Vasarą padidėja rizika užsikrėsti toksokaroze | Diena.lt

VASARĄ PADIDĖJA RIZIKA UŽSIKRĖSTI TOKSOKAROZE

  • 0

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai perspėja, kad vasarą padidėja rizika užsikrėsti ir susirgti toksokaroze. Šią liga dažniausiai platina užsikrėtę šunys ir katės, savo išmatomis teršiantys aplinką.

ULAC duomenimis, pernai Lietuvoje buvo užregistruoti 69 susirgimų toksokaroze atvejai. Kaimo gyventojų sergamumo toksokaroze rodiklis buvo didesnis (2,8 atv./100 tūkst. gyv.) nei miesto (2,1 atv./100 tūkst. gyv.).

Toksokarozė yra zoonozė, kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių toksokarų Toxocara canis (apvalioji šunų kirmėlė) ir rečiau Toxocara cati (apvalioji kačių kirmėlė) lervos. Šiam susirgimui būdinga sunki, ilgai trunkanti ir nuolat pasikarojanti eiga, pasireiškianti įvairiais klinikiniais simptomais, kuriuos nulemia migruojančios įvairiuose organuose ir audiniuose lervos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dažniausiai toksokaroze užsikrečia ir serga 4–9 metų vaikai, nes jie neturi higienos įgūdžių, pavyzdžiui, neparaginti suaugusiųjų nenusiplauna rankų prieš valgį, deda į burną įvairius daiktus. Užsikrėtimą ir sergamumą taip pat sąlygoja vaikų nesusiformavusi imuninė sistema, užteršta aplinka, dažnas ir netinkamas bendravimas su savo augintiniais.

Šiltuoju metų laiku toksokarų kiaušinėliai greitai subręsta ir kadangi vasarą daug laiko praleidžiama lauke žaidžiant, iškylaujant, dirbant soduose, daržuose, padidėja rizika užsikrėsti šia kirmėline liga. Dažniausiai ligos sukėlėjai patenka nuo nešvarių rankų valgant neplautas uogas, vaisius, daržoves. Vaikai užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, ant pievelių, kurios užterštos šunų ir kačių išmatomis. Ant maisto produktų, aplinkos paviršių kirmėlių kiaušinėliai gali patekti su dulkėmis, juos gali pernešti tarakonai ar musės. Užsikrėsti galima ir per užterštą atvirų telkinių vandenį.

ULAC medikai pataria:

– kuo dažniau plauti rankas su muilu, ypatingai grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgant, pažaidus su šuniuku, kačiuku;

– nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių; 

– prižiūrėti naminius gyvūnus, juos reguliariai kas tris mėnesius gydyti nuo kirminų, neleisti laižyti veido, indų, kuriuos naudoja žmonės. Surinkti augintinių išmatas, kad jomis nebūtų teršiama aplinka;

– smėlio dėžes įrengti saulėtose vietose, smėlį pakeisti kiekvienais metais ir nuolat jį perkasti. Nenaudojamas smėlio dėžes – uždengti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS