Vaistininkė: neretai žmonės nesupranta, kad juos užpuolė naminiai parazitai | Diena.lt

VAISTININKĖ: NERETAI ŽMONĖS NESUPRANTA, KAD JUOS UŽPUOLĖ NAMINIAI PARAZITAI

  • 1

Švara ir tvarka šiandien neatsiejama nuo beveik kiekvienų namų, tad dažnas nustemba, kai šiais laikais tenka susidurti su parazitais, apie kuriuos teko girdėti iš senelių pasakojimų. Tačiau praktika rodo, kad blakės, blusos, utėlės ar niežinės erkutės vis dar plinta ir ne tik higienos įgūdžių stokojančiose šeimose.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad apie nelauktus svečius įspėja simptomai, kuriuos dažnai painiojame su alergijomis, o dažniausiai nuo parazitų nukenčia vaikai.

„Bene dažniausiai į vaistinę ateina tėvai radę utėlių vaikų plaukuose, ant pakaušio. Kartais pasitaiko ir naminių parazitų įkandimų atvejų, bet žmonės ne visada supranta, kad juos užpuolė parazitai. Pagal vizualiai matomus požymius ant odos – paraudimus, pūslytes – įkandimai gali būti supainioti su alergijomis ar vėjaraupiais“ , – sako vaistininkė Regina Molotkova.

Pasak vaistininkės, jei ant odos pastebėjote pakeitimų, bet per kelias dienas neatsiranda nei vieno alergijoms ar infekcinėms ligoms būdingo simptomo, pavyzdžiui, čiaudulio, ašarojimo ar karščiavimo, o bėrimai kasdien kartojasi ir atsiranda vis naujų, tikėtina, kad jus užpuolė parazitai. Reaguoti reikėtų ir tada, kai iš visos šeimos beriamas yra tik vienas asmuo.

Alina organizmą

„Eurovaistinės“ vaistininkė sako, kad, blakių, utėlių ir blusų įkandimai ir galimos organizmo reakcijos skiriasi, tad, norint suprasti, kas užpuolė, reikėtų stebėti savo kūną.

Blusų įkandimai dažniausiai yra pavieniai, o užpuolusios blakės gausiai sukandžioja visą kūną, ignoruojant įkandimus gali pasireikšti net veido ar vokų patinimas.

„Blusų įkandimai dažniausiai yra pavieniai, o užpuolusios blakės gausiai sukandžioja visą kūną, ignoruojant įkandimus gali pasireikšti net veido ar vokų patinimas“, – nurodo R. Molotkova ir primena, kad utėlės veisiasi plaukuotose kūno vietose, jų įkandimai sukelia stiprų niežulį, o nusikasius odą gresia išorinės infekcijos, odos ligos ar alergija.

Net jeigu nepasireiškia jokie šalutiniai požymiai, parazitų įkandimai alina žmogaus organizmą, todėl svarbu greitai reaguoti ir pagelbėti savo odai naudojant tepalus, malšinančius įkandimo sukeltus simptomus, o taip pat priemones, kurios padėtų kenkėjus panaikinti iš gyvenamojo būsto.

Tyko patalynėje ir net daželiuose

Pasak specialistės, dauguma naminių parazitų gali tykoti patalynėje, todėl reikia ją reguliariai keisti, o ypač atsargiems būti miegant nepažįstamoje aplinkoje – išvykose, kelionėse.

„Patalynėje gali gyventi utėlės, blakės, naminės erkutės. Šie parazitai mėgsta drėgmę, o kad nesusidarytų palankios sąlygos jiems plisti, reikėtų patalus kuo dažniau keisti ir vėdinti. Niežais bei utėlėmis galima užsikrėsti, kai patalyne naudojasi daugiau nei vienas žmogus, tad svečiuose ar kelionėse geriausia turėti švarią savo patalynę“, – pataria vaistininkė.

Utėlėmis šiandien dažniausiai užsikrečia vaikai darželiuose, todėl naudinga ne tik rūpintis atžalų higiena, bet ir pamokyti mažuosius, jog negalima naudotis kitų vaikų asmeniniais daiktais – šukuotis plaukų svetimomis šukomis ar matuotis galvos apdangalų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mociute

Motosi ,kad vaistininke apie parazitus zino tik is knygu ,nes kova sujais yra skirtinga ,blakes ateina is kaimynu ir apsigyvena balduose ir sieny plysiuoseir nereikia laukti ,kol ju atsiras ,,saujom,, ir armija prazygiuos per jusu vaiko kuna, tai isenant is namu ,versti ant sono fotelius ir sofas ir ispurksti nuodais ir greitai eiti lauk,gryzus gerai isvedinti ,tsip daryti kelias dienas..Blusos atsiranda prislapintose laiptinese ir lenda i butus ir rusius ,iesko silumos.Gi uteles atsiranda nuo nesvaros ir apsileidimo ,ju pilna mokyklose ,nes vaiku svaros dabar tikrinti negalima ,tai vaiku dienos centruose ,kur susirenka visokiu ir nepriziutetu vaiku ,apsirupinkite ne tik zaisliukais ,bet pasiruoskite ir skyscio nuo uteliu atsargas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS