Velso princesei Kate taikoma prevencinė chemoterapija: paaiškino, kas tai | Diena.lt

VELSO PRINCESEI KATE TAIKOMA PREVENCINĖ CHEMOTERAPIJA: PAAIŠKINO, KAS TAI

  • 14

Velso princesė Catherine penktadienį paskelbė, kad serga vėžiu ir yra ankstyvoje chemoterapijos stadijoje.

Chemoterapija – gydymas galingais vaistais, kurie naikina vėžinius navikus. Paprastai chemoterapija skiriama tiesiogiai gydyti vėžiui arba sumažinti naviką prieš operaciją, rašo „Dailymail“. 

Kaip ir Velso princesės atveju, chemoterapija gali būti naudojama kaip prevencinė priemonė siekiant užkirsti kelią vėžio grįžimui. 42-ejų metų Catherine penktadienį paskelbtame pareiškime teigė, kad jai taikoma būtent ši profilaktinio tipo chemoterapija. Gydymą ji pradėjo vasario pabaigoje. 

Anksčiau buvo manoma, kad princesės pilvo operacijos priežastis nėra susijusi su vėžiu, tačiau atskleista, jog atlikus vėlesnius tyrimus aptiktas vėžys. 

Tuomet Catherine buvo patarta atlikti profilaktinės chemoterapijos kursą, ji taip pat paminėjo, kad yra „ankstyvoje“ šio gydymo stadijoje. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Profilaktinė chemoterapija užkerta kelią vėžio grįžimui po to, kai iš organizmo pašalinamas pagrindinis navikas. Vėžys gali išplisti į kitas kūno dalis – mažytės vėžinės ląstelės atsiskiria nuo pagrindinio naviko ir įsitvirtina kitose vietose. 

Šiuos „naujuosius“ vėžius sunku aptikti, todėl onkologai dažnai pacientams rekomenduoja profilaktinę chemoterapiją, siekiant sunaikinti visus likusius ligos pėdsakus. Profilaktinė chemoterapija dažniausiai taikoma lašeline arba tabletėmis, kurios vėliau cirkuliuodamos kraujyje plinta po visą kūną. Gydymas gali būti atliekamas tiek ligoninėje, tiek paciento namuose, priklausomai nuo chemoterapijos rūšies. 

Yra daugiau nei 100 chemoterapinių vaistų tipų, tačiau jų visų veikimo principas panašus – jie cirkuliuoja kraujyje. Šie vaistai yra citotoksiniai, tai reiškia, kad yra toksiški ląstelėms, ypač greitai besidalijančioms. Kadangi vėžinės ląstelės dalijasi greičiau nei sveikos ląstelės, chemoterapija joms turi didesnį poveikį. Būtent dėl to chemoterapija naudojama šiai ligai gydyti. 

Tačiau proceso metu pažeidžiamos ir kitos greitai besidalijančios ląstelės: plaukų, kaulų čiulpų, odos ir virškinamojo trakto gleivinės. Dėl to pasireiškia kai kurie žinomi chemoterapijos šalutiniai poveikiai, pavyzdžiui, plaukų slinkimas ar jų plonėjimas, nuovargis, mėlynės ir lengvesnis kraujavimas, padidėjusi infekcijų rizika, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, pykinimas ar vėmimas, bėrimai ir kt. 

Pacientas gydantis chemoterapija dažnai vartoja ir kitus vaistus, skirtus palengvinti kai kuriuos simptomus ar su jais kovoti. 

Specifinė chemoterapijos dozė ir rūšis priklauso nuo vėžio tipo. Profilaktinės chemoterapijos efektyvumas labai skiriasi priklausomai nuo paciento. Ją veikia tokie veiksniai kaip specifinis vėžio tipas, kada jis buvo pirmą kartą gydytas, paciento amžius ar jis turi kitų sveikatos sutrikimų ir t. t. 

Kokio tipo vėžiu serga Velso princesė – nepranešta. 

Jungtinėje Karalystėje kasmet nustatoma apie 375 tūkst. vėžio atvejų, o nuo šios ligos kasmet miršta 167 tūkst. pacientų.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Xxx

Chemijos terapija apnuodija stipriais vaistais visą organizmą, taip kaip spinduliuotė.Baisus gydymo būdas.

Dieve

grąžink jai sveikatą, tebūna laiminga ši nuostabi šeima.

ALGIRDAS.

Per prakeiktus PAPARACUS žuvo DIANA , o dabar rupūžės pristojo prie kitos princesės , jie be kraujo negali .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS