko profilaktiniu sveikatos tikrinimu, nelaukiant naujų mokslo metų pradžios, kai įstaigose galimos eilės", – sako Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Nuo šių metų birželio 1-osios visi duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, visose gydymo įstaigose turi būti tvarkomi elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad tiek profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas, tiek gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę turi įvesti į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą.


Penkios geros vaikų savijautos taisyklės

Leiskite kuo daugiau laiko gryname ore, geriausia – kaime, gamtoje, žaiskite judrius žaidimus.

Įvertinkite oro temperatūrą ir saulės intensyvumą. Karščiausiu dienos metu stenkitės vengti perkaitimo ir saulės smūgio, raginkite gerti daug vandens.

Palaikykite tinkamą vaiko kambario oro kokybę – oras turi būti drėgnas ir vėsus, ypač miegamajame.

Pasirūpinkite visaverte mityba. Būtinai į racioną įtraukite kuo natūraliau užaugintų šviežių uogų, vaisių, taip pat mėsos, medaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS