Vietoj saldainių vaikai prisivalgo vaistų: atskleidė, kurie jiems ypač pavojingi | Diena.lt

VIETOJ SALDAINIŲ VAIKAI PRISIVALGO VAISTŲ: ATSKLEIDĖ, KURIE JIEMS YPAČ PAVOJINGI

  • 0

Savaitgaliui pas giminaičius pasisvečiuoti atvežtos dvi trejų ir ketverių metų pusseserės apsinuodijo stipriais raminamaisiais. Mergaitės užsilipo ant komodos ir pasiekė aukštai padėtus suaugusiųjų vaistus. Apie nelaimę ir kaip tokiu atveju elgtis pasakota LNK žiniose.

Į Marijampolės ligoninę atvežtos mergaitės, apsinuodijusios stipriais raminamaisiais vaistai. Laimei, suaugusieji sureagavo greitai, tad mergaičių gyvybėms rimtesnis pavojus negrėse.

„Mergaitės buvo pas giminaičius, kurie jas ir pristatė į gydymo įstaigą. Šeimos policijai nežinomos. Šiuo metu ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas“, – pasakojo Marijampolės policijos atstovė Gintarė Navickaite. Šeimos nežinomos ir vaiko teisių specialistams.

„Mergaitės žaidė ir sugebėjo pasiekti gana aukštai (padėtus) vaistus“, – situaciją paaiškino Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Renata Kruk.

Pusseserės iš ligoninės jau išleistos, dabar su šeimomis bendrauja vaiko teisių specialistai. „Jeigu prireiks šeimoms pagalbos, tikrai nukreipsime pas specialistus. Tokia šiandien situacija, aišku, ji labai neramina, bet šiuo metu mergaitės tikrai saugios“, – tikino R. Kruk.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Pasak specialistų, svarbu, kad tėvai, pamatę vangiai besielgiančius vaikus, greitai sureaguotų ir važiuotų pas gydytojus, nes apsinuodijimas vaistais – itin pavojingas.

„Vaikai tikrai yra jautriausi vaistams, ypač raminamiesiems, migdomiesiems vaistams, nes jų ir smegenys yra jautrios, ir kūno masė maža“, – aiškino „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Rimantė Koroliova. Ji teigė, kad patys pavojingiausi vaistai mažamečiams yra nuo kraujospūdžio: „Vaikui kris kraujo spaudimas, širdies veikla sulėtės ir, laiku nesuskubus nuvežti į priimamąjį, tikrai pasekmės gali būti liūdnos.“

„Nors atrodo, kad saugiai ir vaistai, ir buitinės priemonės įvairios, ir aštrūs daiktai padėti, tačiau vaikai yra labai smalsūs, žingeidūs ir reikia būtinai įvertinti, ar nepasieks, ar neprisistums kėdės“, – patarė darkart įsivertinti R. Kruk.

Vaiko teisių sergėtojai sako, kad vaikų, apsinuodijusių vaistais, daugėja. To priežastis, kad vaistai – patrauklūs vaikams. Jie spalvoti, dažniausiai saldžiais apvalkalais, gražiose pakuotėse tarsi saldainiai.

Neretai pavojų kelia ir vitaminai. „Gaminami labai skanūs, spalvoti ir juos labai vilioja, už tai jie nori ne vieno, o ir dviejų, ir trijų, bet tai yra ne saldainiai, tai – vitaminai, kurių perdozavimas irgi gali būti pavojingas“, – tikino vaistininkė.

Vaikui kris kraujo spaudimas, širdies veikla sulėtės ir, laiku nesuskubus nuvežti į priimamąjį, tikrai pasekmės gali būti liūdnos.

Kad situacija rimta, sako ir marijampoliečiai, kurie patys savo aplinkoje ne kartą susidūrė su tuo, kai teko gelbėti mažamečius, apsinuodijusius vaistais.

„Kai ateina anūkas, suprantat, nepagalvota, kad gali nueiti į mano spintelę. Vaikui įdomu viskas, jis atsidarė, paieškojo, rado ir paragavo“, – prisiminė tokį pat nelaimingą nutikimą pakalbinta moteris.

„Palikau vaistus ne toje vietoje, tai priėjo tiesiog ir išgėrė. Bet laiku pastebėjau, porą gurkšnelių. Kvietėme greitąją ir, atvažiavę į namus, darė skranduko plovimą. Siūlyčiau tėveliams daugiau atidumo“, – pasakojo apie panašų įvykį ir kita praeivė.

Specialistai sako, kad geriausia vaikams pavojingus daiktus laikyti rakinamose spintelėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS